+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Чужорідне тіло у верхніх дихальних шляхах

Чужорідне тіло у верхніх дихальних шляхах

Скарги на сторонні предмети у верхніх дихальних шляхах – одна з найчастіших причин звернень до ЛОР-лікаря. Причому на прийом до фахівця приходять пацієнти різного віку – від маленьких дітей до дорослих людей пенсійного віку.

У дітей чужорідними тілами, які потрапляють в дихальні шляхи, найчастіше є дрібні намистини, монети, цукерки, батарейки, таблетки, частини іграшок та інші невеликі предмети, до яких дитина може дотягнутися і неусвідомлено покласти собі в ніс або в рот. Дорослі пацієнти найчастіше скаржаться на застрягання в гортані рибних або курячих кісток після поспішного прийому їжі.

Ознаки чужорідного тіла в дихальних шляхах

У дітей дрібні предмети потрапляють в ніс або в рот, як правило, під час гри або під час активного проведення часу. Без нагляду батьків або вихователя в дитячому закладі дитина може непомітно засунути чужорідний предмет собі в рот і зробити вдих. В результаті цього чужорідне тіло може потрапити в гортань, трахею або верхні відділи бронхів і викликати задуху. Застрягання шматочків їжі в гортані у дорослих і дітей виникає через активні розмови за їжею, сміх, плач під час прийому їжі або занадто швидке поглинання їжі.

Застрягле чужорідне тіло викликає приступ рефлекторного кашлю, який супроводжується гучним диханням і больовими відчуттями в ділянці гортані. У разі повного перекриття дихального ходу може виникнути обтурація (закупорка) гортані, яка характеризується неможливістю потерпілого вдихнути повітря. Якщо такій людині терміново не надати медичну допомогу, вона може втратити свідомість і померти від задухи.

Ознакою нестачі кисню під час попадання чужорідних тіл в дихальні шляхи є зміна кольору шкірних покривів і видимих ​​слизових оболонок. Замість природного кольору шкіри з’являється блідість, яка швидко набуває синього відтінку. Людина може почати панікувати, здійснювати рефлекторні дії руками і ногами, намагатися зробити більш глибокий вдих для доступу повітря в легені.

Також під час потрапляння чужорідного тіла у верхні дихальні шляхи може бути підвищення температури тіла в межах 37,2 – 38,0 °С.

Допомога під час потрапляння чужорідного тіла у верхні дихальні шляхи

Якщо чужорідний предмет не повністю перекрив дихальні шляхи, постраждалого необхідно якомога швидше доставити до ЛОР-відділення для надання кваліфікованої медичної допомоги. Досвідчений отоларинголог за допомогою сучасного ендоскопічного обладнання та спеціальних інструментів, загнутих під певним кутом, зможе легко виявити стороннє тіло, безпечно його витягти і обробити пошкоджену ділянку слизової.

Якщо чужорідне тіло в гортані не вдається видалити самостійно протягом перших двох-трьох хвилин, не варто намагатися усунути його з допомогою народних способів і методів. Проковтування жорстких хлібних крихт, стрибання на одній нозі та інші популярні методи можуть призвести до загострення клінічної ситуації і викликати повне перекривання дихального просвіту з негайним розвитком задухи.

Якщо потерпілий знаходиться у свідомості й може дихати, найправильнішим варіантом буде його негайне транспортування до найближчого ЛОР-відділення на машині швидкої допомоги або будь-яким іншим способом.

Якщо неможливо надати кваліфіковану медичну допомогу через надмірну віддаленість медичного закладу або з інших причин, до потерпілого необхідно застосувати спеціальний алгоритм дій.

Якщо пацієнт знаходиться у свідомості та здатен розмовляти, потрібно попросити його покашляти, щоб звільнити дихальні шляхи від стороннього предмета.

У разі появи очевидних ознак виснаження і браку кисню потрібно стати збоку постраждалого і, притримуючи його грудну клітку однією рукою, різкими ударами в ділянку між лопатками іншою рукою спробувати позбутися від стороннього предмета. Якщо ця дія виявиться неефективною, потрібно починати застосовувати прийом Геймліха. Його суть полягає в наступному:

  1. Необхідно стати обабіч потерпілого і обхопити його руками.
  2. Стислу в кулак ліву руку обхопити правою і з силою різко натиснути на ділянку, розташовану під мечоподібним відростком.

Цей прийом підвищить тиск у легенях і дозволить повітрю, яке в них залишилося, виштовхнути застрягле в гортані або трахеї чужорідне тіло.

Якщо потерпілий без свідомості, необхідно терміново викликати швидку медичну допомогу і негайно почати серцево-легеневу реанімацію. Вона полягає в ритмічному натисканні в ділянці грудини на глибину 6-7 см з приблизною частотою 2 натискання в секунду. Через 15-20 секунд реанімації необхідно закинути голову потерпілого назад і оглянути ротову порожнину на наявність стороннього тіла. У разі потреби процедуру варто повторювати до приїзду бригади швидкої допомоги.

Профілактика потрапляння чужорідних тіл у верхні дихальні шляхи проста і ефективна. Її суть у наступному:

  • Стежити за дітьми та не допускати потрапляння дрібних предметів в рот або носові ходи
  • Не розмовляти і не сміятися під час їжі
  • Ретельно пережовувати їжу

   5 з 5 на основі 4 оцінок
Цепк Ганна

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат