+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Відшарування сітківки – чим це загрожує?

У цій статті ви дізнаєтеся про одне з найважчих захворювань очного яблука – відшарування сітківки. Ви знайдете відповіді на питання про причини виникнення, діагностику, лікування та профілактику цього захворювання

Спочатку давайте розберемося в анатомії. Розглянемо з чого складається наше око і які функції виконує. Око людини кулястої форми, звідси його назва — очне яблуко. Око складається з трьох оболонок: зовнішньої, судинної та сітківки.

Світло потрапляє в око через зовнішню оболонку. Передня частина зовнішньої оболонки – рогівка. Її опукла форма переломлює промені світла. Інша частина зовнішньої оболонки – склера, білого кольору, непрозора за своєю структурою.

Цікава і складна за своєю структурою — судинна оболонка. Складається з дрібних судин. Завдяки їм кров живить очі киснем і корисними речовинами. У складі судинної оболонки три частини: райдужка, циліарне тіло (війкове) і хоріоідея. Райдужка — тонка рухлива непрозора перегородка в оці. Зіниця знаходиться в центрі райдужки і змінює свій діаметр в залежності від освітлення. Циліарне тіло виробляє внутрішньоочну рідину, яка живить очі. Хоріоідея – щільно взаємодіє з сітківкою і виконує живильну функцію.

Сітківка або сітчаста оболонка складається з шарів нервових клітин. Головна її частина — макула. Саме вона визначає область видимості з найбільшою здатністю. Сітківка сприймає світло від оточуючих нас предметів і перетворює його в енергію нервових імпульсів, які формують зорові образи завдяки роботі кори мозку людини.

Складний і красивий механізм зору дозволяє повністю бачити і пізнавати нашу барвисту планету. Для турботи про себе і свій зір рекомендується відвідувати лікаря-офтальмолога. За 30 хвилин можна дізнатися про стан свого зору і попередити можливі небезпеки для здоров’я. Далі в статті ми детально поговоримо про одну з хвороб очного яблука – відшарування сітківки.

Початок захворювання

Все починається з порушення обміну речовин на клітинному рівні – дистрофії. Та сама небезпека, яку може помітити доктор при огляді вашого ока. Дистрофія периферичних відділів сітківки або периферична вітреохоріоретінальна дистрофія (ПВХРД) з’являється на очному дні. Саме там спостерігаються патології, які призводять до відшарування сітківки.

Дистрофія периферичних відділів сітківки зустрічається:

  • У пацієнтів з діабетом
  • У людей з короткозорістю
  • У спортсменів або тих, хто схильний до травм голови
  • У хворих на гіпертонію

У тих випадках, коли в дистрофічних ділянках відбуваються розриви, може виникати відшарування сітківки. В майбутньому виникає відшарування сітківки, що призводить до часткової втрати зору або до сліпоти. Складне завдання вимагає скрупульозної роботи лікаря. Потрібний тривалий період для відновлення після операції. Пропонуємо йти з нами далі і заглибитися в тему.

Відшарування сітківки — захворювання, яке відбувається внаслідок відділення сітківки від судинної оболонки очного дна (хоріоідеї). У нормі сітківка щільно стикається з хоріоідеєю і отримує від неї основне живлення.

Ознаки та діагностика

Людина може відчути погіршення зору. Існують симптоми, знаючи які можна вчасно зупинити хворобу. Перш за все, це симптоми дистрофії. Дистрофія може привести до відшарування сітківки. Процес відбувається таким чином: внутрішньоочна рідина протікає через слабкі ділянки дистрофії за сітківку. Сама сітківка тримається у диска зорового нерва і райдужної оболонки (війкового тіла). На всій іншій ділянці вона просто лежить. Передвісники відшарування можуть бути у вигляді:

  • Рухомих точок
  • Плям
  • Спалахів
  • Проблисків
  • Блискавок
  • Іскор
  • Коливань предметів
  • Пелени
  • Втрати бокового зору

Наявність симптомів патології — знак того, що потрібне втручання лікаря-офтальмолога. Детально розглянути очне дно дозволяє процедура офтальмоскопії, яка виконується при розширеній зіниці. Для цього в око капають краплі, які розширюють зіницю. Лікар використовує офтальмоскоп. Для уточнення діагнозу лікар може порекомендувати УЗД ока. У важких випадках пропонують зробити МРТ і ОСТ ока.

Лікування

Про лікування відшарування сітківки ми поговорили з Володимиром Усовим, офтальмологом, доктором медичних наук, хірургом Інституту пластичної хірургії VIRTUS. Ділимося з вами сучасними способами лікування прямо з кабінету експерта.

Краплі, таблетки і уколи не допомагають в лікуванні. Потрібна операція. Існують дві методики усунення відшарування: склеропластика або локальне епісклеральне пломбування і вітректомія. Поговоримо про кожну з них.

Склеропластика або локальне епісклеральне пломбування — операція по зміцненню склери. Також операцію називають склерозування, але це не зовсім коректна назва. У мікророзрізи вводять зміцнюючи клаптики і створюють своєрідний каркас. Може знадобитися час на відновлення. Згодом на місці каркаса утворюються судини. Такім чином, ми можемо не допустити погіршення зору і зберегти здоров’я.

Вітректомія – операція з видалення склистого тіла (однієї зі складових сітківки). Як допоміжний інструмент, лікарі використовують лазер. Близько місяця після операції потрібно буде користуватися спеціальними краплями і виконувати рекомендації лікаря. Вітректомія може повернути колишню гостроту зору.

«Кожне відшарування сітківки вимагає індивідуального підходу.” — Володимир Усов

У сучасному світі нових технологій з’явився лазер, його використовують для лікування очного дна. Процедура називається лазерна коагуляція або відмежуюча лазерна коагуляція. Навколо пошкоджених ділянок сітківки лазерним променем створюють свого роду «спайки». Таким чином, за 20 хвилин відбувається додаткова фіксація сітківки до оболонок ока. У цей час пацієнт знаходиться в свідомості і бачить спалахи. Після лазерної коагуляції ще деякий час зір людини може бути затуманеним. Може знадобиться повторна процедура. Лазерна коагуляція – це спосіб профілактики захворювань очного дна.

За словами доктора Володимира Усова, регулярний і своєчасний огляд може бути профілактикою багатьох захворювань зору. Доктор порекомендував приходити на огляд кожні півроку. Найчастіше відвідувати лікаря слід: вагітним, хворим на цукровий діабет і гіпертонію, спортсменам і людям з травмами голови. Також Володимир Усов обрадував: “Тривала робота за комп’ютером може призвести до втоми, але не до втрати зору.” Порекомендував робити гімнастику для очей і застосовувати сльозозамінювачи під час роботи за комп’ютером.

   5 з 5 на основі 4 оцінок
Саркисян

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат