+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Як і в яких випадках необхідно видаляти родимки?

Як і в яких випадках необхідно видаляти родимки?

Родимка може стати як незабутньою родзинкою образу, так і великою проблемою для свого власника. Які проблеми можуть критися за милою міткою і як визначити, чи потрібно видаляти новоутвір, з’ясовуємо в цій статті.

Видалення родимок

Невусом — а саме таку наукову назву мають родимі плями — називається пігментований утвір на шкірі. Він може проявлятися на шкірі впадинкою або бути вищим від рівня шкірного покриву, відрізнятися щільною структурою або бути практично непомітним, складатися з переповнених пігментом меланіном клітин шкіри або кровоносних судин, які розрослися, відрізнятися за розміром, природою, походженням.

Як правило, людина народжується практично без родимок: переважна частина утворюється до двадцяти п’яти років. Історія будь-якого невуса починається з його виявлення людиною і може розвиватися за кількома сценаріями.

Фахівці клініки VIRTUS наполягають на тому, що будь-яка родимка, будь-який новоутвір потребують перевірки і консультації з лікарем. У домашніх умовах визначити, чи безпечний невус або чи є симптомом захворювань, взагалі неможливо. Навіть не всі сучасні дерматоскопи мають достатню потужність для точної діагностики, не кажучи вже про візуальний огляд. Звичайно, це не стосується запущених ситуацій, коли хвороба перебуває на останніх стадіях, однак, як правило, в таких випадках можливості медицини вже, найчастіше, не просто обмежені, але й практично безсилі.

У яких випадках потрібне видалення родимок

Не всі родимки небезпечні для людини. Однак, якщо в юриспруденції існує «презумпція невинності», то в медицині все з точністю навпаки: за замовчуванням будь-які невуси вважаються небезпечними для здоров’я людини доти, поки не доведено протилежне.

Усі новоутвори можна умовно розділити на дві групи: доброякісні та злоякісні. Злоякісні несуть загрозу для здоров’я людини та потребують терапії: як правило, чим швидше виявлена проблема, тим успішнішим та безболіснішим буде її вирішення.

Доброякісні родимки не обов’язково видаляти, якщо для цього немає особливих показань. Однак важливо відстежувати зміни їхнього стану, адже навіть найбезпечніший невус може стати злоякісним під впливом ультрафіолету, солярію, радіовипромінювань і багатьох інших чинників, з якими кожна людина стикається щодня.

Грамотний дерматолог не тільки проводить візуальний огляд новоутвору, але також досліджує його за допомогою дерматоскопу — спеціального збільшувального апарату, який дозволяє оцінити найдрібніші нюанси невуса. У клініці VIRTUS використовується один з найсучасніших дерматоскопів в Україні, який дозволяє семидесятикратно наближати зображення.

Якщо родимка не визнана смертельно небезпечною і не несе онкологічного ризику, то показаннями до її видалення можна вважати наступні естетичні та фізіологічні причини:

  • Зміни форми, кольору або розміру
  • Появу запалень або набряків невуса
  • Порушення цілісності новоутвору: поява запалень, виразок, лущення або кірочок
  • Зміни в щільності невуса: якщо він став твердішим або, навпаки, м’якшим
  • Надмірна величина: більше 6 мм в діаметрі
  • Фізичний або психологічний дискомфорт
  • Потенційно небезпечне розташування на тілі

Важливо розуміти, що самостійно видаляти родимку не можна. Будь-які спроби позбутися від родимої плями без кваліфікованої допомоги небезпечні, адже людина не знає природу походження невуса. І в разі, якщо родимка виникла у місці кровоносних судин, які розрослися, самодіяльність може обернутися серйозною втратою крові. При цьому ризики виникнення інфекцій, розростання ареоли родимої плями й інших неприємних наслідків залишаються актуальними незалежно від природи невуса.

Як проходить лазерне видалення родимок в клініці VIRTUS

Лазерний спосіб видалення невусів, мабуть, один з найбільш ефективних способів позбутися небажаного або небезпечного новоутвору. А бактерицидна дія лазера допомагає уникнути попадання інфекцій в рану.

Переваги цього способу:

  • Точність: сучасні лазери клініки VIRTUS дозволяють фахівцеві максимально точно визначити місце і глибину впливу на родимку та запобігти пошкодженню навколишніх тканин
  • Малотравматичність
  • Швидке загоєння
  • Відсутність реабілітаційного періоду
  • Відсутність кровотеч
  • Низький ризик появи шрамів і рубців
  • Непомітність:місце видалення невуса поступово зрівняється за кольором з рештою шкіри
  • Миттєвий результат
  • Швидкість: позбутися від невуса в більшості випадків можна за один короткий сеанс
  • Відсутність абсолютних протипоказань

У клініці VIRTUS процедура проводиться за допомогою установки Er: YAG laser MSL dermadlate (Asclepion, Німеччина). Як правило, сама процедура займає близько 5 хвилин — це залежить від обсягу і площі корекції, а також від глибини залягання невуса — і проводиться під місцевим знеболенням.

   5 з 5 на основі 5 оцінок
Плазмаферез

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат