+38 (048) 700 60 60
Odessa+38 (048) 700 60 60
st. Sudnobudivna, 1BKyiv+38 (067) 501 60 80
st. Kostiantynivska, 57
Callback

Request a call-back

The administrator of VIRTUS will contact you shortly

Thank you!

EN
Analysis of tonsil functionality

Analysis of tonsil functionality

What role do the tonsils play in the overall picture of our health? Is it necessary to delete them, or is it better to try to save them? Together with professionals – practicing otolaryngologists of the VIRTUS clinic – we are looking for an answer to these and other questions about the functionality of the tonsils in this article.

Functions of the tonsils

Tonsils are areas of lymphoid tissue in the oral cavity and nasopharynx. As a rule, the largest accumulations of this tissue are located in the area between the palate and the tongue.

It is this organ that absorbs the impact of various pathogenic – and, in simple terms, disease-causing – bacteria entering through the upper respiratory tract during inhalation, preventing them from descending and affecting the lower respiratory tract. This effect is achieved due to the fact that tonsils consist of porous tissue that absorbs all harmful microorganisms. In order to protect the body from disease, special white blood cells are produced in the same organ – they regulate the work of the immune system.

(Українська) Що таке дослідження функції мигдаликів?

(Українська) Дослідження функції мигдаликів – це цитологічний аналіз, який здійснюється в лабораторних умовах. Він дозволяє зрозуміти, наскільки ефективний імунологічний захист цього органу.

(Українська) Навіщо робити дослідження функції мигдаликів?

(Українська) Як і будь-який орган, мигдалики з часом можуть «зноситися» і перестати ефективно виконувати свої завдання. Більш того, якщо їхні тканини не виділяють достатньо кров’яних тілець, які підтримують імунітет, то саме цей орган може стати причиною частих інфекційних захворювань верхніх і нижніх дихальних шляхів.

Вивчивши тканини мигдаликів, або, як їх ще називають, гланд, можна зрозуміти, які мікроорганізми і в якій кількості в них мешкають, наскільки орган може впоратись зі своєю «бар’єрною» роллю, і, якщо виявлено проблеми, підібрати коректну підтримуючу медикаментозну терапію.

У разі ж, якщо зміни, що відбулися з лімфоїдними тканинами гланд, незворотні, і тепер мигдалики не тільки не можуть впоратися із захистом, але й самі є умовним «розплідником» інфекцій, лікар може ухвалити рішення про їх видалення.

(Українська) Коли варто перевірити мигдалики на функціональність?

(Українська) Як правило, поки мигдалики справно функціонують, людина навіть не замислюється про їхнє існування. Однак існує низка тривожних «дзвіночків», після яких варто звернутися до отоларинголога і перевірити стан здоров’я:

  • Неприємний запах з рота, який може бути наслідком проблем з гландами
  • Гнійні пробки навколо мигдалин
  • Часті і регулярні ангіни
  • Негативні результати ревмопроб
  • Глоткові абсцеси: гнійно-запальні захворювання глотки, запалення лімфовузлів, набряки і пухлини в горлі

У разі, якщо медикаментозна терапія і промивання лакун гланд не допомагають, варто подумати про аналіз на їхню функціональність. Це допоможе дізнатися ступінь змін, що відбулися, визначити доцільність збереження і лікування хворого органу.

Важливо розуміти, що гланди, які втратили свою функціональність, не просто не можуть впоратися із функцією захисту організму, а можуть виділяти токсини, небезпечні для здоров’я серця, нирок, суглобів та інших органів.

(Українська) Запишіться на прийом до отоларинголога

(Українська) Найкращі фахівці, більш ніж тридцятирічний досвід, десятки тисяч пацієнтів, які повернули здоров’я!

Будемо раді допомогти вам!

(Українська) Методи аналізу функціональності піднебінних мигдаликів

(Українська) Для визначення ступеню функціональності гланд і ухвалення рішення про подальший план лікування вдаються до наступних видів досліджень:

  1. Бактеріологічного аналізу: коли беруть стандартний посів на визначення мікрофлори тканин.
  2. Мікроскопічного: коли вміст особливих поглиблень гланд – крипт – аналізують за допомогою мікроскопа.
  3. Імунологічного: результатом цього дослідження є особливий коефіцієнт кількості лейкоцитів в тканинах.

Мікроскопія

За допомогою цього типу дослідження можна виявити наявність в лакунах мигдаликів гною, бактерій або грибків й інших клітин, які сприяють розвитку різних захворювань. Взятий матеріал наносять на скло і досліджують в лабораторних умовах.

Бактеріологія

Цей тип дослідження допомагає визначити наступні показники:

  • Які бактерії живуть в лакунах і на поверхні мигдаликів
  • Як вони ростуть і розмножуються
  • Як мікроорганізми взаємодіють з різними антибіотиками

Взятий матеріал кладуть в чашку Петрі з живильним середовищем і тримають в термостаті до тижня. Орієнтуючись на результати цього аналізу, лікар може підібрати ефективну в кожному індивідуальному випадку медикаментозну терапію.

Імунологія

Цей аналіз найбільш ефективний для визначення функціональності мигдаликів у пацієнтів, які страждають від хронічних тонзилітів.

З його допомогою можна підрахувати кількість лейкоцитів в мигдаликах, їх активність, розміри та ступінь зрілості, а також відсоткове співвідношення лейкоцитів і бактерій.

(Українська) Як роблять аналіз на функції мигдаликів

(Українська) Як правило, сама процедура досить неприємна і проходить під місцевою анестезією: для аналізу лікар знеболює гланди за допомогою спрею-анестетика, бере мазки та зішкріби з поверхні гландових лакун, крипт і складок. Після чого взятий матеріал доставляють у лабораторію для подальших досліджень.

Який лікар може перевірити мигдалики на функціональність?

Перевірка робочого стану (функціональності) мигдаликів – це зона відповідальності лікаря-отоларинголога. З огляду на, що процедура забору матеріалу для досліджень малоприємна, варто ретельно підійти до вибору лікаря, якому ви довірите своє здоров’я.

Практикуючі фахівці клініки VIRTUS проведуть усі дослідження так, щоб вам було комфортно і складуть план лікування, орієнтований на максимальне збереження мигдаликів та терапію без видалення органу.

(Українська) Результати досліджень

(Українська) Результати лабораторних аналізів дозволяють оцінити стан і функціональність мигдаликів. Як правило, якщо незворотних змін лімфоїдної тканини немає, досвідчений отоларинголог підбере терапію, яка усуне виявлені проблеми.

Якщо ж виявлені гіпертрофія тканин гланд й інші патологічні процеси, зберегти орган можна за допомогою процедури кріодеструкції. Верхній шар мигдаликів піддається шоковому заморожуванню, після чого відбувається відторгнення цих тканин і функціональність мигдаликів відновлюється.

У тих ситуаціях, коли зміни зайшли занадто далеко і функціональність гланд втрачена, лікарі рекомендують видалення органу, щоб захистити весь організм від його негативного впливу і результатів запалень мигдаликів.

Профілактика захворювань мигдаликів

Для того, щоб функціональність мигдаликів збереглася на довгі роки, фахівці рекомендують уникати вживання надмірно гарячих або холодних продуктів, тримати горло в теплі в холодну пору року та проходити регулярні профілактичні огляди у вашого ЛОРа.

   5 out of 5 based on 2 reviews
кадочников консультации

Subscribe to
our mailing list

Get useful tips for beauty and health from the best specialists of the VIRTUS Institute of Advanced Medicine!

Read also

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

Sorry, this entry is only available in Ukrainian and Russian.
(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

There are many “problems” with the nose that can bring a person to the doctor’s office: aesthetic and functional. The main thing is to…
What is an endoscopic face lift?

What is an endoscopic face lift?

Endoscopic face lifting is a minimally invasive surgical intervention for facial rejuvenation and elimination of sagging soft tissues (ptosis).
+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

Modern technologies in the hands of virtuoso doctors make it possible to solve extremely complex neurosurgical problems as if it were an ordinary ENT…
When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

Intimate plastic surgery is a series of operations on organs that are included in the intimate zone: external - vagina, internal - vulva, and…
What is a face lift?

What is a face lift?

A face lift is an operation (or several) in plastic surgery, the purpose of which is the correction of age changes and rejuvenation. It…
What is cellulite and should something be done about it?

What is cellulite and should something be done about it?

Many people seek to improve the appearance of the skin with the help of a variety of means, trying to get rid of cellulite…
Submit your review
Ask a question
Online chat