+38 (048) 700 60 60
Odessa+38 (048) 700 60 60
st. Sudnobudivna, 1BKyiv+38 (067) 501 60 80
st. Kostiantynivska, 57
Callback

Request a call-back

The administrator of VIRTUS will contact you shortly

Thank you!

EN
Correction of aesthetic problems in overweight men

Correction of aesthetic problems in overweight men

Abdominal obesity is excessive deposition of fatty tissue in the abdomen. Abdominal obesity itself is called obesity according to the male type, statistically it occurs mainly in men. Unlike female obesity, abdominal obesity is almost always associated with changes in metabolism that can be detected by laboratory methods, i.e. the so-called metabolic syndrome.

(Українська)

Як зрозуміти чи нормальна у мене вага?

Визначити, чи нормальна у вас вага, легко з допомогою онлайн-калькулятора індексу маси тіла (ІМТ). При розрахунку індексу маси тіла використовуються актуальні показники зросту та ваги і враховується стать. Іноді можуть використовуватися і додаткові показники, такі як вік та обхват талії, це стосується і чоловіків, і жінок. Якщо ІМТ коливається у межах 20-25, у вас нормальна вага, ідеальна при вашому зрості і віці. Індекс маси тіла 26-29 свідчить про зайву вагу. ІМТ понад 30 говорить про ожиріння.

Індекс маси тіла

Відповідність між масою людини і її зростом

Нижче 18,5

Недостатня маса тіла

18,5-24,9

Нормальна маса тіла

25,0-29,9

Надмірна маса тіла (передожиріння)

30,0-34,9

Ожиріння I ступеня

35,0-39,9

Ожиріння ІІ ступеня

Понад 40,0

Ожиріння ІІІ ступеня

Ожиріння буває двох видів: за чоловічим (з переважним відкладенням жиру в абдомінальній ділянці) і за жіночим типом (з переважним відкладенням жиру у ділянці стегон та сідниць).

Ступені ожиріння і в чоловіків, і у жінок за допомогою спеціальних розрахунків легко розрахує лікар, до якого варто звернутися при підозрі на те, що у вас ожиріння. Незалежно від того, який ступінь ожиріння: 1,2,3 чи 4 — це захворювання, впоратися з яким набагато легше під керівництвом спеціаліста.

Чому люди з віком стають повнішими?

На те, що люди з віком стають повнішими, впливає безліч факторів, але основні з них — надмірне споживання калорій, що значно перевищує їх витрату, впродовж тривалого часу, і зниження фізичної активності. З віком сповільнюється метаболізм і знижується розхід енергії, в результаті профіцит спожитих калорій поступово починає відкладатися в організмі у вигляді жиру, в тому числі абдомінального.

Наскільки шкідливо мати зайву вагу?

Зайва вага — не лише естетична проблема, але й тягне за собою безпосередню загрозу для здоров’я. Інсулінорезистентність, підвищений рівень цукру і ліпідів у крові, атеросклеротичні зміни стінок аорти, підвищення рівня кров’яного тиску негативно впливають на людський організм.

Зайва вага значно підвищує ризик:

  • цукрового діабету 2 типу;
  • хвороб суглобів;
  • гіпертонічної хвороби;
  • варикозного розширення вен;
  • серцево-судинних захворювань.

Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі від наслідків зайвої ваги або ожиріння щорічно вмирає близько 4 мільйонів людей.

Яка різниця між зайвою вагою і ожирінням?

Визначити, чи зайва у вас вага, чи ожиріння, можна розрахувавши індекс маси тіла, при визначенні якого враховуються ваша стать, зріст і вага. Якщо показник ІМТ варіюється в межах 26—29, значить у вас зайва вага. Якщо індекс маси тіла перевищує 30 — у вас ожиріння. І зайва вага, і ожиріння негативно впливають на здоров’я, збільшуючи ризики різних захворювань, і визначаються як патологічне накопичення жиру.

Як зрозуміти, що в мене ожиріння?

Зрозуміти, що у вас ожиріння можна, розрахувавши індекс маси тіла. Втім, у випадку із чоловіками зазвичай працює проста формула нормальної ваги — зріст у сантиметрах мінус сто. Якщо вага більша і її збільшення супроводжується збільшенням об’єму чоловічого живота, тобто окружність талії в чоловіка виходить за межі красивого силуету, цілком ймовірно, що мова вже йде про ожиріння. Саме перевищення норми ваги і збільшення обхвату талії до 102 см і вище є першими ознаками ожиріння в чоловіків.

Чи впливає ожиріння на чоловіче здоров’я?

Ожиріння відноситься до одного з основних факторів ризику багатьох хронічних захворювань, серед яких серцево-судинні (в тому числі інфаркт і інсульт), патології опорно-рухового апарату (зокрема, остеоартрит), діабет. Ожиріння також підвищує ризик деяких видів раку, зокрема, передміхурової залози, печінки, жовчного міхура, нирок і товстої кишки.

Ризик асоційованих з ожирінням хвороб присутній навіть при незначній зайвій вазі і збільшується прямо пропорційно збільшенню індексу маси тіла. Ожиріння також негативно впливає на статеву функцію і фертильність чоловіків.

Які ще наслідки для здоров’я спричиняє зайва вага?

Зайва вага спричиняє численні психологічні проблеми: не дивлячись на рух бодіпозитиву, що набирає популярності, сучасне суспільство все ще нав’язує жорсткі стандарти краси, яким не відповідають люди з зайвою вагою. Ожиріння і зайва вага можуть викликати в людини неприйняття себе, депресію, а звичка справлятися з негативними емоціями за допомогою їжі може призвести до замкненого кола, в якому невдоволення зайвою вагою викликає ще більш надлишкову вагу.

Як скинути зайву вагу і позбутися ожиріння?

Найпростіші способи скинути зайву вагу — зменшення енергетичної цінності споживаної їжі за рахунок жирів і вуглеводів, і збільшення фізичної активності. Проте лише ці два кроки не завжди допомагають саме при ожирінні.

Позбавлятися від ожиріння краще під керівництвом лікаря: він допоможе підібрати оптимальну дієту і розпише індивідуально план фізичної активності.

Крім того, існують варіанти медикаментозної терапії, призначити яку коректно може знову таки виключно лікар після необхідних лабораторних досліджень.

– Зловживання у харчових звичках в ситуації з метаболічним синдромом практично завжди присутні, – говорить Дмитро Іванов, дерматолог, спеціаліст з апаратних і неапаратних методів корекції фігури Інституту VIRTUS. – Бувають ситуації, звичайно, чисто ендокринологічні, але їх не так вже й багато. У будь-якому випадку, порушення способу життя може призводити до ендокринних наслідків. Тому корекція харчування при лікуванні ожиріння присутня обов’язково. Запропонована дієта, як правило, буде близькою до середземноморської, але можливі інші варіанти

Серед ефективних методів естетичної медицини чудово зарекомендували себе:

  • ультразвукова кавітація (безопераційна ліпосакція);
  • LPG-масаж (апаратна процедура моделювання фігури з допомогою одночасного вакуумного і роликового масажу);
  • мезотерапія (введення у ділянку середньої частини дерми ліполітиків — препаратів, що розщеплюють жирові клітини);
  • обертання.

При індексі маси тіла понад 35 може бути рекомендоване встановлення внутрішньошлункового балона для схуднення, який допомагає зменшити кількість їжі, необхідної для відчуття насиченості.

Чи можна схуднути без фізичної активності?

Збільшення фізичної активності є невід’ємною частиною лікування ожиріння. Повним людям необхідно як мінімум 150 хвилин на тиждень займатися фізичними вправами помірної інтенсивності, щоб запобігти подальшому збільшенню ваги. Проте, якщо у вас є хронічні захворювання або ви старше певного віку (40 років для чоловіків), підібрати програму фізичних вправ вам повинен лікар.

Чому не виходить схуднути?

При спробі самостійно впоратися з ожирінням може не виходити схуднути, чому є низка причин:

  • неправильно підібрана дієта, яка змушує постійно почуватися голодним;
  • відсутність необхідної фізичної активності;
  • ендокринні порушення;
  • незадовільний психологічний стан, зокрема, поведінкові проблеми, пов’язані з їжею.

Саме тому ми рекомендуємо при ожирінні і зайвій вазі звернутися до лікаря і дотримуватися призначеного ним плану лікування.

Коли із зайвою вагою варто звертатися до лікаря і до якого саме?

Звернутися до лікаря обов’язково варто при індексі маси тіла понад 30 (тобто при ожирінні). Але ми рекомендуємо проконсультуватися зі спеціалістом і при надлишковій вазі, особливо якщо спроби позбутися від неї самостійно не призводять до успіху, або цей успіх стає лише короткостроковим і досягнуту вагу складно утримувати. Спеціалістом вибору при лікуванні ожиріння є ендокринолог.

   5 out of 5 based on 4 reviews
(Українська) Цепк Ганна

Subscribe to
our mailing list

Get useful tips for beauty and health from the best specialists of the VIRTUS Institute of Advanced Medicine!

Read also

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

Sorry, this entry is only available in Ukrainian and Russian.
(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

There are many “problems” with the nose that can bring a person to the doctor’s office: aesthetic and functional. The main thing is to…
What is an endoscopic face lift?

What is an endoscopic face lift?

Endoscopic face lifting is a minimally invasive surgical intervention for facial rejuvenation and elimination of sagging soft tissues (ptosis).
+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

Modern technologies in the hands of virtuoso doctors make it possible to solve extremely complex neurosurgical problems as if it were an ordinary ENT…
When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

Intimate plastic surgery is a series of operations on organs that are included in the intimate zone: external - vagina, internal - vulva, and…
What is a face lift?

What is a face lift?

A face lift is an operation (or several) in plastic surgery, the purpose of which is the correction of age changes and rejuvenation. It…
What is cellulite and should something be done about it?

What is cellulite and should something be done about it?

Many people seek to improve the appearance of the skin with the help of a variety of means, trying to get rid of cellulite…
Submit your review
Ask a question
Online chat