+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки, поліпи та пухлини анального каналу і прилягаючих тканин, пілонідальна кіста куприка тощо.

Якщо маєте підозру на проктологічне захворювання, запишіться на консультацію проктолога до Інституту VIRTUS. Наш спеціаліст проведе обстеження, встановить правильний діагноз і призначить відповідну терапію.

Хто такий проктолог?

Проктолог спеціалізується на діагностиці та лікуванні (як консервативному, так і хірургічному) періанальної області і прилягаючих тканин. Якщо є необхідність дістати із заднього проходу предмет, який випадково там опинився, це також задача проктолога.

Чим проктолог відрізняється від колопроктолога?

Існує хибна думка, що проктолог лікує захворювання тільки періанальної області, а колопроктолог — ще й проводить операції на товстій кишці. Насправді сьогодні це фактично одна й та сама спеціальність, і обидва лікаря призначають та проводять ту терапію, яка є оптимальною для конкретного пацієнта, включно з операціями на кишківнику, видаленням онкопатологій та лікуванням ускладнень.

Як зрозуміти, що потрібно звернутися до проктолога?

Деякі проктологічні захворювання мають компонент спадковості. Якщо ви знаєте, що хтось із ваших близьких родичів страждав на поліпоз або мав пухлини у кишківнику, варто раз на рік відвідувати проктолога з профілактичною метою. Якщо ж є ці скарги, тим більше слід записатися на консультацію проктолога:

  • біль і печіння у задньому проході;
  • зміна форми і частоти випорожнень;
  • свербіж у задньому проході;
  • кровотеча під час дефекації;
  • шишки біля заднього проходу;
  • дискомфорт при дефекації;
  • підвищення температури;
  • запалення шкіри біля заднього проходу, набряк.

Ці симптоми не обов’язково свідчать про геморой — під маскою цього захворювання можуть ховатися інші патології, які вимагають іншого лікування.

Які захворювання лікує проктолог?-1

Як проходить огляд у проктолога

Під час первинного огляду проктолога пацієнт розповідає про життєвий і родинний анамнез та скарги. Перед тим, як перейти безпосередньо до проктологічного огляду, лікар оцінює стан і колір шкіри, слизової оболонки та зовнішній огляд пацієнта в цілому.

Далі слідує швидкий та достатньо інформативний дигітальний (пальцевий) огляд, обстеження періанальної області і промежини та аноскопія (огляд анального отвору на глибину до 10 см за допомогою аноскопа). За необхідності пацієнт отримує направлення на інші види дослідження (ректороманоскопія, колоноскопія, УЗД тощо), які так само можна зробити в Інституті VIRTUS. Маючи на руках всю необхідну інформацію, проктолог призначає терапію (консервативну, а за потреби — варіанти оперативного лікування) та дату контрольного огляду. В середньому первинна консультація триває 30 хвилин або довше.

Методи діагностики проктологічних захворювань

Консультація проктолога вже включає в себе аноскопію і дигітальний огляд, інші дослідження призначаються за потреби. В Інституті VIRTUS пацієнтам доступні всі основні методи діагностики проктологічних захворювань:

  • ректороманоскопія — обстеження слизової прямої і сигмоподібної кишки на глибину 20-25 см;
  • колоноскопія — ендоскопічне обстеження прямої кишки за всією довжиною;
  • сигмоскопія — ендоскопічне дослідження прямої і сигмоподібної кишки, здебільшого з лівого боку, на глибину 60 см;
  • анальна манометрія — вимірювання сили стискання сфінктера.

Манометрія зазвичай потрібна пацієнтам, у яких виникло нетримання внаслідок ураження (недостатності) анального сфінктера, що буває, наприклад, після оперативних втручань (зокрема, видалення раку прямої кишки).

Як підготуватися до огляду у проктолога

Перед консультацією проктолога бажано очистити пряму кишку за допомогою клізми (ввечері напередодні та за 2-3 години до візиту). Варто взяти з собою вже зроблені аналізи і висновки лікаря та сформулювати відповіді на запитання щодо життєвого і родинного анамнезу. Щодо додаткових досліджень, то план підготовки, як правило, індивідуальний і лікар на консультації надасть всі рекомендації напередодні процедури (чи треба приходити натщесерце, які препарати приймати для очищення кишківника, чи можна випити води перед дослідженням тощо).

Якими методами лікують захворювання з проктології в інституті Virtus

В більшості випадків лікування захворювань з проктології починається з консервативних методів, які можуть бути як самодостатнім лікуванням, так і підготовкою до подальшої операції. У нашому відділенні є все необхідне оснащення, яке допомагає проводити хірургічні втручання малоінвазивно і безболісно. Але окрему складність представляє те, що реабілітація після багатьох проктологічних операцій (наприклад, тієї ж класичної гемороїдектомії) є доволі складною й тривалою, і через це пацієнтам складно наважитися на хірургічне втручання. Тут на допомогу приходять клітинні регенеративні технології, які покращують якість лікування та прискорюють відновлення, тож пацієнт може швидше повернутися до роботи і звичного ритму життя.

Лікування геморою будь-якого ступеня складності

Лікування внутрішнього геморою на ранній стадії, коли захворювання ще не проявляється випаданням гемороїдальних вузлів, а супроводжується кров’ю із заднього проходу при дефекації без болю, цілком можливе за допомогою ліків, ректальних свічок і мазей. Але за наявності ускладнень потрібне вже хірургічне втручання. Тут залежно від конкретного випадку можливі декілька варіантів малоінвазивних проктологічних операцій:

  • HAL-RAR дезартеризація — прошивання і припинення кровопостачання артерій, що живлять гемороїдальні вузли. Ця процедура особливо актуальна тоді, коли пацієнт втрачає забагато крові, і головною проблемою є саме це, а не власне вузли;
  • латексне лігування —видалення гемороїдальних вузлів за допомогою встановлення латексного кільця на основу вузла. Це зменшує його кровоток, після чого вузол деформується, зменшується, і протягом кількох діб відбувається його відторгнення.

Ми також проводимо класичну гемороїдектомію, а при пролапсі прямої кишки — операцію Лонго, яка передбачає видалення частини слизової оболонки прямої кишки, за рахунок чого гемороїдальні вузли підтягуються всередину, а їхнє кровопостачання зменшується.

Лікування геморою у вагітних

Вагітність — не привід відмовитися від лікування геморою, тим більше плід, зростаючи, тисне на судини і органи малого тазу, що спричиняє застій крові. Проте, хірургічні втручання в цей час неможливі, тож лікування геморою під час вагітності — це медикаментозна терапія, яка підбирається таким чином, щоб не зашкодити ні матері, ні дитині. Це здебільшого м’які препарати місцевої дії, що допомагають зняти біль і печіння у задньому проході в домашніх умовах.

Для профілактики судинних ускладнень в період вагітності варто мати достатньо фізичної активності (гуляти, плавати, робити вправи для вагітних тощо).

Лікування пролапсу прямої кишки

Ректальний пролапс — це випадання фрагменту прямої кишки назовні при дефекації, піднятті важких предметів або будь-якій іншій фізичній активності та навіть кашлі й чханні (на пізніх стадіях). На початку захворювання його можна спробувати вилікувати за допомогою фізіопроцедур і ліків, а на більш пізніх етапах необхідне хірургічне втручання (операція Лонго, підшивання кишки, резекція випадаючої ділянки).

Лікування анальних тріщин

Анальні тріщини — це пошкодження слизової оболонки анальної області, частий наслідок запору, діареї чи травми. Якщо тріщина виникла нещодавно (до 2 місяців), консервативне лікування буде цілком успішним, але коли захворювання перейшло в хронічну стадію і тріщина вкрилася мозоллю, єдиною опцією буде її хірургічне висікання.

Лікування поліпів анального каналу

Поліпи анального каналу довгий час не викликають дискомфорту і дають про себе знати вже тоді, коли досягають значних розмірів. Симптоми при цьому нагадують геморой: це може бути біль і дискомфорт під час дефекації, випадіння поліпів назовні, кровотечі. Лікування поліпів здійснюється оперативно. Однак небезпека полягає у тому, що вони здатні перероджуватися у злоякісні, тому видалений матеріал необхідно надіслати на гістологічне дослідження і планувати подальшу терапію згідно з його висновками.

Лікування свищів прямої кишки

Свищ прямої кишки часто виникає внаслідок гострого парапроктиту. Це запалювальний процес в слизовій анального каналу, що супроводжується утворенням отвору у кишці й свищоватого каналу в параректальному просторі, що виходить на поверхню періанальної області або промежини. Ця патологія лікується хірургічним шляхом (операція Заремби, висікання з накладанням лігатур та ін.), також довели свою ефективність регенеративні технології.

Які захворювання лікує проктолог?-2

Лікування пілонідальної кісти куприка

Пілонідальна кіста куприка — це вроджена патологія, що частіше зустрічається у чоловіків. Вона являє собою капсулу, що містить шматочки волосся та епітелію, у міжсідничній дільниці. При запаленні кісти виникає біль, дискомфорт, утворюється шишка або свищовий хід. Лікується хірургічним шляхом.

Реконструктивні операції періанальної проміжної області

Причиною пошкодження промежини може бути розрив або розріз під час пологів, перенесений гострий парапроктит чи інше захворювання. Операції з відновлення естетики і функцій промежини доволі складні, бо промежина підтримує чимало внутрішніх органів, які важливо не пошкодити.

Видалення сторонніх тіл з прямої кишки

Не варто зволікати з візитом до проктолога (чи хоча б хірурга), якщо в прямій кишці опинився сторонній предмет, адже це може призвести до наслідків, які безпосередньо загрожують життю — зокрема, гострої непрохідності та калового перитоніту. Тому важливо не займатися самолікуванням та пити послаблювальне, а звернутися до проктолога, який видалить предмет якнайшвидше.

Рання діагностика раку товстої і прямої кишки

Рання діагностика раку вкрай важлива, бо пухлина, як правило, ніяк себе не проявляє аж до 3-4 стадії, коли вже мало чим можна допомогти пацієнтові. Тому слід зважати на неспецифічні симптоми, такі як безпричинна втрата ваги, болі в животі, що віддають в задній прохід, зміна частоти й форми випорожнень і анальні кровотечі. Навіть якщо злоякісне новоутворення знаходиться не в зоні роботи проктолога, він все одно при наявності підозр відправить пацієнта на колоноскопію. Онкозахворювання, виявлене на ранній стадії, не є смертним вироком, часто лікування пухлини сигмовидної кишки, а також товстої і прямої, завершується успіхом.

   5 з 5 на основі 4 оцінок
Овчаренко

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Абдомінальне ожиріння — надмірне відкладення жирової тканини в ділянці живота. Саме абдомінальне ожиріння називають ожирінням за чоловічим типом, статистично воно зустрічається переважно у чоловіків.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат