+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері. Зокрема, йдеться про вікове скорочення оваріального резерву та низку внутрішньоматкових патологій, що заважають настанню та виношуванню вагітності. Але якщо з першим фактором гінекологи Інституту VIRTUS нічим не можуть зарадити, бо оваріальний резерв формується ще до народження дівчинки на все її життя, то з гінекологічними захворюваннями ми цілком здатні допомогти. Гістерорезектоскопія в Одесі допомагає позбутися більшості внутрішньоматкових патологій. Ми маємо й інші найсучасніші засоби діагностики і лікування, про що свідчать відгуки про гістерорезектоскопію в нашому Інституті.

Функція і роль матки у жіночому здоров’ї

Матка призначена для виношування дитини, а отже відіграє ключову роль в репродуктивній функції жінки. Внутрішньоматкові новоутворення неможливо виявити самостійно, але вони впливають на весь організм, викликаючи позациклові кровотечі та гормональні зміни, що в свою чергу позначаються на вазі, стані шкіри і волосся, настрою, енергійності. Саме тому особлива увага на консультації гінеколога приділяється діагностиці і лікуванню внутрішньоматкових патологій: міом, поліпів ендометрію, синехій, перегородок та ін. Діагноз ставиться під час гістероскопії, коли за допомогою спеціального приладу ми можемо побачити, що відбувається всередині матки, в режимі реального часу.

Міоми матки

Міоми матки гінекологи вважають здебільшого захворюванням жінок після 30, хоча їх і можна подекуди зустріти у 18-25-річних. Це доброякісне новоутворення з м’язових та сполучних клітин всередині матки. Залежно від розташування і напрямку росту міоми бувають наступних видів:

  • субсерозна — зростає в бік черевної порожнини;
  • інтрамуральна — всередині м’язової тканини матки;
  • субмуральна — в порожнині матки;
  • шийкова — в шийці матки;
  • інтралігаментарна — між матковими зв’язками.

В багатьох випадках саме міоми є причиною неспроможності завагітніти або виносити дитину. Так, інтрамурально-субсерозні чи субсерозні вузли, які ростуть всередину черевної порожнини, мають живлячу судину, і з настанням вагітності в ній порушується кровоток. Це, в свою чергу, порушує живлення міоми, що спричиняє больовий синдром і може спровокувати викидень.

На ранніх стадіях захворювання міоматозні вузли можуть ніяк себе не проявляти, але з розвитком міоми з’являються наступні симптоми:

  • рясні кровотечі, аж до настання вираженої анемії;
  • порушення менструального циклу;
  • кровотечі в періоді менопаузи;
  • дискомфорт під час сексу;
  • біль внизу живота, що віддає у поперек.

В Інституті VIRTUS є все необхідне сучасне обладнання, яке дозволяє проводити органозберігаючі операції з видалення міом. Зокрема, ми працюємо з новим марцелятором, який наразі є не у кожної клініки. Завдяки йому можливо дістатися матки крізь невеликі (10-15 мм) проколи в черевній порожнині, ізольовано подрібнити міому й вийняти вузол розміром до 9 см у мішку. Така операція є малоінвазивною, тому пацієнтка швидше відновлюється, не має рубців і зазвичай вже наступного дня виписується додому. Оскільки сама матка при проведенні операції залишається неушкодженою, після видалення міом наші пацієнтки можуть завагітніти і народити дитину.

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика-1

Поліпи ендометрію

Поліпи ендометрію — це доброякісні новоутворення, розростання внутрішньої оболонки матки, які проявляються кровотечами (більш тривалі та часті менструації, кров’янисті виділення після сексу, між менструаціями, в періоді менопаузи). Зазвичай причиною виникнення поліпів ендометрію є гормональний дисбаланс і надлишок естрогенів. Також в групі ризику — пацієнтки, які мають порушення функцій щитоподібної залози, цукровий діабет, ожиріння і підвищений тиск.

Поліпи видаляють оперативно під час гістерорезектоскопії, і якщо не йдеться про пацієнтку в періоді менопаузи, після цього призначається гормональна терапія. Матеріал відправляється на гістологічне дослідження, адже у приблизно 1% випадків поліп може містити злоякісні клітини.

Аномальна маткова кровотеча

Аномальні маткові кровотечі можуть бути обумовлені гормональними порушеннями (наприклад, нестачею гормонів 2 фази менструального циклу — прогестерону, лютеїнізуючого, пролактину) або анатомічним станом (поліпи, гіперплазії ендометрію, субмукозна міома тощо). Ці проблеми успішно вирішуються за допомогою гістерорезектоскопії. Якщо причиною аномальної маткової кровотечі була субмукозна міома, то після її видалення кровотечі припиняються і подальша терапія не потрібна. У випадку поліпів чи гіперплазії ендометрію пацієнтка після операції потребуватиме медикаментозного лікування (найчастіше це гормони) — якщо обмежитися тільки гістерорезектоскопією, вірогідність рецидиву протягом пів року сягатиме 40%. Саме тут є очевидною перевага лікування в Інституті VIRTUS: вам не потрібно звертатися до іншого гінеколога чи закладу, бо наш лікар і прооперує, і за результатами гістології призначить консервативну терапію та подбає про те, щоб минулося без рецидива.

Аденоміоз

Аденоміоз — це наростання клітин ендометрію в м’язову тканину матки, де вони продовжують менструювати відповідно до циклу. Таким чином, симптомами аденоміозу є тривалі рясні кровотечі, біль, виділення до і після менструації, а без терапії він зрештою призводить до безпліддя. Це гормонально зумовлене захворювання, яке лікується консервативно. Видалення показане при появі аденоміоми — пухлиноподібного утворення, що вражає міометрій.

Внутрішньоматкові синехії

Внутрішньоматкові синехії (синдром Ашермана чи, як кажуть самі пацієнтки, спайки) — це зрощення між стінками матки, яке виникає після абортів чи запальних процесів в порожнині матки. Трапляється, що порожнини матки як такої немає, все зрослося до купи, і через це є порушення менструації (кров не може виходити, тому місячні тривають тижнями і супроводжуються сильним болем) і не можливе настання вагітності.

Аномалії будови матки

Аномалії розвитку матки — це насамперед повна або неповна перетинка, яка заважає нормальному розвитку плода, викликає аборт на пізніх термінах чи передчасні пологи. Такі патології вимагають резекції за допомогою резектоскопа чи — у нашому випадку — гольмієвого лазера під контролем гістероскопа. Гольмієвий лазер дозволяє працювати в рідинному середовищі в порожнині матки. Це рідкісний і коштовний інструмент, який ми успішно застосовуємо для розсічення внутрішньоматкових перетинок.

Методи діагностики захворювань матки

Золотим стандартом діагностики захворювань матки є так звана офісна гістероскопія — огляд, який проводиться безпосередньо у кабінеті гінеколога за допомогою гістероскопа. Також може призначатися УЗД-обстеження чи магнітно-резонансна томографія, результати яких згодом підтверджує гістероскопія.

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика-2

Діагностика неплідності

Безпліддям вважається ненастання вагітності протягом року у жінок до 35-ти і пів року — у старших. Для виявлення причини цієї проблеми обом партнерам варто відвідати консультацію репродуктолога. Зокрема, жінкам призначають такі обстеження для діагностики неплідності:

  • РАР-тест (зішкріб з шийки матки):
  • аналіз крові на жіночі статеві гормони;
  • аналіз крові на гормони щитоподібної залози;
  • мазок вагінальних виділень на мікрофлору;
  • УЗД органів малого тазу.

Якщо безпліддя у жінки є наслідком хронічних захворювань, їй слід звернутися до профільного спеціаліста (гінеколога, ендокринолога тощо).

Гістерорезектоскопія та гістероскопія

Гістерорезектоскопія (оперативна гістероскопія) є різновидом гістероскопії, що передбачає не лише діагностику, а й видалення внутрішньоматкових новоутворень (поліпів, міом, синехій, перегородок). Гістерорезектоскопія проводиться в операційній, при цьому пацієнтка перебуває під анестезією.

Відновлення після гістероскопії

Після гістерорезектоскопії пацєнтка може відчувати незначний біль, який добре знімається знеболювальним, та мати виділення. Якщо під час операції був видалений поліп і проведена резекція гіперплазії ендометрію, то за результатами гістології пацієнтці призначається подальше лікування гормонами, що дозволяє запобігти рецидиву. Під час прийому гормонів місячні після гістероскопії не настають (або виділення після гістероскопії незначні і короткотривалі). Як і після інших гінекологічних операцій, на наступні 2 тижні варто обмежити купання у водоймах і статеві контакти, аби запобігти появі ускладнень після гістероскопії.

Як зрозуміти, що потрібно звернутися до лікаря

Внутрішньоматкові патології можуть тривалий час проходити безсимптомно, тому важливо відвідувати гінеколога з профілактичною метою бодай раз на рік, аби не пропустити появу новоутворення. Але якщо зробити це немає можливості, про наявність захворювання всередині матки свідчать такі ознаки:

  • рясні менструальні кровотечі (можуть призвести до анемії);
  • біль в нижній частині живота, що віддає в поперек і вниз;
  • ненастання вагітності протягом року;
  • кров’янисті виділення поза менструацією або в період менопаузи;
  • дискомфорт і біль під час сексу;
  • порушення менструального циклу.

При появі цих симптомів слід звернутися на консультацію гінеколога, який проведе обстеження і запропонує подальше лікування.

   5 з 5 на основі 3 оцінок
Овчаренко

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Абдомінальне ожиріння — надмірне відкладення жирової тканини в ділянці живота. Саме абдомінальне ожиріння називають ожирінням за чоловічим типом, статистично воно зустрічається переважно у чоловіків.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат