+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Як позбутися пахової грижі?

Як позбутися пахової грижі?

Що таке пахова грижа?

Пахова грижа патологія, за якої зв’язки не можуть утримати внутрішні органи черевної порожнини на призначених місцях. Важливо розуміти, що така проблема не лікується медикаментозним шляхом і не проходить сама по собі позбутися від неї можна тільки хірургічним шляхом.

(Русский) Почему появляется проблема?

Сполучна тканина черевної порожнини може послаблюватися через те, що людина піднімає важкі предмети та переносить великі фізичні навантаження — в народному фольклорі цю хворобу ще називали «надірвати живіт». Через те, що еластичність зв’язок порушена, вони більше не тримають вміст очеревини на місці. У таких випадках органи випадають через «слабку» частину нижньої частки живота — в пах. У деяких випадках причиною розвитку проблеми також може бути спадковість.

Позбутися від патології можна тільки за допомогою операції — такого роду оперативне втручання, як правило, проводиться під анестезією.

Якими бувають грижі в паху?

Хірурги використовують два підходи для класифікації проблеми.

У першому випадку визначають, чи можливо повернути органи, які випадають, на місце, тобто, чи грижа є вправною чи невправною. Вправні можуть як мимовільно випадати, так і повертатися на своє місце. Якщо пацієнт не звернеться до лікаря при перших же симптомах, то такі грижі можуть стати невправними.

При другому підході патології поділяють на групи залежно від їхнього місця розташування:

  • Косі: цей тип патології зустрічається найчастіше та вирізняється тим, що без правильної терапії призводить до проблем з сечостатевою системою
  • Прямі грижі: через особливості анатомії органів паху до цього різновиду хвороби більше схильні чоловіки. Найчастіше такі проблеми розвиваються в старшому віці через загальне ослаблення зв’язкового апарату

Якими симптомами супроводжується хвороба?

Залежно від того, які елементи черевного відділу стають частиною грижового мішка, можуть відрізнятися і прояви захворювання.

Найчастіше пацієнти скаржаться на:

  • Випинання в ділянці паху, яке на ранніх стадіях може пропадати в положенні лежачи
  • Неприємні відчуття під час сечовипускання
  • Дискомфорт у нижній частині живота

Які ускладнення можуть бути у грижі в паху?

У разі якщо пацієнт не звертається до лікаря, а пускає хворобу на самоплив або займається самолікуванням народними методами, можливі такі ускладнення:

  • Розвиток запального процесу
  • Перитоніт
  • Некроз грижового мішка
  • Проблеми з кишківником
  • Внутрішні кровотечі в черевній порожнині
  • Поширення грижі на ділянку мошонки у чоловіків
  • Перехід патології в невправну форму

Як лікувати пахову грижу?

Позбутися від грижі можна виключно за допомогою операції. Консервативні варіанти терапії, наприклад, спеціальні бандажі для немовлят, гімнастика для зміцнення черевної стінки або плавання, – можуть лише запобігти розвитку ускладнень. Також лікарі рекомендують дотримуватися особливої ​​дієти для того, щоб уникнути появи закрепів.

Хірургічне вирішення проблеми

У клініці VIRTUS проводять два види операцій з видалення пахової грижі: відкриту і закриту.

Під час відкритого втручання хірург робить ненатяжну пластику пахового каналу — її ще називають пластикою за Ліхтенштейном. Під час операції здійснюється розріз уздовж пахового каналу, виділяється і вшивається грижовий мішок, і встановлюється спеціальний сітчастий імплант, що фіксується зовні.

До терапії закритого типу відносять лапароскопічні операції, коли всі маніпуляції здійснюють без розрізів. У всьому іншому технологія проведення втручання незмінна: через прокол хірург проникає в черевну порожнину, виділяє грижу та встановлює сітку. За рахунок того, що операція малоінвазивна —тобто хірург працює без розрізів, через прокол — реабілітація проходить швидше.

В обох видах втручання хірурги використовують сітчасті імпланти для побудови каркасу м’язів. Раніше такі маніпуляції проходили без використання імплантів, а м’язовий каркас будувався за допомогою власних тканин пацієнта. Зараз від цієї практики відмовилася левова частка фахівців. Через те, що тканини натягуються, існує високий ризик виникнення дефектів і розривів в інших місцях. Наприклад, одним з найбільш частих ускладнень після втручання такого роду є виникнення стегнової грижі.

   4 з 5 на основі 7 оцінок
Овчаренко

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат