+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Абдомінальне ожиріння — надмірне відкладення жирової тканини в ділянці живота. Саме абдомінальне ожиріння називають ожирінням за чоловічим типом, статистично воно зустрічається переважно у чоловіків. На відміну від ожиріння за жіночим типом, абдомінальне ожиріння практично завжди корелює зі змінами обміну речовин, які можна виявити лабораторними методами, тобто так званим метаболічним синдромом.

Як зрозуміти чи нормальна у мене вага?

Визначити, чи нормальна у вас вага, легко з допомогою онлайн-калькулятора індексу маси тіла (ІМТ). При розрахунку індексу маси тіла використовуються актуальні показники зросту та ваги і враховується стать. Іноді можуть використовуватися і додаткові показники, такі як вік та обхват талії, це стосується і чоловіків, і жінок. Якщо ІМТ коливається у межах 20-25, у вас нормальна вага, ідеальна при вашому зрості і віці. Індекс маси тіла 26-29 свідчить про зайву вагу. ІМТ понад 30 говорить про ожиріння.

Індекс маси тіла

Відповідність між масою людини і її зростом

Нижче 18,5

Недостатня маса тіла

18,5-24,9

Нормальна маса тіла

25,0-29,9

Надмірна маса тіла (передожиріння)

30,0-34,9

Ожиріння I ступеня

35,0-39,9

Ожиріння ІІ ступеня

Понад 40,0

Ожиріння ІІІ ступеня

Ожиріння буває двох видів: за чоловічим (з переважним відкладенням жиру в абдомінальній ділянці) і за жіночим типом (з переважним відкладенням жиру у ділянці стегон та сідниць).

Ступені ожиріння і в чоловіків, і у жінок за допомогою спеціальних розрахунків легко розрахує лікар, до якого варто звернутися при підозрі на те, що у вас ожиріння. Незалежно від того, який ступінь ожиріння: 1,2,3 чи 4 — це захворювання, впоратися з яким набагато легше під керівництвом спеціаліста.

Чому люди з віком стають повнішими?

На те, що люди з віком стають повнішими, впливає безліч факторів, але основні з них — надмірне споживання калорій, що значно перевищує їх витрату, впродовж тривалого часу, і зниження фізичної активності. З віком сповільнюється метаболізм і знижується розхід енергії, в результаті профіцит спожитих калорій поступово починає відкладатися в організмі у вигляді жиру, в тому числі абдомінального.

Наскільки шкідливо мати зайву вагу?

Зайва вага — не лише естетична проблема, але й тягне за собою безпосередню загрозу для здоров’я. Інсулінорезистентність, підвищений рівень цукру і ліпідів у крові, атеросклеротичні зміни стінок аорти, підвищення рівня кров’яного тиску негативно впливають на людський організм.

Зайва вага значно підвищує ризик:

  • цукрового діабету 2 типу;
  • хвороб суглобів;
  • гіпертонічної хвороби;
  • варикозного розширення вен;
  • серцево-судинних захворювань.

Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі від наслідків зайвої ваги або ожиріння щорічно вмирає близько 4 мільйонів людей.

Яка різниця між зайвою вагою і ожирінням?

Визначити, чи зайва у вас вага, чи ожиріння, можна розрахувавши індекс маси тіла, при визначенні якого враховуються ваша стать, зріст і вага. Якщо показник ІМТ варіюється в межах 26—29, значить у вас зайва вага. Якщо індекс маси тіла перевищує 30 — у вас ожиріння. І зайва вага, і ожиріння негативно впливають на здоров’я, збільшуючи ризики різних захворювань, і визначаються як патологічне накопичення жиру.

Як зрозуміти, що в мене ожиріння?

Зрозуміти, що у вас ожиріння можна, розрахувавши індекс маси тіла. Втім, у випадку із чоловіками зазвичай працює проста формула нормальної ваги — зріст у сантиметрах мінус сто. Якщо вага більша і її збільшення супроводжується збільшенням об’єму чоловічого живота, тобто окружність талії в чоловіка виходить за межі красивого силуету, цілком ймовірно, що мова вже йде про ожиріння. Саме перевищення норми ваги і збільшення обхвату талії до 102 см і вище є першими ознаками ожиріння в чоловіків.

Чи впливає ожиріння на чоловіче здоров’я?

Ожиріння відноситься до одного з основних факторів ризику багатьох хронічних захворювань, серед яких серцево-судинні (в тому числі інфаркт і інсульт), патології опорно-рухового апарату (зокрема, остеоартрит), діабет. Ожиріння також підвищує ризик деяких видів раку, зокрема, передміхурової залози, печінки, жовчного міхура, нирок і товстої кишки.

Ризик асоційованих з ожирінням хвороб присутній навіть при незначній зайвій вазі і збільшується прямо пропорційно збільшенню індексу маси тіла. Ожиріння також негативно впливає на статеву функцію і фертильність чоловіків.

Які ще наслідки для здоров’я спричиняє зайва вага?

Зайва вага спричиняє численні психологічні проблеми: не дивлячись на рух бодіпозитиву, що набирає популярності, сучасне суспільство все ще нав’язує жорсткі стандарти краси, яким не відповідають люди з зайвою вагою. Ожиріння і зайва вага можуть викликати в людини неприйняття себе, депресію, а звичка справлятися з негативними емоціями за допомогою їжі може призвести до замкненого кола, в якому невдоволення зайвою вагою викликає ще більш надлишкову вагу.

Як скинути зайву вагу і позбутися ожиріння?

Найпростіші способи скинути зайву вагу — зменшення енергетичної цінності споживаної їжі за рахунок жирів і вуглеводів, і збільшення фізичної активності. Проте лише ці два кроки не завжди допомагають саме при ожирінні.

Позбавлятися від ожиріння краще під керівництвом лікаря: він допоможе підібрати оптимальну дієту і розпише індивідуально план фізичної активності.

Крім того, існують варіанти медикаментозної терапії, призначити яку коректно може знову таки виключно лікар після необхідних лабораторних досліджень.

– Зловживання у харчових звичках в ситуації з метаболічним синдромом практично завжди присутні, – говорить Дмитро Іванов, дерматолог, спеціаліст з апаратних і неапаратних методів корекції фігури Інституту VIRTUS. – Бувають ситуації, звичайно, чисто ендокринологічні, але їх не так вже й багато. У будь-якому випадку, порушення способу життя може призводити до ендокринних наслідків. Тому корекція харчування при лікуванні ожиріння присутня обов’язково. Запропонована дієта, як правило, буде близькою до середземноморської, але можливі інші варіанти

Серед ефективних методів естетичної медицини чудово зарекомендували себе:

  • ультразвукова кавітація (безопераційна ліпосакція);
  • LPG-масаж (апаратна процедура моделювання фігури з допомогою одночасного вакуумного і роликового масажу);
  • мезотерапія (введення у ділянку середньої частини дерми ліполітиків — препаратів, що розщеплюють жирові клітини);
  • обертання.

При індексі маси тіла понад 35 може бути рекомендоване встановлення внутрішньошлункового балона для схуднення, який допомагає зменшити кількість їжі, необхідної для відчуття насиченості.

Чи можна схуднути без фізичної активності?

Збільшення фізичної активності є невід’ємною частиною лікування ожиріння. Повним людям необхідно як мінімум 150 хвилин на тиждень займатися фізичними вправами помірної інтенсивності, щоб запобігти подальшому збільшенню ваги. Проте, якщо у вас є хронічні захворювання або ви старше певного віку (40 років для чоловіків), підібрати програму фізичних вправ вам повинен лікар.

Чому не виходить схуднути?

При спробі самостійно впоратися з ожирінням може не виходити схуднути, чому є низка причин:

  • неправильно підібрана дієта, яка змушує постійно почуватися голодним;
  • відсутність необхідної фізичної активності;
  • ендокринні порушення;
  • незадовільний психологічний стан, зокрема, поведінкові проблеми, пов’язані з їжею.

Саме тому ми рекомендуємо при ожирінні і зайвій вазі звернутися до лікаря і дотримуватися призначеного ним плану лікування.

Коли із зайвою вагою варто звертатися до лікаря і до якого саме?

Звернутися до лікаря обов’язково варто при індексі маси тіла понад 30 (тобто при ожирінні). Але ми рекомендуємо проконсультуватися зі спеціалістом і при надлишковій вазі, особливо якщо спроби позбутися від неї самостійно не призводять до успіху, або цей успіх стає лише короткостроковим і досягнуту вагу складно утримувати. Спеціалістом вибору при лікуванні ожиріння є ендокринолог.

   5 з 5 на основі 4 оцінок
Саркисян

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат