+38 (048) 700 60 60
Odessa+38 (048) 700 60 60
st. Sudnobudivna, 1BKyiv+38 (067) 501 60 80
st. Kostiantynivska, 57
Callback

Request a call-back

The administrator of VIRTUS will contact you shortly

Thank you!

EN
What to do if hair falls out?

What to do if hair falls out?

What to do if the hair falls out?

Hair loss is a physiological process that occurs due to the change in growth phases and renewal of skin cells. However, excessive hair loss may indicate a disease of the hairy part of the head – alopecia. Without proper treatment and the use of remedies for hair loss, alopecia progresses and, depending on the cause of the disease, leads to significant hair thinning or the formation of areas of baldness.

(Українська)

Як зрозуміти, що волосся випадає більше норми?

У кожної волосяної цибулини є життєвий цикл. Фаза активного росту волосся (анаген) складає 2-5 років. Потім настає проміжна фаза (катаген), після чого фолікул припиняє підживлювати волосину і переходить у «сплячий» режим – фазу телогена. По мірі росту нової волосини стара волосина витісняється з волосяного мішечка. Процес закінчується випадінням старої волосини і появою на поверхні шкіри нової волосини. У здорових людей приблизно 85% волосся знаходиться у стадії анагена, 1-2% – у стадії катагена і близько 13-15% – у стадії телогена. У день випадає близько 50-100 волосин і на їх місці виростають нові, при цьому густина волосся практично не змінюється.

Визначити надмірну втрату волосся можна з допомогою тесту в домашніх умовах. Оскільки більша його частина випадає при митті голови – відкладіть цю процедуру на декілька днів. Опісля візьміть пучок на маківці та сильно потягніть, повторіть тест кілька разів. Якщо щоразу у руці залишається більше 5-7 волосин – необхідно звернутися за консультацією до трихолога (лікаря-дерматолога, який займається лікуванням волосся і шкіри голови).

Через що може випадати волосся?

В структурі всіх захворювань волосся нерубцеве випадіння складає 80%, тобто є найбільш поширеною причиною втрати волосся, що вражає від 30-40% людей у віці до 50 років. Основною причиною випадіння волосся у чоловіків (80% випадків) є спадкова схильність. Ця форма алопеції називається андрогенетичною. Найбільш значимим фактором ризику облисіння у чоловіків є підвищена активність ферменту 5-альфа-редуктази II типу, який у генетично схильних волосяних фолікулах метаболізує гормони тестостерон і дигідротестостерон (ДГТ).

Розвиток андрогенного облисіння має свої шаблони: у чоловіків воно «з’їдає» волосяний покрив на тім’ї, а у жінок утворює гніздо у ділянці серединного проділу. У чоловіків алопеція розвивається стадійно, впродовж 5-25 років. Для очної діагностики чоловічого облисіння трихологи використовують шкалу Норвуда, згідно якої кожній стадії алопеції відповідають певні ознаки.

Причини сильного випадіння волосся у жінок:

  • бактеріальна або грибкова інфекція;
  • прийом лікарських препаратів;
  • гормональний дисбаланс;
  • захворювання щитовидної залози;
  • стрес, психоемоційна напруга.

Андрогенна, алопеція «по чоловічому типу», яка розвивається у генетично схильних жінок, є другою по розповсюдженості формою втрати волосся і пов’язана з посиленням впливу найбільш потужного з «чоловічих» гормонів андрогенів – дигідротестостерону. У частини жінок з андрогенною формою випадіння волосся підтверджується наявність у сироватці периферичної крові патологічних змін у метаболізмі гормонів андрогенів, а відхилення від норми по інших показниках часто незначні. Як відомо, чоловічі гормони у жінок скорочують фазу росту (анаген) і продовжують фазу випадіння (телоген), що призводить до зменшення розміру волосяних фолікулів.

What to do if hair falls out?-1

При яких хворобах випадає волосся?

Причинами випадіння волосся можуть бути аутоімунні патології (червоний плоский лишай, дискоїдний вовчак, склеродермія), себорея, сифіліс, грибкові та бактеріальні інфекції шкіри. При вовчаку на волосистій частині голови утворюються еритематозні, виступаючі плями-вогнища, блідо-рожеві всередині і багряні по краях, з фолікулярним гіперкератозом, атрофією, телеангіектазіями (судинними зірочками) і диспігментацією.

Червоний плоский лишай являє собою хронічний запальний дерматоз з імунним патогенезом (механізмом розвитку хвороби), який вражає шкіру, волосисту частину голови, слизові оболонки та нігті. Захворювання проявляється у вигляді багатовогнищевої, асиметричної алопеції з фолікулярним кератозом і перикулярною синювато-багряною еритемою.

Іноді рубцеве облисіння провокують хронічні висипання на шиї та потилиці – келоїдальне акне, а також глибокі форми фолікуліту і перифолікуліту з тенденцією до утворення абсцесів – абсцедуючий (підриваючий) фолікуліт.

Втрата волосся при себорейній алопеції відбувається через порушення роботи сальних залоз. У чоловіків себорейна алопеція переважно вражає скроні і тім’яну частину голови, у жінок – лобну ділянку. Волосся стає рідким і тонким, швидко жирніє – при жирній себореї, а при сухій себореї виглядає сухим і січеться. У 70% випадків захворювання виникає у молодому віці – в період гормональної перебудови організму у підлітків.

Як зупинити випадіння волосся?

Щоб зупинити випадіння волосся, необхідно звернутись за консультацією до дерматолога і встановити причину алопеції. З цією метою у трихології використовують ряд досліджень:

  • біохімічний аналіз крові;
  • трихоскопію – дослідження роботи сальних залоз;
  • аналіз крові на гормони;
  • фототрихограму – відеодіагностику щільності і стану волосся;
  • біопсію методом прямої флуоресценції;
  • дослідження субстрату лущення на наявність бактеріальної чи грибкової інфекції.

Загальна стратегія ведення пацієнта з алопецією включає психоемоційну підтримку, нутритивні препарати, системну судинну і місцеву терапію. У боротьбі з випадінням волосся ефективні такі процедури, як дарсонвалізація, мезотерапія, електрофорез біоактивних речовин, низькоінтенсивна лазерна терапія.

Для вирішення проблеми андрогенетичної алопеції приміняють:

  • препарати від випадіння волосся – розчини для зовнішнього застосування з міноксидилом і таблетки з фінастеридом;
  • плазмоліфтинг – ін’єкції збагаченої тромбоцитами крові в ділянки облисіння;
  • лазерну терапію шкіри голови – сеанси низькоінтенсивного лазерного опромінення;
  • трансплантацію – пересадку здорового волосся з потилиці та тіла в проблемну, реціпієнтну ділянку.

При трансплантації з донорської ділянки – переважно потиличної, поштучно добувають фолікулярні з’єднання, графти. Кожен графт містить 1-4 волосяних цибулини, які пересаджують у місця найбільшої втрати волосся. Через декілька тижнів пересаджені волосинки остаточно приживаються на новому місці, а за 8-12 місяців голову знову вкриває густа, розкішна шевелюра.

У лікуванні рубцевої алопеції використовують внутрішньовогнищеві ін’єкції стероїдів і антибіотиків, аплікації з лікувальних мазей. Мета такої терапії – купірування запального процесу. Відновити втрачене волосся на місці рубців за допомогою лікарських препаратів, на жаль, неможливо. Тому при появі «підозрілих» пустул і плям на волосистій частині голови слід одразу ж звернутися до трихолога.

(Українська) Популярнi запитання

(Українська) Вітаміни допоможуть від випадіння волосся?

(Українська) Вітаміни від випадіння волосся і спеціальна дієта дають хороший результат при лікуванні себорейної алопеції. Вітамін С зміцнює стінки судин, а В5 – ослаблені волосяні цибулини; вітамін А необхідний для росту волосся і підтримки функцій шкіри. Проте якщо облисіння викликане іншою причиною – генетичною схильністю, аутоімунним захворюванням чи бактеріальною інфекцією, вітамінна терапія виявиться неефективною.

(Українська) Шампуні чи маски допоможуть від випадіння волосся?

(Українська) До складу шампуню від випадіння волосся зазвичай входять розігріваючі і стимулюючі компоненти, які покращують кровообіг у капілярах шкіри і сприяють нормальному живленню волосяних цибулин. Це ментол, екстракт цибулі чи червоного перцю, кава. Народні засоби від випадіння волосся – відвари з кропиви, шавлії, реп’яхову олію використовують з метою стимуляції росту «сплячих» волосяних фолікулів. Але всі засоби косметології, включаючи маски для волосся проти випадіння, мало ефективні у боротьбі з алопецією, яка викликана ендокринною патологією чи генетичною схильністю до облисіння.

   5 out of 5 based on 1 reviews
(Українська) Овчаренко

Subscribe to
our mailing list

Get useful tips for beauty and health from the best specialists of the VIRTUS Institute of Advanced Medicine!

Read also

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

(Українська) Які захворювання лікує проктолог?

Sorry, this entry is only available in Ukrainian and Russian.
(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

(Українська) При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

When should you see a doctor because of «problems» with your nose?

There are many “problems” with the nose that can bring a person to the doctor’s office: aesthetic and functional. The main thing is to…
What is an endoscopic face lift?

What is an endoscopic face lift?

Endoscopic face lifting is a minimally invasive surgical intervention for facial rejuvenation and elimination of sagging soft tissues (ptosis).
+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

+1 difficult case with the leading otolaryngologist of the clinic

Modern technologies in the hands of virtuoso doctors make it possible to solve extremely complex neurosurgical problems as if it were an ordinary ENT…
When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

When should you consult a doctor about intimate plastic surgery?

Intimate plastic surgery is a series of operations on organs that are included in the intimate zone: external - vagina, internal - vulva, and…
What is a face lift?

What is a face lift?

A face lift is an operation (or several) in plastic surgery, the purpose of which is the correction of age changes and rejuvenation. It…
What is cellulite and should something be done about it?

What is cellulite and should something be done about it?

Many people seek to improve the appearance of the skin with the help of a variety of means, trying to get rid of cellulite…
Submit your review
Ask a question
Online chat