+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Частота та поширенність залізодефіцитної анемії

Частота та поширенність залізодефіцитної анемії

Залізо — незамінний мікроелемент, який входить до багатьох ферментів і тканин, які займаються транспортуванням кисню в організмі, забезпечують роботу дихального ланцюга мітохондрій, відновлювальні клітинні реакції й антиоксидантний захист.

З допомогою заліза регулюються процеси росту та старіння, виникнення нових клітин і відмирання старих, кровотворення, постачання органів і тканин киснем, регуляція генів і синтез ДНК, синтез стероїдів й ефективність лікувальних препаратів, робота як нервової, так й імунної систем.

Чим же небезпечні залізодефіцитні стани, як вони проявляються, як своєчасно їх діагностувати і правильно підібрати терапію — разом з лікарями клініки VIRTUS з’ясовуємо в цій статті.

Залізодефіцитні стани

Що ж означає термін «залізодефіцитні стани»? За даними ВООЗ, клініко-гематологічний синдром браку заліза в крові — а саме так можна простою мовою розшифрувати цей термін — займає друге місце в світі за поширеністю. «Перегнати» цей синдром змогли тільки всім відомі ГРВІ, якими хоч раз в житті хворіла кожна людина.

Залізодефіцитна анемія у жінок

Добова потреба заліза у людини відрізняється, залежно від багатьох параметрів: статі, віку, географії. Наприклад, у дівчат, які досягли репродуктивного віку, добова потреба заліза приблизно 2 мг, для жінок «при надії», особливо на пізніх термінах — до 6 мг, а у дорослих чоловіків — всього 1 мг на добу.

Особливо ​​актуальна підтримка правильного балансу заліза для жінок дітородного віку, у яких регулярна менструація. Під час місячних кровотеч організм втрачає значну кількість мікроелементу, і під час рясних місячних жінці може знадобитися коригування ендокринологом та гінекологом концентрації цього мікроелементу.

Які ж найбільш часті причини виникнення залізодефіциту у жінок:

  • Порушення харчування: якщо організм недоотримує добову норму заліза або жінка дотримується незбалансованої дієти без м’яса, то ймовірність прояву захворювання вкрай висока
  • Гінекологічні проблеми: патологія фолатного циклу, рясні маткові кровотечі
  • Різні хронічні крововтрати: шлунково-кишкові, носові, легеневі, ниркові та інші
  • Період підвищеної потреби в залізі, наприклад, вагітність

Епідеміологія залізодефіциту

Як правило, брак заліза можна визначити як ситуацію, в якій організм отримує меншу кількість мікроелементу, ніж йому потрібно, або віддає більше, ніж може заповнити. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 4 мільярдів людей в світі стикаються з дефіцитом заліза в організмі, і, як мінімум, половина з них страждають від залізодефіцитної анемії.

Саме ЗДА вважається причиною стресів, зниження працездатності у дорослих і дітей, викликає затримку росту та розвитку у дітей. Дослідники виявили закономірність: відсоток жінок, які стикаються з дефіцитом заліза і ЗДА в розвинених країнах нижчий, аніж у жінок з країн, що розвиваються. Це пов’язано зі загальними показниками рівня якості життя, розвитку суспільства і екологічними умовами.

Особливості обміну заліза, етіологія і патогенез розвиток дефіциту заліза у вагітних

Дефіцит заліза у вагітних може розвинутися на будь-якому терміні, однак найчастіше активний сплеск захворювання виникає під час III триместру — саме в цей період потреба в залізі у організму матері та плоду зростає в три рази, в порівнянні зі звичайним станом.

Дефіцит заліза як в прихованих — латентних — так і в маніфестних, тобто відкритих, проявах негативно відображається на вагітності жінки. Ця проблема не тільки погіршує стан жінки, але й створює небезпеку для дитини, її формування і розвитку, та може призвести навіть до загибелі плоду, ускладнити виношування і перебіг пологів.

Фахівці виділяють три ступені дефіциту заліза: передлатентний, латентний і крайній: ЗДА.
Клінічних проявів і симптомів передлатентний етап не має, стандартними тестами і аналізами проблему теж не виявити, оскільки всі аналізи показують нормотипічний результат. Тільки спеціальний тест абсорбції дозволяє знайти відхилення.

Латентна стадія характеризуються сидеропенічними проявами проявами дефіциту заліза в організмі:

  • Змінами в смакових перевагах: жінка може полюбити продукти, які раніше не викликали інтересу
  • Посиленням нюху і пристрастю до різких запахів
  • Зміною якості шкіри: появою лущення, сухості
  • Підвищеною стомлюваністю і загальною слабкістю
  • Стоматитом і проблемами з кровотечею ясен

На цьому етапі лабораторні аналізи показують перші відхилення від норми.

Крайньою стадією дефіциту заліза в організмі є ЗДА. У цей період пацієнти можуть скаржитися на підвищену стомлюваність, слабкість, запаморочення, шум у вухах й інші нетипові зміни самопочуття.

Діагностика ЗДА і дефіциту заліза

Діагностика станів і стадій залізодефіциту в домашніх умовах без проведення клінічних досліджень, неможлива. Як правило, симптоми захворювання, навіть на крайній стадії розвитку анемічних станів, схожі з проявами багатьох інших проблем.

Діагностика захворювання грунтується виключно на результатах лабораторних досліджень. Як правило, фахівці вимірюють показники рівня гемоглобіну, еритроцитів і гематокриту, а також проводять спеціальні гематологічні тести на абсорбцію і вміст заліза в крові. Такий набір аналізів дозволяє скласти максимально повну картину дефіциту і підібрати індивідуально коректну терапію.

Профілактика і лікування залізодефіциту

Основним методом профілактики дефіциту заліза в організмі, перш за все, є збалансоване харчування — наприклад, насичення раціону препаратами з високою біодоступністю. Важливо також уникати продуктів, які гальмують адаптацію і всмоктуваність заліза — наприклад, кави та шоколаду.

Призначити коректну і необхідну дозу мікроелементів повинен лікар, орієнтуючись на результати лабораторних досліджень.

Будь-яка терапія щодо усунення залізодефіциту вирішує одночасно дві проблеми: проблему нестачі мікроелемента і поповнення запасів заліза в організмі. Як правило, це медикаментозне лікування спеціально підібраними препаратами в строгому дозуванні.

   5 з 5 на основі 3 оцінок
кадочников консультации

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат