+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Лікуємо рожевий лишай Жибера

Лікуємо рожевий лишай Жибера

Лишай Жибера, пітиріаз це дерматологічне захворювання з тривалим перебігом (2-8 тижнів), для якого характерні висипання на шкірі у вигляді дрібних сверблячих плям.

Ймовірна причина патології, на думку вчених, віруси герпесу 6 і 7 (HHV-6 і HHV-7).

Особливу небезпеку пітиріаз становить для вагітних. Згідно з даними досліджень, опублікованими у Indian Journal of Dermatology, у 62% жінок з рожевим лишаєм відбувалися викидні на терміні до 15 тижнів вагітності, що може бути пов’язано з внутрішньоплацентарною передачею герпесвірусної інфекції.

Як виглядає лишай рожевий

На початку хвороби на шкірі шиї або тулуба виступає «материнська пляма» рожево-червоного, «лососевого» кольору з жовтим відтінком, діаметром від 2 см. Через 1-2 тижні з’являються численні висипання по лініях Лангера вздовж ребер і на шкірі верхніх кінцівок.

Лишай Жибера розвивається після перенесеного застудного захворювання, ангіни чи грипу, переважно у осінньо-зимовий сезон. Більш схильні до патології люди у віці до 35 років.

Як передається рожевий лишай Жибера

Пітиріаз не заразний і не передається при контакті з поверхнею шкіри хворого, використанні спільних предметів побуту. Ймовірні збудники захворювання, HHV-6 і HHV-7, передаються статевим, повітряно-крапельним шляхом, при трансплантації органів і переливанні крові від інфікованих донорів. При виникненні рожевого лишаю відбувається їх реактивація на тлі ослабленого ГРВІ імунітету.

Чи потрібно лікувати рожевий лишай

При появі симптомів лишаю Жибера великої плями яскраво-рожевого кольору, лінійно розміщених висипань на тілі слід звернутися за консультацією до дерматолога. Призначене лікування (світлотерапія, антигістамінні, противірусні і зовнішні препарати) допоможе усунути свербіж, запалення і косметичні дефекти шкіри, а також скоротити перебіг хвороби з очікуваних восьми тижнів до двох.

Чому повторюється рожевий лишай

Рецидиви пітиріазу пов’язані з реактивацією герпесвірусів і трапляються у 1-3% людей, які раніше перенесли захворювання. Рецидив може бути викликаний:

  • прийомом фармакологічних препаратів омепразолу, НПЗП;
  • зниженням імунного статусу;
  • гормональною перебудовою організму у жінок на фоні вагітності.

Подібні симптоми з лишаєм Жибера мають вторинний сифіліс, дерматофітоз і краплеподібний псоріаз. Тому несправжній рецидив іноді лише відсутність відповіді на терапію рожевого лишаю, і причина пройти більш розгорнуте обстеження на наявність інших патологій.

Як вилікувати рожевий лишай при вагітності

Вагітні жінки з пітиріазом повинні знаходитись під лікарським наглядом реактивація герпесвірусів під час вагітності може бути небезпечною для нервової системи плоду, що формується, і стати причиною передчасних пологів.

Системне лікування лишаю Жибера при вагітності не проводять, обмежуються фототерапією і ліками для зовнішнього застосування.

Запишіться на прийом до дерматолога

Найкращі фахівці, більш ніж тридцятирічний досвід, десятки тисяч пацієнтів, які повернули здоров’я!

Будемо раді допомогти вам!

Популярнi питання

Як виглядає рожевий лишай, коли проходить?

Коли захворювання регресує, у центрі дрібних овальних плям з’являються складчасті, сухі лусочки. Облямівка по краю плям не лущиться.

Після загоєння елементів висипу відновлюється здоровий шкірний покрив, без шрамів і рубців.

Чому не можна чухати рожевий лишай?

У період появи численних елементів висипань слід уникати тертя і розчухування плям, щоб попередити ускладнення у вигляді подразненої форми пітиріазу.

Протисвербіжні і пом’якшувальні засоби, які полегшують перебіг хвороби, може призначити лише лікар-дерматолог.

Чи можна рожевий лишай мазати йодом або зеленкою?

Це антисептики місцевої дії, які ефективні лише при поверхневих ушкодженнях шкіри. У випадку з лишаєм Жибера антисептики ніяк не впливають на інфекцію, що викликає хворобу, а лише посилюють неприємні симптоми захворювання і роблять шкіру надто сухою.

Чи можна лікувати рожевий лишай чистотілом?

На лишай Жибера біологічно активні речовини чистотілу не здійснюють лікувальної дії. Свіжий сік чистотілу містить потенційно отруйну речовину алкалоїд хелідонін, який має збуджуючу дію на ЦНС і при передозуванні може викликати судоми.

Чи можна мазати рожевий лишай цинковою маззю?

Лінімент цинковий призначають у комплексі з іншими медикаментозними препаратами. Самолікування однією лише цинковою маззю не допоможе зупинити прогресуючі висипання на шкірі і сильний свербіж.

Чи можна рожевий лишай мазати саліциловою кислотою?

Розчин саліцилової кислоти, при значному використанні, пересушує шкіру і посилює лущення, ніяк не впливаючи на збудник захворювання HHV-6 і HHV-7. Оскільки герпесвіруси інфікують Т-лімфоцити (клітини лімфатичної системи), а не поверхневий шар шкіри, для одужання від пітиріазу необхідна системна противірусна терапія.

Чи можна мазати рожевий лишай оцтом?

Народні цілителі з Інтернету рекомендують лікувати рожевий лишай оцтом, грунтуючись на його здатності змінювати кислотно-лужний баланс на поверхні шкіри і «припікати» різноманітні патогени. Насправді, оцет столовий, яблучний і бальзамічний, ніяк не впливає на етіологічні причини лишаю Жибера. У кращому випадку, примінення оцтової кислоти дасть нульовий ефект лікування, а в гіршому призведе до опіків шкіри і подальшої міграції висипу по всьому тілі.

Чи можна назавжди вилікувати рожевий лишай?

Щоб попередити рецидиви лишаю Жибера, необхідно «повернути» герпесвірусну інфекцію до латентного, «сплячого» стану на жаль, препаратів для повного вилікування від HHV-6 і HHV-7 насьогодні не існує. Однак випадки рецидивів захворювання казуїстично рідкісні.

   5 з 5 на основі 5 оцінок
Меленевський

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат