+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Як лікувати геморой під час вагітності?

Як лікувати геморой під час вагітності?

Нерідко геморой з’являється у жінок, які чекають дитину. Чому так відбувається? Плід, який росте, тисне на малий таз жінки, що призводить до стиснення судин і застою крові – порушення кровопостачання. У період вагітності об’єм крові в організмі жінки виростає на третину, через що судинна система отримує додаткове навантаження. Також плід впливає на товсту і пряму кишку: з’являються запори і жорсткий стілець.

Геморой – це хвороба, під час якої виникають розширення, запалення, тромбоз гемороїдальних вен, які утворюють вузли навколо прямої кишки. Наявність гемороїдальних вузлів у людини – це норма. Є внутрішні та зовнішні гемороїдальні сплетення, які допомагають утримувати кишковий вміст, сприяючи стисканню ануса. Геморой розвивається поступово. На початкових стадіях хвороби вузли просто вправляються. Однак в майбутньому при переході у важку стадію, вузли випадають з ануса назовні та не вправляються. Подібні прояви змушують пацієнта звернутися за допомогою до хірурга.

Геморой має гостру і хронічну форму. У першій відбувається тромбоз – формування згустків крові в судинах гемороїдальних вузлів, тромбів.

При хронічному геморої немає гострого болю і неприємних відчуттів. Ігнорування лікування може призвести до розвитку супутніх хвороб: анемії, анальної тріщини, тромбозу, ректального свища, ослаблення функцій сфінктера.

Геморой під час вагітності: симптоми і лікування

Вагітні жінки можуть виявити у себе геморой за появою таких симптомів:

  • Виділення крові з ануса
  • Свербіж
  • Дискомфорт
  • Випадання гемороїдального вузла з ануса

Важливо розуміти, що під час вагітності геморой загострюється.

Як лікувати геморой у вагітних

Лікування геморою у вагітних – складне завдання. Важливо, враховуючи стан, не нашкодити ні матері, ні дитині. Багато вагітних жінок намагаються уникнути терапії геморою, чим лише погіршують свій стан здоров’я.

Будь-яке лікування починається з діагностики. Щоб розпізнати геморой, лікарю необхідно провести пальцеве дослідження. Для більш точної діагностики проводиться ректороманоскопія – огляд слизової оболонки прямої кишки, а також трансректальне УЗД.

Переважно при вагітності полягає у використанні препаратів з м’якою місцевою дією. Таке лікування безпечне і для жінки, і дитини. Хірургічне лікування, а також видалення геморою лазером у вагітних протипоказано. Загальний наркоз під час операції згубно впливає на плід. Винятком стають масивні кровотечі – більш аніж 200-500 мл і тромбози з відмиранням гемороїдальних вузлів, коли інфікована підшкірно-жирова клітковина.

Профілактика геморою під час вагітності

Для того, щоб не зіткнутися з проблемою або її ускладненнями в період вагітності, необхідно проконсультуватися з супроводжуючим вагітність лікарем та отримати рекомендації щодо способу життя в цей період. Ось лише деякі рекомендації, які сприятимуть профілактиці геморою:

  • В гігієні інтимних зон використовуйте прохолодну воду
  • Ведіть рухливий спосіб життя
  • Плавайте в басейні
  • Раз на рік приходьте на огляд до проктолога

Раціон харчування вагітної повинен бути збалансованим і дробним, тобто 3-5 прийомів їжі невеликими порціями на день. Жирну і смажену, пряну їжу, газовану воду необхідно виключити з раціону. Протягом дня слід пити від 1,5 до 2 літрів чистої води. В меню вагітної потрібно додавати природні «венотоніки»: моркву, буряк, капусту, листя салату. Ефективною профілактикою геморою стануть спеціальні вправи для вагітних, які покращують кровообіг і підтримують еластичність м’язів, а також сприяють зниженню тиску зростаючої матки на внутрішні органи.

Плід всередині жінки дає навантаження на вени, тому для профілактики патологій геморою у вагітних рекомендуємо застосовувати венотоніки – тонізуючі препарати, які стимулюють кровообіг у венах. Лікувати геморой під час вагітності потрібно, але без радикальних рішень.

   5 з 5 на основі 2 оцінок
кадочников консультации

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат