+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.

Що таке целюліт?

Целюліт — це стан шкіри, що характеризується наявністю на ній нерівностей. Комірчаста структура підшкірної клітковини складається з сітки волокон сполучної тканини і ділянок скупчень жирових клітин. Целюліт утворюється, коли:

  • волокна сполучної тканини у відповідь на хронічну гіпоксію (нестачу кисню) при недостатньому кровообігу потовщуються і деформуються, підтягують шкіру у місцях прикріплення, формуючи ямочки;
  • скупчення жирових клітин збільшуються в об’ємі (наприклад, внаслідок переїдання) і посилюють тиск на розміщені під ними ділянки шкіри, формуючи опуклості.

Целюліт частіше зустрічається у жінок: за статистикою, 8 з 10 жінок мають той чи інший ступінь целюліту. Легкий целюліт можна помітити, тільки стиснувши шкіру. При більш вираженому целюліті шкіра виглядає бугристою, з ділянками піків та западин.

При цьому серед симптомів целюліту можуть фіксуватися не тільки нерівна шкіра, але й:

  • сухість шкіри;
  • розширені судини;
  • збільшення об’ємів ділянок тіла з целюлітом (як правило, стегон).

Найчастіше целюліт стає помітнішим після набору ваги і коли шкіра втрачає еластичність з віком. Досить часто целюліт розвивається після вагітності або інших гормональних потрясінь в організмі жінки. Має значення і генетична схильність, так як целюліт може зустрічатися в струнких людей.

Наявність целюліту це норма чи відхилення?

Целюліт не є захворюванням і не становить небезпеки для здоров’я. Легкі доклінічні стадії целюліту — нормальний стан жіночої підшкірної клітковини, отже, естетична корекція целюліту є видом догляду за собою. Можна назвати її гігієною підшкірної клітковини, так як антицелюлітні процедури стимулюють кровообіг, прискорюють метаболізм, зволожують шкіру і покращують самопочуття, зовнішній вигляд і самооцінку.

Тому, якщо целюліт викликає у вас занепокоєння своєю зовнішністю, має сенс звернутися до лікаря: сучасна медицина володіє досить широким арсеналом засобів для корекції зовнішнього вигляду шкіри і дозволяє ефективно позбутися целюліту. При цьому рекомендується зі зверненням до лікаря не зволікати: чим важча форма целюліту, тим довший курс лікування і більш травматичні методики застосовуються.

При легких формах целюліту та інтенсивному курсі лікування, якщо пацієнт правильно харчується і має достатнє фізичне навантаження, можна позбутися від млявої шкіри і целюліту буквально за тиждень. Часто для цього буває достатньо ручного або LPG-масажу (апаратної процедури моделювання фігури з допомогою одночасного вакуумного і роликового масажу) і ультразвукової кавітації (безопераційної ліпосакції) — це дуже швидкий спосіб позбутися целюліту. Чудовим доповненням до LPG-масажу і кавітації є обгортання.

Кавітація забезпечує безболісне розм’якшення жирової тканини, апарат LPG моделює вже підготовлену до змін підшкірну клітковину, обгортання активізують кровообіг. Комбінація цих методик дає швидкий і помітний ефект.

Якщо в пацієнта ускладнена форма целюліту і є надлишок ваги, процес лікування буде тривалішим. По-перше, щоб прибрати целюліт, необхідно знизити вагу, тобто потрібно переглянути раціон харчування і додати фізичної активності. По-друге, при важкому ступені целюліту рекомендуються високоефективні ін’єкційні методики, серед яких такі працюючі засоби від целюліту, як:

  • введення ферментних препаратів або ліполітиків (препаратів, що розщеплюють жирові клітини) методом мезотерапії;
  • мезотерапія з кріолізатом тромбоцитів — препаратом з арсеналу регенеративної медицини, створеним за технологією лабораторії SmartCell, що функціонує на базі Інституту VIRTUS.

На яких частинах тіла може з’являтися целюліт?

Найчастіше целюліт зустрічається на стегнах і сідницях. Але його можна виявити також на грудях, нижній частині живота і плечах.

Чи буває целюліт у чоловіків?

У чоловіків буває целюліт, але дуже рідко. Статистично це жіноча проблема, і у більшості жінок після статевого дозрівання в тій чи іншій формі розвивається целюліт. Це пов’язано з тим, що у жінок жир зазвичай розподіляється на стегнах і сідницях, де найчастіше і зустрічається целюліт.

В якому віці з’являється целюліт?

Целюліт може з’явитися в будь-якому віці після статевого дозрівання. Найчастіше на первинний прийом з приводу целюліту в Інститут VIRTUS приходять жінки у віці 35-40 років. Целюліт може формуватися і в більш ранньому віці, але його вираженість стає помітнішою, коли шкіра починає втрачати частку своєї еластичності з віком.

Чи можна і чи потрібно позбуватися целюліту?

Від целюліту позбавитись можна, але для цього потрібно докласти зусиль. Вилікувати целюліт лише в домашніх умовах складно, проте полегшити і прискорити лікування, призначене лікарем, може кожен пацієнт.

Як правило, лікар рекомендує і розписує індивідуально план харчування для кожного пацієнта, покликаний знизити вагу, оскільки дуже часто целюліт корелює із зайвою вагою. Зазвичай лікувальний раціон харчування має у своїй основі середземноморську дієту. Також лікар дає індивідуальні рекомендації з корекції фізичної активності.

Схуднення і зміцнення м’язів стегон, сідниць і живота дійсно можуть зробити целюліт менш помітним у цих ділянках, а застосування спеціальних методик естетичної медицини дозволить значно прискорити цей процес. Швидко прибрати целюліт вдома не вийде.

Що стосується інших поширених способів боротьби з целюлітом у домашніх умовах, зокрема, розтирання жорсткою губкою для тіла і застосування різноманітних кремів від целюліту, то їх ефективність не доведена. Оскільки целюліт знаходиться в жировій тканині під шкірою, заяви виробника косметичних засобів про те, що застосовуваний зовнішньо крем або лосьйон можуть його усунути і допомогти позбутися целюліту, наприклад, на ногах, не відповідають дійсності, хоча низка антицелюлітних засобів для домашнього догляду від виробників, які добре себе зарекомендували, застосовуються в якості профілактики і допоміжних засобів корекції целюліту на ранніх стадіях.

Чи потрібно позбуватися целюліту — індивідуальне рішення кожної конкретної людини. За спостереженнями лікарів Інституту VIRTUS, лікування целюліту допомагає в цілому оздоровити організм і покращити метаболізм.

– Жінки дуже позитивно сприймають зміни після лікування целюліту, – каже Дмитро Альбертович Іванов, лікар-дерматовенеролог вищої категорії Інституту VIRTUS. – Прибравши целюліт і простимулювавши кровообіг підшкірної клітковини, можна досягти покращення загального самопочуття, фізичної легкості, омолоджуючого ефекту».

Як зрозуміти, що потрібно звернутися до лікаря з целюлітом?

Як уже говорилося вище, целюліт не є захворюванням і сам по собі не несе безпосередньої загрози здоров’ю. Однак через те, що сучасне суспільство ставить підвищені вимоги до зовнішнього вигляду, в багатьох жінок, що мають целюліт, можуть з’являтися комплекси і невдоволення своїм зовнішнім виглядом, які напряму впливають на якість життя. У такому випадку краще звернутися до лікаря, щоб позбутися целюліту на животі та в інших проблемних ділянках.

Виражений целюліт може бути супутником ендокринних проблем і проблем у сфері гінекології. Наприклад, часто целюліт поєднується з фіброміомою. У такому випадку обов’язково слід приділити увагу основному захворюванню, звернувшись до відповідного спеціаліста (у випадку з фіброміомою лікування проводитиме гінеколог-ендокринолог).

Що робити, щоб не було целюліту?

Причини, з яких в одних людей розвивається целюліт, а в інших ні, остаточно не визначені. Як правило, відіграє роль поєднання наступних факторів:

  • генетика;
  • вік;
  • зайва вага;
  • ендокринні порушення.

Таким чином, своєчасна корекція гормональних порушень, підтримка здорової ваги, достатня фізична активність знижують ймовірність розвитку ускладнених форм целюліту.

   5 з 5 на основі 9 оцінок
Цепк Ганна

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Абдомінальне ожиріння — надмірне відкладення жирової тканини в ділянці живота. Саме абдомінальне ожиріння називають ожирінням за чоловічим типом, статистично воно зустрічається переважно у чоловіків.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат