+38 (048) 700 60 60
Odessa+38 (048) 700 60 60
st. Sudnobudivna, 1BKyiv+38 (067) 501 60 80
st. Kostiantynivska, 57
Callback

Request a call-back

The administrator of VIRTUS will contact you shortly

Thank you!

EN
Detachment of the retina – what is the danger?

Detachment of the retina – what is the danger?

In this article, you will learn about one of the most serious diseases of the eyeball – retinal detachment. You will find answers to questions about the causes, diagnosis, treatment and prevention of this disease

(Українська) Спочатку давайте розберемося в анатомії. Розглянемо з чого складається наше око і які функції виконує. Око людини кулястої форми, звідси його назва — очне яблуко. Око складається з трьох оболонок: зовнішньої, судинної та сітківки.

Світло потрапляє в око через зовнішню оболонку. Передня частина зовнішньої оболонки – рогівка. Її опукла форма переломлює промені світла. Інша частина зовнішньої оболонки – склера, білого кольору, непрозора за своєю структурою.

Цікава і складна за своєю структурою — судинна оболонка. Складається з дрібних судин. Завдяки їм кров живить очі киснем і корисними речовинами. У складі судинної оболонки три частини: райдужка, циліарне тіло (війкове) і хоріоідея. Райдужка — тонка рухлива непрозора перегородка в оці. Зіниця знаходиться в центрі райдужки і змінює свій діаметр в залежності від освітлення. Циліарне тіло виробляє внутрішньоочну рідину, яка живить очі. Хоріоідея – щільно взаємодіє з сітківкою і виконує живильну функцію.

Сітківка або сітчаста оболонка складається з шарів нервових клітин. Головна її частина — макула. Саме вона визначає область видимості з найбільшою здатністю. Сітківка сприймає світло від оточуючих нас предметів і перетворює його в енергію нервових імпульсів, які формують зорові образи завдяки роботі кори мозку людини.

Складний і красивий механізм зору дозволяє повністю бачити і пізнавати нашу барвисту планету. Для турботи про себе і свій зір рекомендується відвідувати лікаря-офтальмолога. За 30 хвилин можна дізнатися про стан свого зору і попередити можливі небезпеки для здоров’я. Далі в статті ми детально поговоримо про одну з хвороб очного яблука – відшарування сітківки.

(Українська) Початок захворювання

(Українська) Все починається з порушення обміну речовин на клітинному рівні – дистрофії. Та сама небезпека, яку може помітити доктор при огляді вашого ока. Дистрофія периферичних відділів сітківки або периферична вітреохоріоретінальна дистрофія (ПВХРД) з’являється на очному дні. Саме там спостерігаються патології, які призводять до відшарування сітківки.

Дистрофія периферичних відділів сітківки зустрічається:

  • У пацієнтів з діабетом
  • У людей з короткозорістю
  • У спортсменів або тих, хто схильний до травм голови
  • У хворих на гіпертонію

У тих випадках, коли в дистрофічних ділянках відбуваються розриви, може виникати відшарування сітківки. В майбутньому виникає відшарування сітківки, що призводить до часткової втрати зору або до сліпоти. Складне завдання вимагає скрупульозної роботи лікаря. Потрібний тривалий період для відновлення після операції. Пропонуємо йти з нами далі і заглибитися в тему.

Відшарування сітківки — захворювання, яке відбувається внаслідок відділення сітківки від судинної оболонки очного дна (хоріоідеї). У нормі сітківка щільно стикається з хоріоідеєю і отримує від неї основне живлення.

(Українська) Ознаки та діагностика

(Українська) Людина може відчути погіршення зору. Існують симптоми, знаючи які можна вчасно зупинити хворобу. Перш за все, це симптоми дистрофії. Дистрофія може привести до відшарування сітківки. Процес відбувається таким чином: внутрішньоочна рідина протікає через слабкі ділянки дистрофії за сітківку. Сама сітківка тримається у диска зорового нерва і райдужної оболонки (війкового тіла). На всій іншій ділянці вона просто лежить. Передвісники відшарування можуть бути у вигляді:

  • Рухомих точок
  • Плям
  • Спалахів
  • Проблисків
  • Блискавок
  • Іскор
  • Коливань предметів
  • Пелени
  • Втрати бокового зору

Наявність симптомів патології — знак того, що потрібне втручання лікаря-офтальмолога. Детально розглянути очне дно дозволяє процедура офтальмоскопії, яка виконується при розширеній зіниці. Для цього в око капають краплі, які розширюють зіницю. Лікар використовує офтальмоскоп. Для уточнення діагнозу лікар може порекомендувати УЗД ока. У важких випадках пропонують зробити МРТ і ОСТ ока.

(Українська) Лікування

(Українська) Про лікування відшарування сітківки ми поговорили з Володимиром Усовим, офтальмологом, доктором медичних наук, хірургом Інституту пластичної хірургії VIRTUS. Ділимося з вами сучасними способами лікування прямо з кабінету експерта.

Краплі, таблетки і уколи не допомагають в лікуванні. Потрібна операція. Існують дві методики усунення відшарування: склеропластика або локальне епісклеральне пломбування і вітректомія. Поговоримо про кожну з них.

Склеропластика або локальне епісклеральне пломбування — операція по зміцненню склери. Також операцію називають склерозування, але це не зовсім коректна назва. У мікророзрізи вводять зміцнюючи клаптики і створюють своєрідний каркас. Може знадобитися час на відновлення. Згодом на місці каркаса утворюються судини. Такім чином, ми можемо не допустити погіршення зору і зберегти здоров’я.

Вітректомія – операція з видалення склистого тіла (однієї зі складових сітківки). Як допоміжний інструмент, лікарі використовують лазер. Близько місяця після операції потрібно буде користуватися спеціальними краплями і виконувати рекомендації лікаря. Вітректомія може повернути колишню гостроту зору.

«Кожне відшарування сітківки вимагає індивідуального підходу.” — Володимир Усов

У сучасному світі нових технологій з’явився лазер, його використовують для лікування очного дна. Процедура називається лазерна коагуляція або відмежуюча лазерна коагуляція. Навколо пошкоджених ділянок сітківки лазерним променем створюють свого роду «спайки». Таким чином, за 20 хвилин відбувається додаткова фіксація сітківки до оболонок ока. У цей час пацієнт знаходиться в свідомості і бачить спалахи. Після лазерної коагуляції ще деякий час зір людини може бути затуманеним. Може знадобиться повторна процедура. Лазерна коагуляція – це спосіб профілактики захворювань очного дна.

За словами доктора Володимира Усова, регулярний і своєчасний огляд може бути профілактикою багатьох захворювань зору. Доктор порекомендував приходити на огляд кожні півроку. Найчастіше відвідувати лікаря слід: вагітним, хворим на цукровий діабет і гіпертонію, спортсменам і людям з травмами голови. Також Володимир Усов обрадував: “Тривала робота за комп’ютером може призвести до втоми, але не до втрати зору.” Порекомендував робити гімнастику для очей і застосовувати сльозозамінювачи під час роботи за комп’ютером.

   5 out of 5 based on 4 reviews
(Українська) Меленевський

Subscribe to
our mailing list

Get useful tips for beauty and health from the best specialists of the VIRTUS Institute of Advanced Medicine!

Read also

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

Sorry, this entry is only available in Ukrainian and Russian.
(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

There are many “problems” with the nose that can bring a person to the doctor’s office: aesthetic and functional. The main thing is to…
What is an endoscopic face lift?

What is an endoscopic face lift?

Endoscopic face lifting is a minimally invasive surgical intervention for facial rejuvenation and elimination of sagging soft tissues (ptosis).
+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

Modern technologies in the hands of virtuoso doctors make it possible to solve extremely complex neurosurgical problems as if it were an ordinary ENT…
When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

Intimate plastic surgery is a series of operations on organs that are included in the intimate zone: external - vagina, internal - vulva, and…
What is a face lift?

What is a face lift?

A face lift is an operation (or several) in plastic surgery, the purpose of which is the correction of age changes and rejuvenation. It…
What is cellulite and should something be done about it?

What is cellulite and should something be done about it?

Many people seek to improve the appearance of the skin with the help of a variety of means, trying to get rid of cellulite…
Submit your review
Ask a question
Online chat