+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Чи можна покращити зір?

Погіршення гостроти зору, двоїння, сухість і різь в очах можуть бути ознаками як перевтоми, так і серйозного офтальмологічного захворювання.

При своєчасній діагностиці і проведенні лікувальних заходів, 80% випадків порушення зору можливо виправити, тому профілактика слабкозорості є однією з головних глобальних цілей для людей у всьому світі, говориться у звіті ВООЗ VISION-2020.

Чому падає зір?

Функціонально слабкий зір це рівень зору, який заважає людині виконувати свою повсякденну діяльність. У сучасному світі однією з причин зниження зорової функції у здорових молодих людей є надмірне захоплення електронними гаджетами. Погіршення зору через комп’ютер відбувається при тривалому фокусуванні очей на близько розташованому екрані, внаслідок спазму війчастого м’яза (спазму акомодації). Через втому очі втрачають здатність фокусуватись на зображенні при зміні відстані, і гострота зору погіршується.

Крім втоми і перенапруги очей, причинами погіршення зору можуть бути:

  • аномалії рефракції (близорукість, астигматизм, далекозорість);
  • катаракта;
  • діабетична ретинопатія;
  • вікова дегенерація макули;
  • глаукома.

Іноді різке погіршення зору вказує на розвиток цукрового діабету і пов’язаного з ним ураження сітчастої оболонки очного яблука. Погіршення зору після 40 років може бути викликане первинною глаукомою, захворюванням зорового нерва, яке без належного лікування призводить до незворотних ушкоджень і сліпоти. Але найнебезпечнішим для здоров’я симптомом є головний біль і погіршення зору на одне око це ознака можливої транзиторної ішемічної атаки, порушення кровообігу у головному мозку. У 30-50% людей, що перенесли ТІА, упродовж наступних 5 років розвивається інсульт, тому про появу загрозливих симптомів слід обов’язково повідомити сімейного лікаря.

Як покращити зір у домашніх умовах?

На зір впливає рівень кровопостачання та інші системні фактори, які покращуються, якщо людина веде здоровий спосіб життя, збалансовано харчується і фізично активна. Для покращення зору слід:

  • не використовувати гаджети на вулиці та в яскраво освітлених місцях;
  • чергувати читання електронних та друкованих видань;
  • при роботі за комп’ютером робити перерви кожні 15-20 хвилин і утримувати впродовж 20 секунд погляд на предметах, розміщених на відстані не ближче 6 метрів.

Зберегти гостроту зору допоможуть лікувальна гімнастика для очей і масаж комірцевої зони. Дітям корисно гуляти на вулиці не менше двох годин при денному освітленні. Використання планшетів, смартфонів і комп’ютерів дітьми до 8 років протипоказане.

Чи можна покращити зір краплями?

Не слід намагатись «підняти зір» за допомогою очних крапель, які ви «прописали собі самі». Невідповідний препарат може пошкодити рогівку ока, викликати перепади внутрішньоочного тиску і погіршити ситуацію. Єдиний спосіб встановити діагноз і отримати ефективне лікування звернутись до лікаря офтальмолога. Офтальмолог складе індивідуальну програму реабілітації, яка може містити:

  • корекцію аномалії рефракції;
  • використання фізичних, медикаментозних або електрофізіологічних методів покращення акомодації ока (здатності бачити на близькій відстані);
  • застосування фармакологічних препаратів.

При огляді лікар дасть поради стосовно гігієни очей, що допоможе зменшити ймовірність виникнення офтальмологічних захворювань і травм. А своєчасна діагностика безсимптомних дегенеративних захворювань очей таких, як глаукома і макулярна дегенерація, дозволить попередити погіршення зору і незворотну сліпоту.

Зарядка для очей

Ефективна зарядка для очей складається із 7 вправ для зору.

  1. Рухи очима вправо-вліво, потім вгору-вниз.
  2. Кругові рухи очима: за годинниковою стрілкою і в зворотному напрямку.
  3. Інтенсивне стискання і розкриття повік у швидкому темпі.
  4. Діагональні рухи: скосити погляд у лівий нижній кут, потім перевести його вгору по прямій. Аналогічно у зворотному напрямку.
  5. Звести очі до носа. Піднесіть палець до області перенісся, подивіться на нього очі «з’єднаються».
  6. Часто кліпати очима.
  7. Вправа для роботи очей «на відстані». Підійти до вікна і роздивитись добре помітну, розміщену поруч деталь: віконну ручку чи гілку дерева за вікном. Потім спрямувати погляд удалину, на максимально віддалений предмет.

Кожну вправу слід повторити не менше 10 разів.

Вітаміни для зору

Вчені зі штату Іллінойс (США) провели 6-річне дослідження за участі 3640 людей 55-80 років, і зафіксували статистично значуще зниження ризиків дегенеративних очних патологій при прийомі вітамінів С, Е, А і цинку. Добавки поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6, які присутні у рослинних оліях і продуктах тваринного походження, показали ефективність у зменшенні симптомів сухого ока. Для покращення роботи макули в офтальмології використовуються препарати з лютеїном і зеаксантином.

Популярнi питання

Як куріння впливає на зір?

Продукти горіння нікотину і тютюну подразнюють зовнішню оболонку очей, коли у них потрапляє дим. Також у курців погіршується зір по причині звуження судин і підвищеної концентрації оксидантів у клітинах сітківки.

Чи передається поганий зір у спадок?

Схильність до деяких офтальмологічних патологій дійсно передається у спадок. Наприклад, якщо у пацієнтки жіночої статі у сімейному анамнезі є глаукома або дистрофія рогівки ризик погіршення зору при вагітності зростає у 5-10 разів.

Вчені з Університету Дьюка, США визначили, що за падіння зору відповідає ген RASGRF1, функція якого сприйняття зображення і формування зорової пам’яті. Генетичні захворювання позначаються на різних тканинах зорової системи: на рогівці, сітківці у зоні макули, очному нерві. З поліморфізмом генів пов’язано 60% випадків дитячої сліпоти. Якщо у вас в сім’ї є слабозорі люди надзвичайно важливо систематично обстежуватись у офтальмолога, щоб виключити спадкову патологію очей або своєчасно розпочати її лікування.

   5 з 5 на основі 5 оцінок
Овчаренко

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат