+38 (048) 700 60 60
Odessa+38 (048) 700 60 60
st. Sudnobudivna, 1BKyiv+38 (067) 501 60 80
st. Kostiantynivska, 57
Callback

Request a call-back

The administrator of VIRTUS will contact you shortly

Thank you!

EN
We treat Zhiber’s pink lichen

We treat Zhiber’s pink lichen

Zhiber’s lichen, pityriasis is a dermatological disease with a long course (2-8 weeks), which is characterized by rashes on the skin in the form of small itchy spots.

(Українська) Ймовірна причина патології, на думку вчених, віруси герпесу 6 і 7 (HHV-6 і HHV-7).

Особливу небезпеку пітиріаз становить для вагітних. Згідно з даними досліджень, опублікованими у Indian Journal of Dermatology, у 62% жінок з рожевим лишаєм відбувалися викидні на терміні до 15 тижнів вагітності, що може бути пов’язано з внутрішньоплацентарною передачею герпесвірусної інфекції.

Як виглядає лишай рожевий

На початку хвороби на шкірі шиї або тулуба виступає «материнська пляма» рожево-червоного, «лососевого» кольору з жовтим відтінком, діаметром від 2 см. Через 1-2 тижні з’являються численні висипання по лініях Лангера вздовж ребер і на шкірі верхніх кінцівок.

Лишай Жибера розвивається після перенесеного застудного захворювання, ангіни чи грипу, переважно у осінньо-зимовий сезон. Більш схильні до патології люди у віці до 35 років.

Як передається рожевий лишай Жибера

Пітиріаз не заразний і не передається при контакті з поверхнею шкіри хворого, використанні спільних предметів побуту. Ймовірні збудники захворювання, HHV-6 і HHV-7, передаються статевим, повітряно-крапельним шляхом, при трансплантації органів і переливанні крові від інфікованих донорів. При виникненні рожевого лишаю відбувається їх реактивація на тлі ослабленого ГРВІ імунітету.

Чи потрібно лікувати рожевий лишай

При появі симптомів лишаю Жибера великої плями яскраво-рожевого кольору, лінійно розміщених висипань на тілі слід звернутися за консультацією до дерматолога. Призначене лікування (світлотерапія, антигістамінні, противірусні і зовнішні препарати) допоможе усунути свербіж, запалення і косметичні дефекти шкіри, а також скоротити перебіг хвороби з очікуваних восьми тижнів до двох.

Чому повторюється рожевий лишай

Рецидиви пітиріазу пов’язані з реактивацією герпесвірусів і трапляються у 1-3% людей, які раніше перенесли захворювання. Рецидив може бути викликаний:

  • прийомом фармакологічних препаратів омепразолу, НПЗП;
  • зниженням імунного статусу;
  • гормональною перебудовою організму у жінок на фоні вагітності.

Подібні симптоми з лишаєм Жибера мають вторинний сифіліс, дерматофітоз і краплеподібний псоріаз. Тому несправжній рецидив іноді лише відсутність відповіді на терапію рожевого лишаю, і причина пройти більш розгорнуте обстеження на наявність інших патологій.

Як вилікувати рожевий лишай при вагітності

Вагітні жінки з пітиріазом повинні знаходитись під лікарським наглядом реактивація герпесвірусів під час вагітності може бути небезпечною для нервової системи плоду, що формується, і стати причиною передчасних пологів.

Системне лікування лишаю Жибера при вагітності не проводять, обмежуються фототерапією і ліками для зовнішнього застосування.

(Українська) Запишіться на прийом до дерматолога

(Українська) Найкращі фахівці, більш ніж тридцятирічний досвід, десятки тисяч пацієнтів, які повернули здоров’я!

Будемо раді допомогти вам!

(Українська) Популярнi питання

(Українська) Як виглядає рожевий лишай, коли проходить?

(Українська) Коли захворювання регресує, у центрі дрібних овальних плям з’являються складчасті, сухі лусочки. Облямівка по краю плям не лущиться.

Після загоєння елементів висипу відновлюється здоровий шкірний покрив, без шрамів і рубців.

(Українська) Чому не можна чухати рожевий лишай?

(Українська) У період появи численних елементів висипань слід уникати тертя і розчухування плям, щоб попередити ускладнення у вигляді подразненої форми пітиріазу.

Протисвербіжні і пом’якшувальні засоби, які полегшують перебіг хвороби, може призначити лише лікар-дерматолог.

(Українська) Чи можна рожевий лишай мазати йодом або зеленкою?

(Українська) Це антисептики місцевої дії, які ефективні лише при поверхневих ушкодженнях шкіри. У випадку з лишаєм Жибера антисептики ніяк не впливають на інфекцію, що викликає хворобу, а лише посилюють неприємні симптоми захворювання і роблять шкіру надто сухою.

(Українська) Чи можна лікувати рожевий лишай чистотілом?

(Українська) На лишай Жибера біологічно активні речовини чистотілу не здійснюють лікувальної дії. Свіжий сік чистотілу містить потенційно отруйну речовину алкалоїд хелідонін, який має збуджуючу дію на ЦНС і при передозуванні може викликати судоми.

(Українська) Чи можна мазати рожевий лишай цинковою маззю?

(Українська) Лінімент цинковий призначають у комплексі з іншими медикаментозними препаратами. Самолікування однією лише цинковою маззю не допоможе зупинити прогресуючі висипання на шкірі і сильний свербіж.

(Українська) Чи можна рожевий лишай мазати саліциловою кислотою?

(Українська) Розчин саліцилової кислоти, при значному використанні, пересушує шкіру і посилює лущення, ніяк не впливаючи на збудник захворювання HHV-6 і HHV-7. Оскільки герпесвіруси інфікують Т-лімфоцити (клітини лімфатичної системи), а не поверхневий шар шкіри, для одужання від пітиріазу необхідна системна противірусна терапія.

(Українська) Чи можна мазати рожевий лишай оцтом?

(Українська) Народні цілителі з Інтернету рекомендують лікувати рожевий лишай оцтом, грунтуючись на його здатності змінювати кислотно-лужний баланс на поверхні шкіри і «припікати» різноманітні патогени. Насправді, оцет столовий, яблучний і бальзамічний, ніяк не впливає на етіологічні причини лишаю Жибера. У кращому випадку, примінення оцтової кислоти дасть нульовий ефект лікування, а в гіршому призведе до опіків шкіри і подальшої міграції висипу по всьому тілі.

(Українська) Чи можна назавжди вилікувати рожевий лишай?

(Українська) Щоб попередити рецидиви лишаю Жибера, необхідно «повернути» герпесвірусну інфекцію до латентного, «сплячого» стану на жаль, препаратів для повного вилікування від HHV-6 і HHV-7 насьогодні не існує. Однак випадки рецидивів захворювання казуїстично рідкісні.

   5 out of 5 based on 5 reviews
(Українська) Цепк Ганна

Subscribe to
our mailing list

Get useful tips for beauty and health from the best specialists of the VIRTUS Institute of Advanced Medicine!

Read also

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

Sorry, this entry is only available in Ukrainian and Russian.
(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

There are many “problems” with the nose that can bring a person to the doctor’s office: aesthetic and functional. The main thing is to…
What is an endoscopic face lift?

What is an endoscopic face lift?

Endoscopic face lifting is a minimally invasive surgical intervention for facial rejuvenation and elimination of sagging soft tissues (ptosis).
+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

Modern technologies in the hands of virtuoso doctors make it possible to solve extremely complex neurosurgical problems as if it were an ordinary ENT…
When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

Intimate plastic surgery is a series of operations on organs that are included in the intimate zone: external - vagina, internal - vulva, and…
What is a face lift?

What is a face lift?

A face lift is an operation (or several) in plastic surgery, the purpose of which is the correction of age changes and rejuvenation. It…
What is cellulite and should something be done about it?

What is cellulite and should something be done about it?

Many people seek to improve the appearance of the skin with the help of a variety of means, trying to get rid of cellulite…
Submit your review
Ask a question
Online chat