+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Як визначити наявність пахової грижі у жінок

Як визначити наявність пахової грижі у жінок

Наявність пахової грижі як у жінок, так і чоловіків визначається однаково. При зростанні тиску всередині очеревини через черевну стінку, яка утримує внутрішні органи на місці, і тепер «продірявилася» починає випадати частина кишківника або яєчників в паховий канал. Так проявляється пахова грижа.

Але анатомічно жінки менш схильні до утворення пахової грижі: завдяки різниці в будові тіл. У паховому каналі жінки розташована кругла зв’язка матки, у чоловіка – насіннєвий канатик.

Як визначити наявність пахової грижі у жінок-1Паховий канал чоловіка більш широкий і короткий і, на відміну від жінок, менш укріплений сухожиллями і м’язами. Саме тому в 99% випадків хвороба виявляється у чоловіків.

Пахові грижі бувають ускладнені і неускладнені. Неускладнені ділять на прямі та косі. Прямі розташовані ближче до серединної площини паху і є набутими. Косі грижі виходять з елементів сім’яного канатика, вони знаходяться збоку і з’являються при народженні.

Ускладнені грижі – це защемлення, некроз грижового мішка, гнійне запалення черевної порожнини, інтоксикація. Якщо вчасно не звернутися до лікаря, можуть виникнути серйозні ускладнення, які призведуть до смерті.

Також зустрічаються комбіновані пахові грижі, коли з одного боку очеревини з’являється кілька гриж, і при цьому вони не з’єднуються одна з одною. Утворення гриж з обох сторін діагностується як двосторонні пахові грижі.

Якщо розглядати утворення пахових гриж у жінок, то можна виділити наступні причини їх виникнення:

  • Ослаблення сполучної тканини
  • Плоскостопість
  • Підняття важких предметів
  • Спадковість
  • Широкий паховий канал
  • Порушення живлення в тканинах передньої черевної стінки, пошкодження її цілісності та ослаблення тонусу м’язів

Одним з факторів, який може спровокувати утворення пахової грижі у жінок, є вагітність. Плід всередині жінки розвивається, росте, відповідно зростає внутрішньочеревний тиск, і паховий канал в цей час стає більш вразливим. Також під час вагітності дуже часто майбутні мами страждають від закрепів, що може вплинути на утворення грижі. У нормі під час вагітності у жінки розходяться прямі м’язи живота, а після пологів відновлюються. Якщо м’язи не приходять в норму, утворюється пахова грижа. Щоб уникнути патологічних процесів, до вагітності потрібно підготуватися фізично – займатися спортом, зміцнювати передню черевну стінку. Часто гінеколог, який супроводжує вагітність, рекомендує майбутній мамі носити спеціальний бандаж і допомагає з його правильним підбором, рекомендує спеціальні вправи для зміцнення м’язів. Протягом вагітності хірургія грижі не проводиться, вона показана тільки при загрозі життю (защемленні).

Як перевірити, чи є у вас грижа?

Як визначити наявність пахової грижі у жінок-2Наявність грижі визначається шляхом пальпації і за допомогою ультразвукового дослідження передньої черевної стінки. Нерідко під маскою гриж у жінок ховаються кісти. Тільки досвідчений лікар може побачити відмінність.

Симптоми пахової грижі

  • Випинання
  • Біль в паховій ділянці
  • Біль в ділянці сечового міхура
  • Затримка сечі
  • Дискомфорт і важкість у животі
  • Незручність під час ходьби
  • Утруднене випорожнення кишківника

Запишіться на прийом до хірурга

Найкращі фахівці, більш ніж тридцятирічний досвід, десятки тисяч пацієнтів, які повернули здоров’я!

Будемо раді допомогти вам!

Чим небезпечна пахова грижа

Пахова грижа небезпечна своїми ускладненнями. Одне з ускладнень – це розвиток невправимості, коли орган, який потрапив в грижовий мішок, не може самостійно повернутися в нормальне положення, і при цьому лікар не може масажем повернути вміст грижового мішка на місце.

Ще одне ускладнення, що загрожує життю пацієнта – це защемлення – розвивається дуже швидко. Орган, який потрапив в грижовий мішок, стискається в ділянці грижових воріт і перестає забезпечуватися кров’ю. Далі відбувається відмирання тканин, що супроводжується наростаючим гострим болем. При такого роду симптомах пацієнту слід негайно звернутися за допомогою до лікаря.

Методи лікування пахової грижі у жінок

Єдиний метод лікування паховий грижі у жінок – операція. Існує два способи: відкрита і лапароскопічна операції.

Відкрита операція за методикою Ліхтенштейну – уздовж пахового каналу роблять розріз, щоб занурити грижовий мішок назад в черевну порожнину. Потім на проопероване місце ставиться сітчастий імплант.

Лапароскопічна операція або лапароскопія – високоточна і малотравматичная методика – для проведення операції потрібно лише кілька невеликих проколів тканин. Іноді подібні операції проводяться через анатомічні отвори. Реабілітаційний період після процедури минає швидше, ніж після відкритої операції. Щоб виконувати лапароскопію, необхідна висока кваліфікація лікаря. В Інституті VIRTUS практикують обидва способи лікування пахової грижі.

   4 з 5 на основі 4 оцінок
Овчаренко

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат