+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Лазерна коагуляція сітківки в сучасній офтальмології

Лазерна коагуляція сітківки в сучасній офтальмології

Методику лазерної коагуляції використовують при дистрофіях або дегенераціях сітківки, тромбозі центральної вени сітківки, вікової дистрофії макули (пошкодження центру сітківки), діабетичній ретинопатії (ускладнення цукрового діабету) та інших захворюваннях очей.

Щоб розібратися, як працює метод лазерної коагуляції, давайте згадаємо будову очей. Це парний орган, який за своїм устроєм багато в чому нагадує фотоапарат. Очі, як і фотоапарат, використовують промені світла для створення зображень.

Світлові промені потрапляють в око через рогівку і кришталик. У фотоапараті світло проникає через лінзи. В оці на світ реагує зіниця, яка звужується при надлишку світла і розширюється при нестачі. У фотокамері цю функцію виконує діафрагма. Картинка формується на сітківці ока, в фотоапараті – на матриці. Сітківка є важливим об’єктом в сприйнятті зображень. Структура сітківки складна. Її нейронна мережа складається із з’єднання безлічі клітин. За сітківкою розташована судинна оболонка (хоріоідея), яка постачає кров у сітківку.

Травми сітківки призводять до порушення функцій зорового апарату і зниження зору. Виникають складні патологічні процеси. Ці процеси небезпечні і ведуть до розривів тканин. В результаті відбувається дистрофія сітківки. Самостійно людина може визначити дистрофію сітківки при наявності таких симптомів:

  • Плаваючі плями перед очима
  • Звуження поля зору
  • Пелена перед очима
  • Спалахи світла в оці

Розриви сітківки виникають в результаті дистрофії (витончення). Дані витончення вражають ділянки очного дна. Дистрофії відрізняються за формою і місцем розташування. Дистрофії можуть вражати тільки сітківку і судинну оболонку або ж склисте тіло. Виділяють такі типи дистрофій:

  • дистрофія «слід равлика»
  • «Гратчаста» дистрофія
  • Дистрофія «за типом бруківки»
  • «Змішана»
  • «Пігментна»

Підхід до лікування змінюється в залежності від типу дистрофій, які визначає лікар. Вибирається метод впливу, щоб зупинити процес і не допустити ускладнень. Є дистрофії, які лікувати не потрібно, але в більшості випадків патології вимагають профілактичної лазерної коагуляції.

Причини дистрофії сітківки:

  • Сахарний діабет
  • Травми і удари голови
  • Запальні захворювання очей
  • Генетична схильність
  • Далекозорість і короткозорість (міопія).

У людей з короткозорістю або міопією патології сітківки зустрічаються частіше. У здоровому стані промені світла заломлюються і перетинаються у фокусі сітківки. В результаті ми отримуємо чітке зображення предметів навколо нас. Щоб побачити предмети поблизу, око підсилює заломлюючу силу. Якщо заломлення світла надмірне і рефракція (здатність до заломлення світла в оці) порушена, людина починає добре бачити зблизька і погано вдалині.

У людей з короткозорістю патології сітківки зустрічаються частіше.

При короткозорості очне яблуко трохи розтягнуто. Окуляри та контактні лінзи не допоможуть, якщо в області розтягування утворилися дистрофії. В даному випадку рекомендується хірургія. Міопію часто називають спадковим захворюванням. Ризик розвитку короткозорості у дитини набагато вище в тому випадку, якщо його батьки короткозорі.

Діагностика дистрофії сітківки

Діагностувати дистрофічні зміни тканин ока непросто. Для огляду потрібен досвідчений офтальмолог і сучасне обладнання. Синтез цих складових – в клініці VIRTUS. На огляді лікар капає в око рідину, щоб розширити зіницю. Детально розглянути око можна за допомогою офтальмоскопу. Ще кілька годин після процедури людина бачить туманність, підвищується світлочутливість.

При необхідності лікар підтискає склеру, робить склерокомпресію. Таким чином доктор підсуває сітківку з периферії до центру. В результаті цього деякі ділянки стають видимими. Існує скануючий лазерний офтальмоскоп (СЛО), який створює кольорове зображення периферії сітківки. І, якщо є дистрофія, за допомогою апарату можна оцінити її розмір щодо площі очного дна.

Лазеркоагуляція - що це?

Процедура лазерної коагуляції відмежовує ділянки дистрофії і додатково фіксує сітчасту оболонку, намагаючись профілактувати ускладнення. Вона проводиться амбулаторно і займає короткий час. Пацієнт в цей час знаходиться в свідомості. В око капають краплі для розширення зіниці. Людина не відчуває болю, бачить тільки спалахи. На око встановлюють лінзу Гольдмана, яка дозволяє сфокусувати лазер в необхідні ділянки очного яблука. На ділянці сітківки локально підвищується температура і виникає коагуляція (поділ) тканин. Таким чином, відбувається додаткова фіксація до оболонок ока («склеювання» дірявої сітківки).

Має значення, який лазер використовується в ході лікування. Існують лазери з червоним, жовтим, зеленим і синім світлом. Кожен з них має свою довжину хвилі і ступінь коагуляції. Наприклад, жовтий лазер застосовується для лікування очного дна в центральній частині, а зелений – на периферії.

На відновлення очей після лазерної коагуляції може знадобитися час. У цей період для безпеки вашого зору важливо прислухатися до рекомендацій лікарів: лікарі рекомендують утриматися від будь-яких фізичних навантажень, плавання в басейні, відвідування сауни або лазні. Ризик відшарування сітківки в цей період високий. Бережіть здоров’я.

   5 з 5 на основі 5 оцінок
кадочников консультации

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат