+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Як позбутися прищів назавжди?

Як позбутися прищів назавжди?

Прищі є найбільш поширеним захворюванням шкіри, щорічно вражаючи більше 50 мільйонів людей. Угрі – це більше, ніж незручність. Вони можуть викликати як фізичні, так і психологічні проблеми, включаючи постійні рубці на шкірі, низьку самооцінку, яка цілком може довести до депресії або тривожних розладів. У цьому тексті ви дізнаєтеся, що ж насправді являють собою прищі, як з ними боротися і як правильно доглядати за своєю шкірою.

Що таке прищі?

Акне, у простонародді прищі, – це результат змін гормонального фону або неправильного функціонування шкіри. Завдяки діяльності сальних залоз, наша шкіра завжди залишається зволоженою. Також їх секрет вберігає шкіру від негативного впливу зовнішнього середовища. Але іноді ця система дає збій. Волосяні фолікули забиваються померлими клітинами, внаслідок чого залоза запалюється, а на шкірі утворюються прищі.

Найчастіше вони розташовуються на обличчі, спині або грудях. У більш старшому віці їх поява пов’язана безпосередньо з ендокринною гінекологією, проблемами з печінкою або шлунково-кишковим трактом. Лікарі також вважають, що певні фактори можуть викликати або сприяти появі прищів, включаючи гормональні зміни під час вагітності, початок або припинення прийому протизаплідних таблеток, спадковість, ліки і жирну косметику.

Чому з’являються прищі?

Універсальної причини появи прищів не існує. Проте, всі вони пов’язані з внутрішніми процесами організму.

Гормони

Зазвичай в період статевого дозрівання гіперактивні сальні залози починають виробляти більше шкірного сала, що призводить до запалень, які безпосередньо пов’язані з прищами. Спадковість – ще один фактор, що визначає розвиток акне на гормональному рівні. Якщо у одного або обох ваших батьків були проблеми з прищами, у вас також є великий шанс захворіти. Жінки в період менструального циклу також можуть відчувати проблеми з вугровими висипами.

Фізичний тиск

Тиск на підборіддя через ремінь на мотошоломі, ремінець для гітари, бюстгальтера або іншого вузького одягу, рюкзаків можуть призвести до появи прищів в місці контакту зі шкірою.

Лікувальні препарати

Деякі ліки, такі як пероральнікортикостероїди, протизаплідні таблетки і протисудомні препарати можуть викликати вугрові висипи.

Харчування

Хоч харчування і незначно впливає на кількість вугрів на вашому тілі, але існують докази того, що відмова від молочних продуктів або дієта з низьким глікемічним індексом може зменшити симптоми у деяких людей.

Якими бувають прищі?

Можна мати всього один прищик на обличчі, від якого, як здається, легко позбутися. Але чи уявляєте ви, з яким видом вугрів зіткнулися? А саме знання цієї інформації і є першим кроком до їх лікування.

Комедони

Найбільш поширені прищі, які починають з’являтися в період статевого дозрівання. Існує два підвиди комедонов: відкриті і закриті. Перші більш відомі як «чорні цятки». Вони можуть досягати розмірів сірникової головки і сягати в шкіру на глибину до сантиметра. Так як поверхня порів не затягнута шаром шкіри при взаємодії з повітрям бактерії окислюються. Такі хімічні реакції і викликають характерний чорний колір. Закриті комедони відрізняються тим, що на їх поверхні все ж присутній тонкий шар шкіри. Завдяки цьому, вміст прища не контактує з повітрям і залишається білим.

Папули

Підшкірні прищі. Маленькі червоні пухлини без характерних білих плям на них. Іноді вони можуть хворіти і приносити дискомфорт.

Пустули

Також більш відомі як «гнійники». Являють собою червону запалену область з білим стрижнем посередині. Вміст пустул гнійний і майже завжди рідкий.

Нодули

Тверді підшкірні вузлики, які виступають над шкірним покривом. Мають властивість набувати темно-червоного або фіолетового кольору. Можуть викликати свербіж і сильно боліти.

Кісти

Найбільш неприємний вид прищів. Формуються в зв’язку з великою кількістю нодулей, які знаходяться під шкірою і зливаються разом. Найчастіше призводять до утворення шрамів або дрібних западин на обличчі.

Дитячі акне

Напевно, єдиний вид вугрів, які не потребують лікування. Вони виступають як реакція організму на материнські гормони. Згодом проходять самі по собі.

Довіряйте лише кваліфікованим косметологам!

Запишіться на консультацію до досвідченого фахівця клініки VIRTUS.

Лікування

Вибір методів терапії вугрових висипів залежить перш за все від важкості захворювання. Косметологи розрізняють чотири стадії розвитку акне:

  • Легка (невелика кількість чорних і білих комедонів (10-20 штук), жирний блиск шкіри)
  • Середньої тяжкості (від 10 до 20 вугрів з червоним запальним висипом)
  • Сильне запалення (супроводжується жирним блиском шкіри, глибокими, хворобливими прищами до 40 штук)
  • Важка форма (болючі вузли, які встигли перетворитися в кісти)

Залежно від ситуації лікар може призначити, як антибіотики для зняття запалень, так і гормони, якщо проблема полягає в гормональному дисбалансі. Також, крім лікування, необхідно буде налагодити систему догляду за шкірою.

  1. Умивайте обличчя або приймайте душ двічі на день. Шкіра, схильна до акне, чутлива. Миття більше двох разів в день може викликати її роздратування, що значно погіршить стан прищів. Для досягнення найкращих результатів дерматологи рекомендують мити обличчя, коли: Ви прокидаєтеся; готові йти спати; рясно потієте.
  2. Використовуйте засоби по догляду за шкірою і косметику, яка не викликає прищів. Ці продукти мають спеціальне маркування.

На упаковці ви можете побачити:

  • won’t clog pores
  • non-comedogenic
  • non-acnegenic
  • oil free

Не торкайтеся до прищів руками і не видавлюйте їх. Видавлювання прища здається найшвидшим способом його видалення, але це може тільки викликати запалення і погіршити ситуацію.

Розповсюдьте догляд на всю, схильну до прищів шкіру, а не тільки на запалені ділянки. Якщо ви використовуєте косметичні гелі або скраби, то також наносьте їх на шкірні покриви, схильні до появи акне. Це допоможе лікувати існуючі прищі і запобігати появі нових.

Вимийте всі речі, які торкаються схильної до акне шкіри. На цих поверхнях накопичуються омертвілі клітини, бактерії і бруд, які можуть забивати пори. Наприклад, такі проблеми виникають з комірами на сорочках, постільною білизною або ж іншими щільноприлягаючими до тіла речами (шарф, бафф).

Також потрібно зауважити, що, незважаючи на безліч міфів про користь домашнього лікування і народної медицини, така терапія, швидше за все, або зовсім не допоможе впоратися з проблемою, або тільки більше нашкодить. Але деякі натуральні засоби: цинк, масло чайного дерева дійсно додають в косметику, яка профілактує і допомагає в лікуванні акне.

   4 з 5 на основі 5 оцінок
Саркисян

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат