+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.

Естетичні проблеми через форму носа

Естетичні проблеми через форму носа є однією з найчастіших причин звернення пацієнтів до пластичного хірурга. Їх умовно можна поділити на вроджені, спричинені неправильним формуванням структур носа внутрішньоутробно, та набуті, що формуються протягом життя. Майже будь-яку з них можна вирішити за допомогою ринопластики.

Ринопластика – це малотравматична операція, що має нетривалий реабілітаційний період та високу ефективність. Її не варто боятися та уникати, якщо справді є проблема, яка впливає на самооцінку та викликає дискомфорт. Достатньо прийти на консультацію до пластичного хірурга, який розвіє міфи про ринопластику та відповість на всі запитання.

Ринопластика здатна вирішити наступні естетичні проблеми з носом раз і назавжди:

  • прибрати горбинку;
  • виправити непропорційні розміри;
  • прибрати асиметрію;
  • виправити значну кривину;
  • звузити широкі ніздрі.

Якщо стоїть питання, зі скількох років можна прибрати горбинку на носі, то рекомендується проводити ринопластику з 18 років. Саме до цього часу всі кісткові та хрящові структури носа формуються повністю. А вікова межа – 40 років, бо у пацієнтів старшого віку процес загоєння тканин погіршується, що робить реабілітаційний період тривалішим.

Але завдяки технічним можливостям та багатому досвіду пластичних хірургів, ринопластику все частіше проводять і у старшому віці. Крім того, її ефективно поєднують з іншими операціями, спрямованими на корекцію вікових змін обличчя у жінок та чоловіків. Наприклад, з ліфтингом обличчя – операцією, результатом якої є відновлення овалу обличчя, лікування птозу шкіри та позбавлення від мімічних зморшок.

У будь-якому разі перед операцією обов’язковим етапом є консультація з пластичним хірургом, який проведе огляд та запропонує можливі варіанти вирішення естетичної проблеми з носом у будь-якому віці. Тому, якщо є показання до 18 чи після 40 років – звернутися по допомогу варто однозначно. Можливо, за незначних проблем з формою носа хірург направить пацієнта до лікаря-косметолога, який запропонує вирішити їх за допомогою контурної пластики носа. Це метод корекції форми та контурів носа без хірургічного втручання з використанням ін’єкцій гіалуронової кислоти. Тільки досвідчений лікар-косметолог у профільній клініці має достатній досвід та доступ до необхідних технологій, щоб виконати контурну пластику носа ефективно та правильно. Косметологічні центри та салони також нерідко пропонують цю операцію, але найчастіше вони не мають навіть ліцензії на її проведення, що призводить до високого ризику невдалої контурної пластики.

Ще одним обов’язковим етапом перед проведенням ринопластики є консультація отоларинголога, бо будь-які естетичні проблеми з носом можуть поєднуватись з функціональними порушеннями. При підозрі на їх наявність лікар направляє пацієнта на КТ придаткових пазух носа, яке для зручності можна провести в клініці VIRTUS.

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом-1

Порушення функцій носа

Порушення функцій носа часто супроводжується розвитком явних симптомів та проблем із носовим диханням, які згубно впливають на якість життя. Це спонукає хворого звертатися за допомогою до оториноларингологу.

Однією з основних причин порушення функції носа є викривлення носової перегородки. Це коли пластина, що розділяє носові ходи, деформується і призводить до звуження одного з ходів, що заважає нормальному надходженню кисню в дихальні шляхи. Причини викривлення носової перегородки можуть бути вродженими, коли перегородка була сформована неправильно внутрішньоутробно, і набутими, спричиненими внаслідок травм, потрапляння сторонніх тіл до носового проходу тощо.

Крім того, до порушень функцій носа може призводити формування поліпів та аденоїдів, зловживання судинозвужувальними краплями та неправильне лікування нежиті.

Внаслідок порушення функцій носа пацієнт стикається з частими рецидивними запальними процесами, утрудненням дихання, почуттям закладеності, порушенням нюху, кровотечами та іншими симптомами.

Будь-які порушення функції носа слід обговорити з лікарем, щоб визначити причину та підібрати відповідне лікування. Оториноларинголог може призначити медикаментозне лікування, фізіотерапію, хірургічне втручання або інші методи залежно від діагнозу та тяжкості стану.

Як лікар допоможе вирішити проблеми із зовнішнім виглядом носа?

На консультації пластичного хірурга пацієнт може звернути увагу на всі проблеми, пов’язані із зовнішнім виглядом носа. Якщо немає функціональних порушень носового дихання – пацієнта веде лише пластичний хірург, який може запропонувати проведення ринопластики.

Ринопластика спрямована на хірургічну корекцію форми зовнішнього носа з метою досягнення естетично-привабливої ​​форми. Під час такої операції можна виправити ніс «картоплею», позбутися наслідків травми та інших проблем.

Сьогодні ринопластика – це штатна операція, результат якої абсолютно очікуваний та прогнозований. Пацієнт завжди може висловити побажання про форму “ідеального” носа для себе, а пластичний хірург ще до операції повідомить про можливість досягнення саме такого результату.

Ринопластика, септопластика та риносептопластика – у чому різниця?

Різниця між ринопластикою, септопластикою та риносептопластикою в першу чергу полягає у проблемі, яку вирішує кожна з них, а в другу – у специфіці проведення.

Ринопластика – це операція, яка вирішує естетичну проблему носа, і полягає у зміні його зовнішньої форми. Наприклад, це може бути пластика кінчика носа, вирівнювання горбинки, зменшення форми ніздрів, корекція дефектів, зміна форми або розміру та ін., відповідно до побажань пацієнта.

Септопластика – це оперативне втручання, яке вирішує проблему викривлення носової перегородки та її наслідків, а саме порушення функції носового дихання.

Риносептопластика – це комбінована двоетапна операція, в ході якої вирішуються відразу дві проблеми – естетична та функціональне порушення носового дихання, спричинене викривленням носової перегородки. Може проводитися відкрита та закрита риносептопластика. Вони розрізняються лише за способом отримання доступу до структур носа, тому не впливають на результат.

Рішення про вибір методу приймається хірургом перед операцією та залежить лише від анатомічних особливостей будови носа пацієнта. Триває риносептопластика до чотирьох годин, має більш тривалий період реабілітації та проводиться за участі ЛОР-хірурга (проводить перший етап операції септопластику) та пластичного хірурга (проводить другий етап операції ринопластику).

Рішення про вибір методу приймається пластичним хірургом та оториноларингологом на підставі скарг пацієнта, симптомокомплексу, з яким він звертається, та результатів діагностичних заходів.

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом-2

Який результат очікувати після операції на носі?

Результат після пластичної операції на носі може відрізнятись залежно від конкретних цілей пацієнта, його анатомії, а також вибору типу проведення оперативного втручання.

Результати після пластичної операції можуть бути різними, залежно від її типу.

Результати після ринопластики:

  • надання рівної, анатомічно правильної та естетичної форми зовнішнього носа;
  • корекція дефектів, таких як горбинка, кривина або асиметрія, а також збільшення або зменшення носа;
  • корекція попередніх операцій на носі, які не призвели до отримання бажаного результату.

Результати після септопластики:

  • покращення носового дихання шляхом корекції викривлення перегородки;
  • позбавлення від кисневого голодування мозку;
  • позбавлення від хропіння, носових кровотеч та сухості слизової оболонки;
  • виключення розвитку закладеності носа та хронічних запальних процесів.

Проведення риносептопластики дозволяє отримати всі результати ринопластики та септопластики.

Також для вирішення проблем з носом може проводитися конхопластика та її комбінація з іншими видами оперативних втручань, наприклад, септоконхопластика. Конхопластика спрямована на лікування вазомоторного риніту. Проводиться з метою зменшення гіпертрофованих носових раковин. Результатом її проведення є правильне носове дихання та звільнення від постійної закладеності, нападів ядухи, хронічного нежитю та залежності від судинозвужувальних крапель.

Остаточні результати після пластики на носі безпосередньо залежатимуть від проблем, з якими звернувся пацієнт. Оскільки будь-яка операція проводиться з метою їхнього вирішення.

   5 з 5 на основі 3 оцінок
Цепк Ганна

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Абдомінальне ожиріння — надмірне відкладення жирової тканини в ділянці живота. Саме абдомінальне ожиріння називають ожирінням за чоловічим типом, статистично воно зустрічається переважно у чоловіків.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат