+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Оперізуючий лишай: відповідаємо на часті запитання про захворювання

Оперізуючий лишай: відповідаємо на часті запитання про захворювання

Перехворіти вітрянкою краще… ніколи. Віддаленим наслідком «дитячої» хвороби може стати оперізуючий лишай небезпечна патологія, для якої характерні тривалий перебіг і один із самих важковиліковних больових синдромів постгерпетична невралгія.

Оперізуючий лишай вражає 10-20% людей, які раніше не хворіли вітряною віспою. Особливу занепокоєність у вчених викликає маніфестація хвороби (поява виражених симптомів) у людей, нещодавно перехворілих коронавірусом. Так, згідно даним дослідження, опублікованого в Journal of the American Academy of Dermatology у липні 2020 року, у 18 з 88 пацієнтів із COVID-19 були зафіксовані болючі шкірні висипання по типу вітряної віспи на восьмий день захворювання.

Що таке оперізуючий лишай

Оперізуючий лишай (ОЛ) це вірусне захворювання шкіри і структур нервової тканини, що виникає по причині повторної активації в організмі Varicella Zoster, вірусу вітряної віспи. Після вітрянки вірус у латентному, «сплячому» стані залишається у нервових вузлах людини пожиттєво і реактивується при зниженому імунному статусі, переважно у похилому віці.

Як передається оперізуючий лишай

Оперізуючий герпес (син. оперізуючий лишай) це вторинна інфекція, яка розвивається лише в людей, що раніше перехворіли вітрянкою. Активація вірусу зазвичай відбувається на фоні ослаблення клітинної ланки імунітету і впливу несприятливих факторів таких, як:

  • гіповітаміноз;
  • прийом гормональних препаратів;
  • променева або хіміотерапія;
  • захворювання крові, цукровий діабет, онкологія.

Більше схильні до рецидивів оперізуючого лишаю жінки, а також носії мутації гену інтерлейкіна і люди похилого віку так, серед дорослих у віці 85 років 50% людей перенесли хоча б один епізод захворювання. А у пацієнтів з імунодефіцитами, зокрема, ВІЛ, ризик реактивації герпесу 3 типу зростає у 20 разів у порівнянні з людьми з нормальним імунним статусом.

Оперізуючий лишай: відповідаємо на часті запитання про захворювання-1

Як виглядає оперізуючий лишай

Для оперізуючого лишаю характерні пухирчасті, згруповані висипи по одній стороні тіла. Висипи на шкірі бувають різної інтенсивності від легкої форми у вигляді окремих пухирців, до важкої дисемінованої, при якій везикулярний висип поширюється по всьому тілу з обох сторін.

Нерідко захворювання починається з лихоманки, загальної інтоксикації, відчуття свербежу і печіння шкіри, болю навколо очей та носа.

Чим знеболити оперізуючий лишай

Основний симптом оперізуючого лишаю, що відрізняє його від інших інфекційних захворювань з шкірними проявами біль, який може виникати як до появи висипань, так і після їх загоєння. Для знеболення лікарем призначаються нестероїдні протизапальні засоби.

Поширене ускладнення оперізуючого лишаю постгерпетична невралгія, інтенсивний больовий синдром, який триває не менше 120 днів. Біль може турбувати людину кілька місяців і навіть років після одужання. Постгерпетична невралгія розвивається переважно у людей похилого віку так, біля 50% випадків фіксується у пацієнтів старше 60 років.

Чим лікують оперізуючий лишай

Схема лікування інфекції Varicella Zoster включає противірусні і нестероїдні протизапальні препарати. При постгерпетичній невралгії лікарем-неврологом додатково призначаються антидепресанти і антиконвульсанти.

Найкращою профілактикою розвитку оперізуючого лишаю у зрілому віці є вакцинація від вітрянки як дітей, так і дорослих, що раніше не контактували з цією інфекцією.

Який лікар лікує оперізуючий лишай

Лікування оперізуючого лишаю входить у компетенцію лікаря-дерматовенеролога. У випадку з оперізуючим лишаєм важливо звернутись до лікаря не пізніше 3 діб після появи больових відчуттів і висипу: чим раніше призначається противірусна терапія, тим легше протікає захворювання.

Консультацію дерматолога можна отримати в Інституті VIRTUS рідкісні і хронічні хвороби шкіри якраз і є нашою спеціалізацією.

Запишіться на прийом до дерматолога

Найкращі фахівці, більш ніж тридцятирічний досвід, десятки тисяч пацієнтів, які повернули здоров’я!

Будемо раді допомогти вам!

Популярнi питання

Чи можна мити оперізуючий лишай?

Висип при оперізуючому герпесі мочити не можна при пошкодженні пухирців у більш глибокі шари шкіри може проникнути інфекція, що вимагатиме додаткової антибіотикотерапії. Рекомендується виконувати мінімальні процедури гігієни, щоденно змінювати натільну білизну, а постіль після хворого прати при високих температурах і обов’язково прасувати.

Скільки часу лікується оперізуючий лишай?

Для Varicella Zoster притаманний затяжний перебіг до 3-4 тижнів. При легкій формі хвороби, яка лікується амбулаторно (вдома), пухирці на шкірі підсихають через 6-8 днів після появи перших висипань. На їх місці утворюються кірочки-струпи, які швидко відпадають.

Скільки часу заразний оперізуючий лишай?

Виділення вірусу в навколишнє середовище відбувається до повного загоєння елементів висипу на тілі хворого. Шлях передачі герпесу 3 типу контактний, вірус вивільняється із пухирців з рідиною на шкірі. Цікаво, що люди без антитіл до Varicella Zoster (ті, що раніше не хворіли вітрянкою), після контакту з носієм вірусу хворіють гострою формою інфекції вітряною віспою.

Де буває оперізуючий лишай?

Переважно оперізуючий лишай проявляється на одній стороні тіла, по ходу залучених в запальний процес нервів. Також вірусна інфекція може поширитись на одну з гілок трійчастого нерву очну, і викликати офтальмологічний оперізуючий герпес. У цьому випадку висип локалізується на шкірі від периорбітальної області (навколо очей) до тім’яної частини голови. При синдромі Рамсея-Ханта висипання локалізуються в ротовій порожнині або зовнішньому слуховому проході, що супроводжується паралічем м’язів обличчя.

Чому не проходить оперізуючий лишай?

Тривалий перебіг хвороби часто фіксується у літніх людей та пацієнтів з імунодефіцитами. Має значення кратність прийому противірусних ліків і час початку терапії. Хворим з генералізованою (по всьому тілу) формою герпесної інфекції 3 типу нерідко потрібна госпіталізація.

Якщо ви страждаєте від проявів оперізуючого герпесу (сверблячого висипу, інтенсивного больового синдрому) негайно зверніться за допомогою до дерматовенеролога Клініки VIRTUS. Грамотно складена схема терапії допоможе послабити симптоми хвороби у перший же день розпочатого лікування.

   4 з 5 на основі 10 оцінок
Плазмаферез

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат