+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Про що мовчать жінки: пролапс тазових органів

Про що мовчать жінки: пролапс тазових органів

У сучасному динамічному світі, здавалося б, не залишилося тем, на які не прийнято говорити. Однак, незважаючи на це, багато питань, що стосуються жіночого статевого здоров’я, досі залишаються під грифом «табу». Сором, зніяковілість, нерозуміння того, що відбувається з організмом, загальна безграмотність в питаннях інтимного здоров’я призводять до того, що проблеми, які можна вирішити за кілька візитів до лікаря, отруюють життя роками. До таких «закритим» тем належать і питання про проблеми в жіночому організмі після пологів або травматичних навантажень.

З віком багато жінок стикаються з опущенням тазових органів. Разом з досвідченими гінекологами клініки VIRTUS з’ясуємо, що ж це за проблема, чому вона виникає і як від неї позбутися з найменшим дискомфортом і втратами в якості життя.

Через що може статися опущення тазових органів? 

Процес виношування дитини та пологів — це завжди стрес для організму жінки. Навіть в тих випадках, коли пологи і розмір плоду типові, існують мікротравми м’язів промежини і їх розтягнення.

Як правило, розтяжність зв’язок матки обумовлена ​​генетично — і від цього залежить, як швидко організм прийде в норму і чи прийде взагалі. У деяких випадках зв’язки не можуть повернутися на місце без грамотної та своєчасної терапії.

Крім того, причини захворювання бувають наступними:

  • Великий плід, що призводить до розривів і значного розтягування під час пологів
  • Захоплення екстремальними видами сексу
  • Заняття важкими видами спорту
  • Важка фізична праця
  • Супутні ендокринні, неврологічні захворювання
  • Зайва вага
  • Генетична схильність
  • Порушення роботи шлунково-кишкового тракту

Як визначити ступінь серйозності проблеми?

Залежно від того, наскільки далеко зайшов синдром опущення матки і пролапсу тазових органів, лікарі виділяють три ступені складності проблеми:

  1. Легкий ступінь: матка виходить до краю статевої щілини і мимоволі повертається на місце, проблема нетримання сечі епізодична. На цьому етапі виявлене захворювання піддається найбільш легкому коригуванню за допомогою регулярного повторенню вправ Кегеля.
  2. Середній ступінь: матка вийшла за межі статевої щілини, може мимоволі повертатися на місце, виділення сечі виникають навіть під час незначного фізичного навантаження. Як правило, на цьому етапі стан також можна поліпшити за допомогою вправ Кегеля для підтримки тонусу м’язів тазового дна, в складних випадках підключається лазерна корекція.
  3. Важка ступінь випадання матки — це ситуація, коли зв’язки настільки розтягнуті, що орган не може повернутися «на місце» без сторонньої допомоги. Як правило, на цьому етапі виділення сечі спостерігаються навіть в стані спокою і не піддаються контролю. У такому випадку допомогти може тільки хірургічне втручання, коли матка підшивається до передньої стінки живота або до крижів.

Як вирішити проблему?  

Як і у всіх інших питаннях, пов’язаних зі здоров’ям, швидка і своєчасна діагностика захворювання дозволяє вилікувати пролапс з мінімальним стресом для організму. Методів вирішення проблеми існує безліч, як правило, їх підбір і комбінація залежать від віку і анамнезу пацієнтки, стану її здоров’я в цілому і складності патології.

На ранніх етапах повернути еластичність зв’язкам допоможе регулярне виконання вправ Кегеля, проте якщо проблема зайшла далеко, то може знадобитися лазерна або хірургічна корекція. Вправи Кегеля — це спеціальні заняття для зміцнення зв’язок та м’язів тазового дна.

Гінекологи клініки VIRTUS впевнені: вони показані всім жінкам, незалежно від віку, як профілактика опущення м’язів тазу і нетримання сечі. Більш того, навіть після використання лазерної терапії лікарі рекомендують звернути уваги на ці вправи — таким чином можна закріпити і продовжити отриманий ефект.

Лазерна терапія — це інноваційна технологія, яка дозволяє вирішити проблему опущення матки і нетримання сечі на ранніх і середніх етапах. Суть методики проста: під час процедури (вона безболісна або проводиться під місцевим знеболенням) промінь лазера викликає запалення, і в пошкодженій ділянці шкіри збільшується синтез колагену — речовини, що відповідає за еластичність зв’язок. Таким чином тканина проблемної ділянки омолоджується, і це дозволяє зменшити прояви захворювання до 30%.

Сучасна медицина навчилася ефективно вирішувати проблему опущення органів малого тазу, однак левова частина успіху залежить від того, наскільки своєчасно жінка розповість про свою проблему лікарю. На ранніх етапах для купірування процесу можуть навіть не знадобитися жодні медикаменти – тільки бажання жінки і її турбота про своє інтимне здоров’я.

Саме тому так важливо знайти не тільки кваліфікованого і досвідченого гінеколога, а й того фахівця, якому пацієнтка зможе довіритися. Тільки тоді ваше здоров’я і якість інтимного життя будуть тішити вас багато років.

   5 з 5 на основі 3 оцінок
Цепк Ганна

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат