+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.

Наприклад, формування зморшок може початися й у 20 років, через активну міміку, ендокринологічні проблеми, шкідливі звички й тривалий вплив ультрафіолетових променів. А птоз може бути пов’язаний з порушеннями роботи органів, хронічними патологіями та різким схудненням.

За наявності зморшок або птозу в будь-якому віці слід звернутися до лікаря косметолога або пластичного хірурга. Сьогодні існує безліч методів, які дозволять швидко та ефективно виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок.

Вплив віку на стан шкіри обличчя та тіла

З віком шкіра обличчя та тіла зазнає ряду змін, які пов’язані з природними процесами старіння. Вплив віку на стан шкіри обличчя та тіла проявляється такими змінами:

  1. Зменшення вироблення колагену та еластину. Колаген та еластин є білками, які забезпечують міцність та еластичність шкіри. Вони являють її основний каркас. З віком вироблення цих білків сповільнюється, що призводить до зниження пружності шкіри, появи зморшок та розвитку птозу.
  2. Зниження кількості гіалуронової кислоти. Гіалуронова кислота – це речовина, яка утримує вологу в шкірі. З віком кількість гіалуронової кислоти зменшується, що призводить до сухості та в’ялості.
  3. Зменшення товщини. З віком шкіра стає тоншою, що робить її більш чутливою до пошкоджень і схильною до птозу.
  4. Зменшення кількості підшкірного жиру. Підшкірний жир забезпечує підтримку шкіри та допомагає їй зберігати форму. З віком кількість підшкірно-жирової клітини зменшується, що призводить до провисання шкіри та появи зморшок.
  5. Гравітація. Гравітація також впливає на стан шкіри та тіла. З віком шкіра стає менш пружною та схильною до провисання під дією сили гравітації. Це призводить до появи зморшок, нависання повік та деформації овалу обличчя, а також утворення складок на тілі.

Всі ці зміни відбуваються поступово і мають природний характер. Однак можна уповільнити їх розвиток, використовуючи методи профілактики старіння шкіри.

Особливості вікових змін шкіри жінок

Вікові зміни шкіри жінок у нормі починаються у віці близько 30 років і поступово прогресують. Вони пов’язані з природними процесами старіння, а також з впливом навколишнього середовища, такими як агресивна дія сонячних променів, шкідливі звички, стрес та інше.

Не завжди старіння шкіри пов’язане лише з віковими змінами в організмі. Причинами можуть бути патологічні процеси, неправильний спосіб життя, проблеми з гормональним тлом, шкідливі звички тощо. Особливо це стосується раннього старіння шкіри. Тому, коли жінка звертається до клініки VIRTUS, лікарі нерідко починають кропітку роботу над пошуком причин, звертаючись до жіночої ендокринології та інших сфер медицини. Це дозволяє надати всебічну допомогу і не просто позбавити жінку від зморшок на якийсь час, а допомогти зберегти молодість, красу та жіноче здоров’я на довгі роки.

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок-1

Типи старіння обличчя

Шкіра обличчя у кожної людини старіє по-різному. Це пов’язано з анатомічними особливостями та фізіологією. Косметологи виділяють чотири основні типи (морфотипи) старіння обличчя:

  1. Втомлений тип – характеризується появою зморшок, носослізної борозни, опущенням куточків очей та губ, тьмяним кольором обличчя. Найчастіше спостерігається у жінок з ромбоподібною або овальною формою обличчя, які мають нормальний або худорлявий тип статури.
  2. Деформаційний тип – проявляється зміною овалу обличчя (найчастіше опущенням м’яких тканин), появою брилів та другого підборіддя. При цьому дані зміни далеко не завжди пов’язані із зайвою вагою. Крім того, формується глибока носослізна борозна і, так звані, зморшки-маріонетки.
  3. Дрібнозморшкуватий тип – відрізняється раннім проявом дрібних зморшок на лобі, між бровами та навколо очей. Найчастіше зустрічається у жінок з тонкою шкірою та овальною формою обличчя. При всіх проблемах зі зморшками даний морфотип відрізняється відсутністю птозу та порушень контуру обличчя.
  4. М’язовий тип – у цьому випадку з’являються глибокі зморшки, викликані гіперфункцією м’язів з їх подальшим опущенням. Найчастіше притаманний жінкам азіатської зовнішності.

Втомлений тип старіння є найпоширенішим, але для українок більш характерним є деформаційний тип старіння.

Усі морфотипи можуть комбінуватись один з одним. Іноді зустрічаються варіанти старіння шкіри відразу за трьома морфотипами.

Як уповільнити процес старіння

Старіння шкіри – це природний процес, який відбувається з усіма людьми. Однак існують способи, які можуть допомогти уповільнити процес старіння та зберегти молодість та здоров’я.

Для кожного типу старіння можна підібрати свої процедури, які допоможуть профілактувати, уповільнити та навіть розгладити зморшки на лобі та впоратися з іншими наслідками старіння шкіри обличчя.

Для деформаційного типу старіння підійдуть різні техніки лімфодренажного масажу, мікрострумова терапія, SMAS-ліфтинг, а у швидко прогресуючих та важких випадках – ендоскопічний ліфтинг обличчя, філери на основі гіалуронової кислоти та підтяжка чола та брів.

Для втомленого типу також підійде лімфодренажний масаж, орієнтований на покращення мікроциркуляції та відтоку лімфи. Нерідко рекомендуються доглядові процедури та ін’єкційні методики: філери, ботулінотерапія, мезотерапія та біоревіталізація.

Для дрібноморщинистого типу підійдуть пілінги, SMAS-ліфтинг, біоревіталізація, мікрострумова терапія та різні доглядові процедури. З усіх типів старіння шкіри дрібноморщинистий найкраще піддається корекції.

Для м’язового типу найкраще підійде ботулінотерапія, яка дозволить зняти м’язовий спазм. Альтернативними методами є SMAS-ліфтинг та філери на основі гіалуронової кислоти.

Також є загальні поради для уповільнення процесів старіння:

  1. Сонячні промені є основним фактором, що прискорює старіння шкіри. Важливо використовувати сонцезахисний крем з фактором захисту SPF 30 щодня, навіть у похмуру погоду. А у сонячні або літні дні варто переходити на SPF 50.
  2. Правильний догляд за шкірою, що включає очищення, зволоження та харчування, допомагає зберегти шкіру здоровою та молодою. Головне, підібрати оптимальний індивідуальний догляд разом із лікарем-косметологом.
  3. Правильне харчування, регулярні фізичні вправи та відмова від куріння також допомагають уповільнити процеси старіння як шкіри, так і всього організму.

На жаль, процеси старіння стосуються не лише шкіри обличчя. Важливо стежити і доглядати шкіру всього тіла, проводити різні процедури ефективного омолодження. Клініка VIRTUS пропонує ряд послуг для відновлення тургору шкіри тіла, стимуляції вироблення гіалуронової кислоти та еластину, інтимне омолодження тощо.

Наскільки ефективними є косметичні засоби з антивіковим ефектом?

Ефективність косметичних засобів з антивіковим ефектом залежить від кількох факторів, у тому числі від типу шкіри, віку, індивідуальних особливостей організму та складу засобу.

Косметичні засоби з антивіковим ефектом можуть допомогти зменшити видимість вікових змін, таких як зморшки, пігментація та в’ялість. Проте вони не можуть повністю зупинити процес старіння. Крім того, вартість підтяжки брів, систематичної ботулінотерапії або інших методик вийде дешевшою, ніж постійне придбання антивікових косметичних засобів, а їх ефективність буде більш вираженою та пролонгованою.

Коли варто звернутися до лікаря?

Вікові зміни шкіри є природним процесом, тому розпочати роботу над профілактикою слід до 30 років. Але конкретні рекомендації щодо того, коли слід звернутися до лікаря косметолога – відсутні. Вони залежать лише від особистого ставлення жінки до своєї шкіри.

Підтяжка чола та брів та інші процедури з омолодження обличчя

Омолодження обличчя і підтяжка чола та брів можуть проводитися за допомогою оперативних та косметологічних методик.

До оперативних методик належать різні види підтяжки обличчя, які виконує пластичний хірург:

  • Підтяжка чола та брів – це малоінвазивна операція, що дозволяє позбутися зморшок на лобі, а також здійснити підтяжку брів і усунення навислих повік. Операція дає стійкий результат.
  • Ендоскопічний ліфтинг обличчя – це малоінвазивна операція, яка проводиться через невеликі розрізи у волосистій частині голови. Операція спрямована на підтяжку шкіри обличчя та шиї, а також дозволяє прибрати зайву шкіру на обличчі. Розрізняють чотири види ендоскопічного ліфтингу обличчя: круговий, середньої зони, нижнього трикутника та верхньої частини обличчя. Результат оперативного втручання зберігається 8-10 років.
  • Кругова підтяжка обличчя – це малоінвазивна операція, яка проводиться через розрізи у волосистій частині голови, навколо вух та на підборідді. Операція спрямована на підтяжку шкіри всього обличчя та шиї. Вона є комбінацією ендоскопічної операції та ліфтингу, дозволяючи зберегти молодість шкіри мінімум на 8-10 років.
  • SMAS ліфтинг – оперативне втручання, спрямоване на підтяжку м’язів та фасцій обличчя.

Косметологічні методики виконуються лікарем-косметологом. До них відносяться:

  • Ботулінотерапія – ін’єкційна процедура, яка проводиться за допомогою препарату ботулотоксину. Ботулотоксин блокує передачу нервових імпульсів до м’язів, що призводить до їх розслаблення та розгладжування зморшок. Ефект зберігається протягом 6-8 місяців. Ботулінотерапія вирішує багато проблем, наприклад, дозволяє підтягнути лоб без операції та позбутися неглибоких зморшок.
  • Плазмоліфтинг – це косметологічна процедура, яка проводиться за допомогою плазми, одержаної з крові пацієнта. Плазма містить фактори росту, що стимулюють регенерацію тканин. Ефективно усуває зморшки та покращує стан шкіри терміном на 6-12 місяців.
  • Біоревіталізація – це ін’єкційна процедура, яка проводиться за допомогою гіалуронової кислоти. Ефект триває 2-3 місяці.
  • Мезотерапія – це ін’єкційна процедура, яка проводиться за допомогою коктейлів, що містять різноманітні вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. Мезотерапія стимулює регенерацію тканин та покращує стан шкіри. Потрібно кілька процедур, але результат триває до року.

Вибір методу корекції вікових змін шкіри обличчя залежить від індивідуальних потреб та уподобань. Якщо вікові зміни виражені незначно, можна обійтися косметологічними методиками. Однак, якщо вікові зміни значно виражені, або жінка не проводила догляд і підтримуючі процедури у косметолога протягом багатьох років, то може знадобитися оперативне втручання.

Перед тим, як обрати метод корекції вікових змін шкіри обличчя, важливо проконсультуватися з лікарем-косметологом клініки VIRTUS. Лікар зможе оцінити стан вашої шкіри та підібрати відповідний метод корекції. За потреби він дасть напрямок до пластичного хірурга.

   5 з 5 на основі 4 оцінок
кадочников консультации

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Корекція естетичних проблем при зайвій вазі у чоловіків

Абдомінальне ожиріння — надмірне відкладення жирової тканини в ділянці живота. Саме абдомінальне ожиріння називають ожирінням за чоловічим типом, статистично воно зустрічається переважно у чоловіків.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат