+38 (048) 700 60 60
Одеса+38 (048) 700 60 60
вул. Суднобудівна, 1БКиїв+38 (067) 501 60 80
вул. Костянтинівська, 57
Зворотній дзвінок

Замовити дзвінок

Адміністратор VIRTUS зв'яжеться з Вами найближчим часом

Спасибі

UA
Менопауза — новий старт в жіночій долі

Менопауза — новий старт в жіночій долі

У нашому суспільстві практично всі теми, пов’язані зі статевою та репродуктивною системами, овіяні таємницями й міфами. Найчастіше питання, які стосуються здоров’я жінки, її віком і здатністю до народження дітей, табуйовані — їх не прийнято обговорювати. Така ж ситуація склалася навколо теми клімаксу — безліч міфів і різних страшних псевдофактів про менопаузу змушують жінок очікувати на цей період зі страхом.

До перших проявів клімаксу, як і до будь-яких інших змін в самопочутті та стані здоров’я, потрібно ставитися дуже уважно. «Заплющуючи очі» на перші симптоми клімаксу, жінки втрачають можливість зберегти своє здоров’я та якість життя на звичному рівні.

У цій статті разом з фахівцями клініки VIRTUS з’ясуємо, що ж таке клімакс насправді, чи такий він страшний і чи можна відкласти період його настання?

Що ж це таке клімакс?

Клімакс (або менопауза) — це такий період в житті жінки, коли її репродуктивні функції вичерпуються: закінчуються яйцеклітини, в яєчниках більше немає фолікулів, які синтезують естроген. Як правило, в цей час в жировій тканині починає вироблятися «замінник» естрогену — гормон естріол. Саме через нього в клімактеричний період жінка часто додає у вазі.

Ці процеси не розвиваються одномоментно — функції яєчників згасають поступово, протягом п’яти-шести років. Клімакс стартує приблизно за два роки до останньої менструації і завершується через три-чотири роки після.

Три ступені менопаузи  «» 

З огляду на розтягнутість процесу в часі, фахівці умовно поділяють його на кілька етапів. Для кожного з них характерні свої симптоми і провісники.

Пременопауза

У гінекологів немає єдиної думки, в якому віці у жінки починається менопауза. Найчастіше процес стає явним у 45 років, але перші провісники можуть проявиться як раніше — до сорока років, так і пізніше — після п’ятдесяти.

У період пременопаузи починається процес відмирання репродуктивної функції яєчників. У цей час може збиватися цикл, місячні стають нерегулярними, може змінюватися інтервал між їх приходом.

Серед частих симптомів початкової стадії менопаузи можна виділити:

  • Зниження лібідо
  • Головні болі
  • Підвищена дратівливість і загальна емоційна нестабільність
  • Підвищена пітливість
  • Гіпотонія
  • Набір ваги

Менопауза

Цей період характеризується активним відмиранням функцій яєчників. Місячні можуть тривати, але стають все менш регулярними, змінюється їх рясність, і поступово кровотечі сходять нанівець. Найчастіше це відбувається у віці від 48 до 53 років.

Для цього періоду характерне загострення всіх симптомів, які супроводжують пременопаузу, і їх посилення новими. Як правило, найчастіше менопауза супроводжується:

  • Приливами жару
  • Безсонням
  • Нестабільним емоційно-психологічним станом
  • Порушеннями роботи серцево-судинної системи
  • Інсулінорезистетністю: ризиком виникнення цукрового діабету
  • Підвищеною крихкістю кісток
  • Набором ваги
  • Різними гінекологічними проблемами: опущенням стінок піхви, появою неприємних виділень та іншими

Постменопауза

Період постменопаузи починається через рік після останніх місячних кровотеч і триває до кінця життя жінки. Як правило, на цьому етапі більшість неприємних «супутників» менопаузи зникають, але починають сильніше відчуватися вікові зміни. У цей період жінці варто особливо уважно ставитися до свого здоров’я, оскільки ризик розвитку хвороб серця та ендокринної системи, цукрового діабету та ожиріння великий, як ніколи.

Основні ознаки клімаксу

Як ми вже згадували раніше, симптоми клімаксу можуть змінюватися залежно від стадії клімактеричного процесу, на якому знаходиться організм жінки. Однак гінекологи виділяють кілька загальних ознак, які супроводжують всі стадії менопаузи:

  • Порушення сну: як правило, в цей період починає проявлятися безсоння, складності з якістю і тривалістю сну, проблеми із засинанням і підйомами
  • Емоційна та психічна нестабільність, пов’язана зі змінами в гормональних процесах організму. У цей період жінки більш чутливі, схильні піддаватися яскравим емоціям і переживати депресивні стани, відчувати підвищену нервозність і дратівливість
  • Припливи — це один з найбільш характерних супутників менопаузи. Вони можуть траплятися по кілька разів протягом дня. Під час раптових підвищень температури тіла буде створюватися відчуття, що тіло палає, а на шиї і грудях можуть виникати червоні плями
  • Пітливість — цей симптом нероздільно пов’язаний з припливами і є реакцією організму на різке підвищення температури тіла
  • Набір ваги — це побічний ефект вироблення естріолу в жировому прошарку
  • Крихкість кісток — організм перестає виробляти необхідні для відновлення кісткової тканини гормони;
    загальний занепад сил і приступи слабкості — результат комплексу змін в організмі та систематичних проблем зі сном
  • Проблеми в інтимній сфері — підвищена чутливість, хворобливі відчуття, які супроводжують статевий акт, порушення процесу виділення змазки, різні гінекологічні проблеми, нетримання сечі

Діагностика в період клімаксу   

Симптоми, що супроводжують початкові стадії клімактеричних станів, тією чи іншою мірою можуть зустрічатися і при інших проблемах зі здоров’ям. Саме цей факт робить своєчасне виявлення стану клімаксу неможливим в домашніх умовах. Тому після сорока років жінці необхідно два рази на рік відвідувати ендокринолога, щоб не пропустити початок цього процесу.

Виділяють кілька «маркерів», які допомагають фахівцям виявляти менопаузу:

  • Спеціальний аналіз крові, який показує умовний «резерв» яєчників, — це аналіз на антимюллерів гормон
  • Тест на менопаузу, під час якого визначається кількість фолікулостимулюючого гормону в організмі жінки. Такий тест доступний і в звичайних аптеках, але більшу точність і результативність демонструє саме відповідний аналіз крові. Високий показник цього гормону означає, що яєчники вже не взмозі його сприймати – це один із симптомів клімаксу
  • Наявність інгібінів А і В також може свідчити про початок менопаузи

Клімактеричний стан також легко можна сплутати з гострим стресом. Для того, щоб виявити правду, необхідно здати аналіз на вміст кортизолу і пролактину. Високі показники наявності цих «гормонів стресу» в крові можуть стати причиною станів, схожих на менопаузу.

Допомога жінці в період клімаксу

Коректна медична допомога залежить від того, на якій стадії була виявлена менопауза. На етапі пременопаузи для корекції стану гінеколог може рекомендувати прийом фітоестрогенів та антигомотоксичну терапію. Однак на стадії безпосередньо менопаузи фахівці найчастіше звертаються до замісної гормональної терапії, якщо для цього немає протипоказань. Така терапія допоможе вирівняти стан здоров’я, прибрати ряд небажаних симптомів і значно поліпшити якість життя жінки.

На етапі постменопаузи фахівці використовують особливі вітаміни, мінерали та підтримуючу терапію, яка допомагає контролювати вікові структурні зміни організму і боротися з процесом старіння.

Міфи та правда про клімакс    

Як й інші табуйовані теми нашого суспільства, багато моментів, пов’язаних з клімактеричним процесами, овіяні шлейфом з страхів, таємниць і міфів. Пропонуємо обговорити найпоширеніші з них.

  1. Клімакс «молодіє». Це правда. Річ у тому, що кожен організм індивідуальний і прорахувати чітку дату початку менопаузи неможливо — надто багато залежить від якості та умов життя, рівня зношеності організму, харчування, стресів і впливів навколишнього середовища. При цьому гінекологи відзначають, що в останні роки процеси зсунулися на 10-15 років: можна зіткнутися з припиненням менструації вже і в 36-40 років і в 41-45 років — такі процеси називаються передчасним і раннім клімаксом відповідно.
  2. Менопауза погіршує якість статевого життя. Це справедливо лише частково. Річ в тому, що періоди клімактеричних станів можуть супроводжуватися різними гінекологічними проблемами, проте, як правило, секс стає болісним лише в результаті погіршення загальної якості життя — і лібідо, відповідно, теж знижується. Правильне і своєчасне коригування станів організму дозволяє уникнути неприємних симптомів і підтримувати якість всіх аспектів життя — зокрема, й сексуального — на належному рівні.
  3. Під час клімаксу неможливо зачати дитину. Залежно від етапу клімаксу настання вагітності можливе, але лише на стадії пременопаузи. Через нестабільний цикл жінки не завжди мають можливість контролювати овуляцію, при цьому яєчники можуть продовжувати почергово працювати, що і призводить до запліднення яйцеклітини. Після відмирання функцій продукування яйцеклітин дітородна функція згасає, яєчники втрачають свою життєздатність і запліднення вже не зможе настати.
  4. У чоловіків не буває клімаксу. Це неправда. Чоловіки теж стикаються з клімактеричними процесами, які називаються андропаузою. Як правило, у чоловіків це пов’язано з природними процесами старіння організму, але клінічними скаргами андропауза не супроводжується. Чоловік «клімакс» зазвичай настає після 50 років і супроводжується зниженням лібідо і вироблення тестостерону — головного чоловічого гормону — простатитами і також набором ваги.

Незалежно від того, на якому етапі життєвого циклу знаходиться організм, якість життя можна та потрібно підтримувати на належному рівні. Своєчасна діагностика та грамотна, індивідуально підібрана терапія допоможуть зробити менопаузу не завершенням, а справжнісіньким стартом повноцінного життя.

   5 з 5 на основі 5 оцінок
Овчаренко

Підписуйтесь
на нашу розсилку

Отримуйте корисні поради для краси та здоров'я від кращих фахівців Інституту передової медицини VIRTUS!

Читайте також

Які захворювання лікує проктолог?

Які захворювання лікує проктолог?

Спектр захворювань, які лікує проктолог, далеко не вичерпується гемороєм будь-якого рівня складності: це також пролапс прямої кишки, тріщини в задньому проході, свищі прямої кишки,…
Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

Здоров’я жінки: ключові захворювання матки та їх діагностика

При відтермінуванні дітонародження жінки зрештою стикаються з проблемами в репродуктивній сфері.
Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Як виправити вікові зміни шкіри обличчя у жінок

Вікові зміни шкіри обличчя у жінок, в першу чергу, виявляються у вигляді зморшок та птозу. Обидві проблеми далеко не завжди пов’язані лише з віком.
Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Коли варто звернутися до лікаря через “проблеми” з носом

Існує багато «проблем» з носом, які можуть привести людину до кабінету лікаря: естетичні та функціональні. Головне, своєчасно звертатися з проблемами з носом до лікаря.
Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Що таке ендоскопічний ліфтинг обличчя

Ендоскопічний ліфтинг обличчя — малоінвазивне хірургічне втручання з омолодження обличчя та усунення опущення м’яких тканин (птозу).
+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

+1 складний випадок у провідного отоларинголога клініки

Сучасні технології в руках лікарів-віртуозів дозволяють вирішувати надскладні нейрохірургічні проблеми так, неначе це рядова лор-операція з вирівнювання носової перегородки.
Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Коли варто звернутися до лікаря щодо інтимної пластики

Інтимна пластика — це низка операцій на органах, які входять в інтимну зону: зовнішніх — піхві, внутрішніх — вульві, та промежині.
Що таке підтяжка обличчя?

Що таке підтяжка обличчя?

Підтяжка обличчя — це операція (або декілька) з пластичної хірургії, мета якої — корекція вікових змін та омолодження. Це може бути як малоінвазивне ендоскопічне…
Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Що таке целюліт і чи потрібно з ним щось робити?

Багато людей прагнуть покращити зовнішній вигляд шкіри з допомогою найрізноманітніших засобів, намагаючись позбутися целюліту з допомогою фізичних вправ, різних дієт, косметичних засобів, масажів.
Залиште відгук
Задайте питання
Зверніться в чат