+38 (048) 700 60 60
Odessa+38 (048) 700 60 60
st. Sudnobudivna, 1BKyiv+38 (067) 501 60 80
st. Kostiantynivska, 57
Callback

Request a call-back

The administrator of VIRTUS will contact you shortly

Thank you!

EN
Foreign body in the upper respiratory tract

Foreign body in the upper respiratory tract

Complaints about foreign objects in the upper respiratory tract are one of the most frequent reasons for visits to an ENT doctor. Moreover, patients of all ages come to see the specialist – from small children to adults of retirement age.

In children, foreign bodies that enter the respiratory tract are most often small beads, coins, candies, batteries, pills, parts of toys and other small objects that a child can reach and unconsciously put in his nose or mouth. Adult patients most often complain of fish or chicken bones getting stuck in the larynx after a hasty meal.

(Українська) Ознаки чужорідного тіла в дихальних шляхах

(Українська) У дітей дрібні предмети потрапляють в ніс або в рот, як правило, під час гри або під час активного проведення часу. Без нагляду батьків або вихователя в дитячому закладі дитина може непомітно засунути чужорідний предмет собі в рот і зробити вдих. В результаті цього чужорідне тіло може потрапити в гортань, трахею або верхні відділи бронхів і викликати задуху. Застрягання шматочків їжі в гортані у дорослих і дітей виникає через активні розмови за їжею, сміх, плач під час прийому їжі або занадто швидке поглинання їжі.

Застрягле чужорідне тіло викликає приступ рефлекторного кашлю, який супроводжується гучним диханням і больовими відчуттями в ділянці гортані. У разі повного перекриття дихального ходу може виникнути обтурація (закупорка) гортані, яка характеризується неможливістю потерпілого вдихнути повітря. Якщо такій людині терміново не надати медичну допомогу, вона може втратити свідомість і померти від задухи.

Ознакою нестачі кисню під час попадання чужорідних тіл в дихальні шляхи є зміна кольору шкірних покривів і видимих ​​слизових оболонок. Замість природного кольору шкіри з’являється блідість, яка швидко набуває синього відтінку. Людина може почати панікувати, здійснювати рефлекторні дії руками і ногами, намагатися зробити більш глибокий вдих для доступу повітря в легені.

Також під час потрапляння чужорідного тіла у верхні дихальні шляхи може бути підвищення температури тіла в межах 37,2 – 38,0 °С.

(Українська) Допомога під час потрапляння чужорідного тіла у верхні дихальні шляхи

(Українська) Якщо чужорідний предмет не повністю перекрив дихальні шляхи, постраждалого необхідно якомога швидше доставити до ЛОР-відділення для надання кваліфікованої медичної допомоги. Досвідчений отоларинголог за допомогою сучасного ендоскопічного обладнання та спеціальних інструментів, загнутих під певним кутом, зможе легко виявити стороннє тіло, безпечно його витягти і обробити пошкоджену ділянку слизової.

Якщо чужорідне тіло в гортані не вдається видалити самостійно протягом перших двох-трьох хвилин, не варто намагатися усунути його з допомогою народних способів і методів. Проковтування жорстких хлібних крихт, стрибання на одній нозі та інші популярні методи можуть призвести до загострення клінічної ситуації і викликати повне перекривання дихального просвіту з негайним розвитком задухи.

Якщо потерпілий знаходиться у свідомості й може дихати, найправильнішим варіантом буде його негайне транспортування до найближчого ЛОР-відділення на машині швидкої допомоги або будь-яким іншим способом.

Якщо неможливо надати кваліфіковану медичну допомогу через надмірну віддаленість медичного закладу або з інших причин, до потерпілого необхідно застосувати спеціальний алгоритм дій.

Якщо пацієнт знаходиться у свідомості та здатен розмовляти, потрібно попросити його покашляти, щоб звільнити дихальні шляхи від стороннього предмета.

У разі появи очевидних ознак виснаження і браку кисню потрібно стати збоку постраждалого і, притримуючи його грудну клітку однією рукою, різкими ударами в ділянку між лопатками іншою рукою спробувати позбутися від стороннього предмета. Якщо ця дія виявиться неефективною, потрібно починати застосовувати прийом Геймліха. Його суть полягає в наступному:

  1. Необхідно стати обабіч потерпілого і обхопити його руками.
  2. Стислу в кулак ліву руку обхопити правою і з силою різко натиснути на ділянку, розташовану під мечоподібним відростком.

Цей прийом підвищить тиск у легенях і дозволить повітрю, яке в них залишилося, виштовхнути застрягле в гортані або трахеї чужорідне тіло.

Якщо потерпілий без свідомості, необхідно терміново викликати швидку медичну допомогу і негайно почати серцево-легеневу реанімацію. Вона полягає в ритмічному натисканні в ділянці грудини на глибину 6-7 см з приблизною частотою 2 натискання в секунду. Через 15-20 секунд реанімації необхідно закинути голову потерпілого назад і оглянути ротову порожнину на наявність стороннього тіла. У разі потреби процедуру варто повторювати до приїзду бригади швидкої допомоги.

Профілактика потрапляння чужорідних тіл у верхні дихальні шляхи проста і ефективна. Її суть у наступному:

  • Стежити за дітьми та не допускати потрапляння дрібних предметів в рот або носові ходи
  • Не розмовляти і не сміятися під час їжі
  • Ретельно пережовувати їжу

   5 out of 5 based on 4 reviews
кадочников консультации

Subscribe to
our mailing list

Get useful tips for beauty and health from the best specialists of the VIRTUS Institute of Advanced Medicine!

Read also

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

Sorry, this entry is only available in Ukrainian and Russian.
(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

There are many “problems” with the nose that can bring a person to the doctor’s office: aesthetic and functional. The main thing is to…
What is an endoscopic face lift?

What is an endoscopic face lift?

Endoscopic face lifting is a minimally invasive surgical intervention for facial rejuvenation and elimination of sagging soft tissues (ptosis).
+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

Modern technologies in the hands of virtuoso doctors make it possible to solve extremely complex neurosurgical problems as if it were an ordinary ENT…
When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

Intimate plastic surgery is a series of operations on organs that are included in the intimate zone: external - vagina, internal - vulva, and…
What is a face lift?

What is a face lift?

A face lift is an operation (or several) in plastic surgery, the purpose of which is the correction of age changes and rejuvenation. It…
What is cellulite and should something be done about it?

What is cellulite and should something be done about it?

Many people seek to improve the appearance of the skin with the help of a variety of means, trying to get rid of cellulite…
Submit your review
Ask a question
Online chat