+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне втручання, так і більш традиційна пластична операція.

Ліфтинг — загальна назва для всіх пластичних операцій на обличчі. З плином часу і гравітації тканини обличчя опускаються, тож задача лікаря — виправити це. Наші пластичні хірурги, зокрема завідувач хірургічним відділенням Інституту VIRTUS Сергій Кадочніков, рекомендують робити фейслифтинг тоді, коли з’являються помітні провисання шкіри та глибокі зморшки.

Які бувають види і способи підтяжки обличчя

Обличчя складається з кількох анатомічних ділянок: скронь (куди входить і лоб), середньої та нижньої частин обличчя, а також шиї, з якою теж працюємо. Відповідно можна виокремити фейсліфтинг верхньої, середньої, нижньої частин обличчя та шиї. На практиці найчастіше виконуємо наступні види підтяжок обличчя:

  • ліфтинг овалу обличчя (кругова підтяжка);
  • ліфтинг нижнього трикутника обличчя (середня і нижня частини) і шиї;
  • скроневий ліфтинг;
  • підтяжка лоба;
  • підтяжка брів.

У перехідний період, коли вікові зміни ще не потребують значного хірургічного втручання (пацієнтка чи пацієнт у віці до 38-42 років), виконуємо часткові ендоскопічні підтяжки, наприклад, скроневий ліфтинг, підтяжки щік або ендоскопічний ліфтинг середньої зони.

Ендоскопічна підтяжка обличчя

Ендоскопічна підтяжка обличчя — це малоінвазивний метод, під час якого хірург робить низку невеликих надрізів (1,5-2,5 см) на волосистій частині голови (скроні, лоб) або всередині ротової порожнини, крізь які за допомогою ендоскопа видаляє зайву шкіру і жирові тканини. Така методика забезпечує швидке загоєння, через 3-4 місяця ці рубці буде складно знайти навіть пластичному хірургу, який проводив операцію. Іншими перевагами є мінімальний ризик ускладнень і коротший реабілітаційний період. Ендоскопічна підтяжка обличчя підходить тим пацієнтам, у котрих менш виражені вікові зміни, а шкіра зберігає тонус.

Кругова підтяжка обличчя

Кругова підтяжка обличчя — варіант для тих, хто має більш виражені вікові зміни, а отже постає необхідність скомпонувати ендоскопічну операцію та ліфтинг нижніх відділів обличчя з ушиванням м’язової і апоневротичної систем. Тобто це симультанна операція, яка може включати в себе підтяжки шиї, овалу обличчя, верхньої частини обличчя, пластику повік, ліпофілінг та інші маніпуляції, які омолоджують всі зони обличчя, з одним періодом відновлення, яка дає тривалий ефект і пацієнтка не має повертатися до питання омолодження обличчя найближчі 8-10 років. Та й навіть після цього терміну жінка, яка зробила фейсліфтинг, виглядатиме значно молодше за своїх ровесниць. Впевнитися у цьому можна, прочитавши відгуки на кругову підтяжку обличчя від наших пацієнтів.

Що таке SMAS-ліфтинг

SMAS (superficial muscular aponeurotic system) — це абревіатура для назви анатомічної структури, м’язів і фасцій, які знаходяться на обличчі. Коли пластичний хірург проводить операцію, він обов’язково оперує на SMAS, адже саме таким чином можна досягти більш якісного і тривалого результату омолодження.

Наразі цей термін набув такої розповсюдженості, що його почали використовувати і косметологи. Адже деякі апарати високої енергії (приміром, радіохвильові) теж діють на SMAS: вони скорочують білки цих структур за рахунок дії теплової енергії, і у такий спосіб підтягується обличчя без операції. Дійсно, деякий час можливо досягати гарного ефекту без хірургічного втручання, лише за рахунок косметологічних процедур та вправ, але настає момент, коли вікові зміни переходять певну межу і вони перестають бути дієвими. Тому коли ми в Інституті VIRTUS вирішуємо, як допомогти пацієнтці, завжди збираємо консиліум за участі косметологів та обговорюємо, чи краще відправити її на операцію або достатньо ультразвукового ліфтингу або стимуляції аутогенними препаратами.

Справжнє SMAS-омолодження — це все-таки хірургічна операція, яка підтягує м’язи і фасції обличчя та забезпечує найбільш стійкий та тривалий результат. Але, як і за будь-якого серйозного втручання, можливі ускладнення після SMAS-ліфтинга: пошкодження периферичних нервових закінчень, що впливатиме на чутливість обличчя та міміку, інфікування раневої зони, утворення синців і гематом. Таке положення речей не є нормальним і потребує додаткового лікування.

Скронева підтяжка обличчя

Скроневий ліфтинг (темпоропластика) — бічна діагональна підтяжка обличчя у скроневій ділянці, що, як правило, виконується ендоскопічним методом. Така операція дозволяє позбутися неглибоких зморшок на лобі і довкола очей, підняти кінчики брів, зробити більш виразними вилиці, позбутися складок в області носогубного трикутника та підняти складки над верхніми повіками.

Підтягуючи лоб, ми також підтягуємо і брови, але є деякі види операцій, які дозволяють скоригувати окремі частини брів: підтяжка зовнішніх країв брів, яка дозволяє надати очам більш відкритий вираз, або підтяжка брів по всій довжині. Це різні процеси, але для пацієнта має значення лише якісний результат. Скронева підтяжка обличчя може бути скомбінована з блефаропластикою (операція зі зміни форми повік для корекції розрізу очей).

Підтяжка нижньої третини обличчя та шиї

Омолодження нижньої частини обличчя та шиї дає змогу усунути птоз (опущення) щік, скорегувати лінію нижньої щелепи, прибрати друге підборіддя і покращити пропорції шийно-підборідного куту, візуально омолодивши обличчя. Така операція може бути показана і молодшим за віком людям, які не мають виражених вікових змін, але отримали зайву шкіру і жир в області підборіддя та щік після того, як позбулися великої кількості зайвої ваги.

За необхідності підтяжка нижньої третини обличчя доповнюється ліпосакцією або, навпаки, встановленням підборідкових імплантів.

Як проводяться операції з підтяжки обличчя

Оскільки йдеться про хірургічне втручання, перед пластикою обличчя слід пройти дослідження, зробити стандартні аналізи (клінічний аналіз крові, сечі, коагулограма) та відвідати консультацію анестезіолога.

Операції з підтяжки обличчя відбувається в операційній, під загальною або місцевою анестезією — залежно від того, яке саме втручання проводиться. Найчастіше це седація, об’єднана з місцевою анестезією — таким чином хірург має достатньо часу для здійснення всіх маніпуляцій (комплексне втручання, таке як кругова підтяжка обличчя, може тривати 3-5 годин), а пацієнтка не запам’ятовує операцію та не боїться.

Післяопераційний період після фейсліфтингу не потребує тривалої госпіталізації — пацієнт, якому проведено омолодження нижньої третини обличчя і шиї, залишається в стаціонарі не більше 48 годин, а потім лише приходить на перев’язки. Гострих больових відчуттів немає.

Показання до операції з підтяжки обличчя

Для кожної з зон обличчя є свої ознаки, які свідчать про потребу в пластичній операції. Здебільшого мова йде про наявність видимих вікових змін. Показаннями для проведення фейсліфтингу є:

  • порушення контурів нижньої щелепи;
  • птоз щік та підборіддя;
  • збіднення м’яких тканин середньої зони обличчя;
  • виражені динамічні зморшки лоба;
  • опущення лінії брів та нависання верхніх повік;
  • надлишкові жирові відкладення в області шиї та підборіддя;
  • носогубні складки, зморшки в кутках очей;
  • опущення нижньої третини обличчя, поява другого підборіддя і видимість платизми (м’яз шиї, який згладжує підборідковий кут).

«Перш за все слід подивитися у дзеркало і запитати себе, що саме вам не подобається, — зазначає провідний пластичний хірург Інституту VIRTUS Сергій Кадочніков. — З відповіддю на це питання вже можна звертатися до пластичного хірурга, який підкаже, що саме треба зробити. Бо існує багато методик, а задача — обрати найкращий та найбільш збалансований підхід, що дасть максимум результату при мінімумі слідів та невеликому післяопераційному періоді. Тож трапляється й таке, що краще підтягувати не ті ділянки обличчя, на які скаржиться пацієнтка, а трохи інші. Хірургія обличчя — непроста справа, подекуди трапляється, що мушу відмовити пацієнтку та запропонувати їй оптимальний альтернативний варіант лікування».

Протипоказання до фейсліфтингу

Здебільшого завадами для проведення фейсліфтингу є загальні хірургічні протипоказання: нещодавно перенесені інсульт чи інфаркт, порушення згортання крові, інфекційні хвороби, тяжкий загальний стан здоров’я тощо. Щодо більш специфічних для підтяжки обличчя протипоказань, то це:

  • хронічні захворювання в стадії загострення;
  • запалення шкіри;
  • алергічні реакції;
  • нещодавнє введення ботулотоксину, філерів та інші процедури, які діють на шкіру та підшкірну клітковину.

Перед фейсліфтингом слід ретельно дослідити стан здоров’я пацієнтки, щоби уникнути можливих ускладнень.

Як довго тримається результат після підтяжки обличчя в різних зонах?

Зазвичай хірургічна операція з підтяжки обличчя забезпечує якісний тривалий результат — 8-12 років пацієнтка може не думати про омолодження обличчя. Але результат буде ще кращим, якщо правильно харчуватися, мати достатньо сну та фізичної активності й вести здоровий спосіб життя.

Реабілітація після підтяжки обличчя

Пацієнти зазвичай добре переносять операції з фейсліфтингу і не мають сильних больових відчуттів в реабілітаційному періоді. Загалом відновлення триває 2-3 тижні, з яких перші 4-6 днів ми працюємо над зменшенням післяопераційного набряку. Для цього призначаємо фізіопроцедури. Після того, як основні набряки сходять (7-10 день після операції), залишається лише подбати про те, щоб розсмокталися ті невеликі гематоми, які залишилися в зоні проведення хірургічних маніпуляцій.

Впродовж 7 днів після операції з фейсліфтингу пацієнтка має носити компресійну пов’язку, яка запобігатиме зміщенню швів. Максимум через 21 день після підтяжки обличчя можна повертатися до нормального ритму життя й отримувати задоволення від подовженої молодості.

Чи потрібно проводити підтяжку різних зон обличчя повторно?

Більшість наших пацієнтів звертаються повторно через 8-10 років. Залежно від того, де з’явилися проблеми за цей час, ми виконуємо повторну або нову операцію з підтяжки верхньої чи нижньої частин обличчя, шиї, пластику повік та інші. В руках кваліфікованого хірурга не варто боятися ускладнень — обличчя виглядатиме гарно і після другої, і після третьої операції.

   4 з 5 на основі 7 оцінок
кадочников консультации

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Абдомінальне ожиріння — надмірне відкладення жирової тканини в ділянці живота. Саме абдомінальне ожиріння називають ожирінням за чоловічим типом, статистично воно зустрічається переважно у чоловіків.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат