+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Тимпанопластика вуха

Тимпанопластика – це хірургічне втручання, спрямоване на корекцію порушення слуху та дефектів барабанної перетинки. Одним з основних показів до проведення тимпанопластики є приглухуватість.

Покази та протипокази до лікування приглухуватості

Приглухуватість – захворювання, яке характеризується порушенням слуху. Існує нейросенсорна приглухуватість (виникає при ураженні структур внутрішнього вуха або слухового нерва) і кондуктивна приглухуватість (характеризується ураженням зовнішнього або середнього вуха, внаслідок чого звук не досягає внутрішнього вуха), а також змішана форма. Основним хірургічним методом лікування приглухуватості є тимпанопластика. Причинами виникнення приглухуватості можуть бути:

  • Cерозний або гнійний отит
  • Перфорація барабанної перетинки
  • Мезотимпаніт, епітимпаніт
  • Тимпаносклероз
  • Холеастома

Протипоказами для проведення пластики перетинки вуха є: запальний процес у внутрішньому вусі та внутрішньочерепних структурах, гнійні та септичні ускладнення захворювань вуха, порушення прохідності слухової труби.

Підготовка до тимпанопластики

Скерування на операцію тимпанопластику виписує лікар. Тому пацієнт спочатку приходить на медичний огляд до отоларинголога для діагностики приглухуватості, інфекцій вуха й інших захворювань. Лікар може призначити додаткові лабораторно-інструментальні дослідження: загальний аналіз сечі та крові, біохімічний аналіз крові, ЕКГ, флюорографію, аудіометрію, КТ. Підготовчий етап спрямований на виявлення показів до проведення тимпанопластики та проведення загальнозміцнюючої терапії та санації середнього вуха, покращення вентиляційної та слухової функції вуха.

Етапи тимпанопластики

Під час проведення тимпанопластики використовуються власні тканини людини, при цьому ймовірність відторгнення трансплантата практично нульова. Дефект (перфорацію) в ділянці барабанної перетинки заміщають фасцією (часткою сполучнотканинної оболонки). На першому етапі операції робиться невеликий розріз за вухом по межах анатомічних складок, береться фрагмент фасції, яку стоншують. Оскільки проводиться маленький розріз за вухом, це не призведе до естетичного дискомфорту. Фасція стоншується, щоб відповідати товщині барабанної перетинки. Підготовлена ​​таким чином сполучнотканинна мембрана вистилається на місці отвору барабанної перетинки та закріплюється.

Після операції у вухо вкладають тампон, з ним потрібно ходити протягом 1-1,5 місяців. Він захищає барабанну перетинку від попадання вологи і розгладжує тканини, щоб вони мали правильне анатомо-фізіологічне положення і нормально приживалися, формувалися рубці. На 10 день після операції знімають шви за вухом.

У VIRTUS використовується авторська методика для корекції дефектів барабанної перетинки та порушень слуху. Якщо розрив має невеликий розмір, для його заміщення можна використовувати власну жирову тканину пацієнта.

В інституті передової медицини VIRTUS працює біотехнологічна лабораторія, де виготовляють краплі для вух з власних клітин крові пацієнта, які використовуються для PRP- або AMK-терапії та мають властивості прискорення регенерації тканин вуха, прискорення загоєння барабанної перетинки і приживлення пересадженої фасції або жирової тканини. Лабораторія оснащена сучасним обладнанням (центрифугами для виділення стовбурових клітин, проточним цифлуометром) – усі апаратні пристрої відповідають європейським стандартам якості та безпеки. Наші лікарі мають великий практичний досвід роботи у вирощуванні клітин з унікальними властивостями. Клітини, відібрані для виготовлення крапель, проходять усі необхідні дослідження і перевірки (мікробіологічні, морфологічні, молекулярно-генетичні, проточно-цитофлоуметричні), які підтверджують безпеку та ефективність виготовлених препаратів. Також клітинний матеріал перевіряють на стерильність, проводять контроль здоров’я клітин на цитогенетичному рівні. Завдяки успішному застосуванню запатентованої методики лікування приглухуватості у VIRTUS, у 80% пацієнтів спостерігається покращення слуху.

Результат лікування приглухуватості

Тимпанопластика як хірургічний метод лікування приглухуватості сприяє відновленню слуху, попередженню потрапляння води зі зовнішнього вуха в середнє, усунення шуму у вухах. Хірургічне лікування приглухуватості зменшує кількість загострень інфекцій середнього вуха та попереджає розвиток холестеатоми (пухлиноподібного новоутвору в середньому вусі, який містить змертвілі клітини епітелію, частинки кератину, кристали холестерину, оточені сполучнотканинною капсулою). Покращення слуху пацієнт може помітити не відразу після операції – через 1-1,5 місяця з дня проведення хірургічного втручання вилучають тампон, і слух поступово повертається після того як барабанна перетинка повністю загоїться.

Реабілітація після тимпанопластики

Реабілітаційний період після операції на вухах (тимпанопластики) в середньому триває від двох до чотирьох тижнів. Під час реабілітації після тимпанопластики рекомендується:

  • Уникати перепадів тиску (авіа, гори, дайвінг)
  • Уникати потрапляння води (басейн, лазня, сауна)

Також необхідно уникати фізичного перевантаження і берегти вуха від потрапляння води. ЛОР призначає протизапальні краплі для вух, можливе призначення гормональних крапель, а також АМК-терапії із застосуванням вушних крапель, зроблених з власних клітин крові пацієнта. Необхідне проведення аудіометрії (вимірювання гостроти слуху) після вилучення тампона та щомісяця до повного загоєння барабанної перетинки і повернення слуху (приблизно протягом півроку). Дотримання лікарських рекомендацій після отоларингопластики є важливим критерієм успішного лікування приглухуватості.

Популярні питання

Що буде, якщо не лікувати приглухуватість?

Приглухуватість характеризується втратою слуху, яка поступово прогресує. Без медичної допомоги зупинити цей процес неможливо. Відсутність лікування приглухуватості призводить до повної глухоти та інвалідизації.

Скільки триває операція?

Тимпанопластика триває близько години.

Як роблять операцію тимпанопластику?

Роблять розріз за вухом для доступу до фасції. Фасція стоншується до тонкого шару і вистилається на місці дефекту в ділянці барабанної перетинки. На рану за вухом накладаються шви, у вухо вставляють тампон.

Чи можна вилікувати приглухуватість?

Приглухуватість можна вилікувати якщо дотримуватися всіх рекомендацій отоларинголога. Ефективним методом лікування приглухуватості є тимпанопластика. При цьому важливо дотримуватися загального лікувально-профілактичного режиму (відмовитися від куріння і вживання алкоголю, не допускати потрапляння води у вуха, відмовитися від походів в гори, купання в басейні, занять дайвінгом, виключити фізичні навантаження).

   5 з 5 на основі 2 оцінок
Овчаренко

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат